OKUL DENEYİMİ VE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSLERİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN TUTUMLARI (ERZURUM ÖRNEĞİ)

Bu çalışmanın amacı; uygulama öğretim elemanının, uygulama öğretmeninin ve öğretmen adaylarının eğitim fakültelerinde ve tezsiz yüksek lisans programlarında uygulanan “Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması” derslerine yönelik tutumlarını çeşitli faktörlere göre belirlemektir. Çalışma Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören 150 öğrenci ve 50 öğretmen (uygulama öğretim elemanı ve uygulama öğretmeni) olmak üzere toplam 200 denek üzerinde yürütülmüştür. Veriler öğrenci ve öğretmenler için ayrı ayrı önermeleri içeren tutum ölçekleri ile toplanmıştır. Araştırma bulguları; öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin “Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması” derslerine olumlu baktığını ve bu derslerin eğitim fakültelerinde kesinlikle olması gerektiğine inandıklarını göstermektedir. Ayrıca; öğretmen adaylarının bu derslere yönelik tutumlarının, cinsiyetlerine ve tercihlerine göre değişmezken, öğrenim gördükleri alanlara göre değiştiği sonucu görülmüştür. Ayrıca araştırmaya katılan öğretim görevlileri ve öğretmenlerinde bu derslere yönelik tutumlarının cinsiyet ve hizmet yılına göre değişmediği ancak görevlerine göre değiştiği sonucuna ulaşılmıştır.

STUDENTS AND TEACHERS’ ATTITUDES ABOUT “SCHOOL EXPERIENCE” AND “TEACHING APPLICATION” LESSONS (SAMPLE OF ERZURUM)

Abstract This study’ aim is determined attitude of student teachers, application lecturers and application teachers about “school experience” and “teaching application” lessons according to different factors. The study was applied 150 student teachers in education faculty and 50 application lecturers, and application teachers in education faculty and secondary school. Data was collected with attitude scale that has 30 items for student teachers and has 20 items for application lecturers and application teachers. Results of study show that student teachers, application lecturers and application teachers have positive attitude about “school experience” and “teaching application” lessons and they believe that these lessons must be certainly in education faculty. While attitudes of student teachers didn’t changed according to their gender and ÖSS’ choise sequence, attitudes of they changed according to their teaching depertmant. While attitudes of application lecturers and application teachers didn’t changed according to their gender and service date, attitudes of they changed according to their occupation.

___

  • Aklan, C. ve Hacıoğlu F. (1997). Öğretmenlik Uygulamaları – Öğretim Teknolojisi. Ankara ,Alkım Yayınevi.
  • Alaz, A. ve Birinci-Konur, K. (2009). Öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersine yönelik deneyimleri. I. Uluslararası Eğitim Araştırmaları Kongresi, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.
  • Aydın, S. Selçuk, A. ve Yeşilyurt, M. (2007). Öğretmen Adaylarının “Okul Deneyimi II” Dersine İlişkin Görüşleri (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği). Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 4 (2), 75-90.
  • Azar,A. (2003). Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Derslerine İlişkin Görüşlerinin Yansımaları. Milli Eğitim Dergisi , Ankara , sayı-159.
  • Becit G., Kurt A. ve Kabakçı I. (2009). Bilgisayar Öğretmen Adaylarının Okul Uygulama Derslerinin Yararlarına İlişkin Görüşleri. Anadolu Unıversıty Journal Of Socıal Scıences. 9(1): 169–184.
  • Davran, E. (2006). İlköğretim Kurumlarındaki Öğretmenlik Uygulamasının Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Yeterliliklerini Kazanmaları Üzerindeki Etkisi: Van İli Örneği. Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi, Yüzüncüyıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Demircan, C.(2007). Okul Deneyimi II Dersine Yönelik Öğrenci Görüşlerinin İncelenmesi (Mersin Üniversitesi Örneği). Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, Aralık 2007, ss. 119-132.
  • Demirli, C., Kerimgil, S., ve Donmuş, V. (2012). Türkiye’deki bilişim teknolojileriöğre tmen adaylarının mesleklerine yönelik görüşleri. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(2), 369 -388.
  • Dündar, M. (2003). Müzik Öğretmeni Yetiştirmede Alanda Eğitim. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23 (1), 59-67.
  • Ermiş, H., Uygun, K., ve İnel, Y. (2010). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının Okul Deneyimi II dersi etkinliklerine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi.International Conference on New Trends in Education and Their Implications Bildiri Kitapçığı, 673-681.
  • Gömleksiz, M. N., Mercin, L., Bulut, İ. ve Atan, U. (2007). Okul Deneyimi II Dersine İlişkin Öğretmen Adaylarının Görüşleri (Sorunlar ve Çözüm Önerileri). Eğitim Araştırmaları, 23, 148-158.
  • Gürbüz, N. (2006). Öğretmen Adaylarının Okul Deneyimi I ve II Dersleriyle İlgili Algıları. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt:2,Sayı:32, 67-72.
  • Güven, İ. (2004). Sosyal Bilgiler Alan Öğretmen Adaylarının Okul Uygulamalarına Yönelik Görüşleri Üzerine Nitel Bir Çalışma. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 4(2), 273-290.
  • Rıza E. ve Hamurcu H. (2000). Sınıf Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulamasına Yönelik Görüşleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:8 ,Özel Sayı, 1-8.
  • Harmandar, M. ; Bayrakçeken, S. ve ark. (2000). Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde “Okul deneyimi” uygulaması ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Milli Eğitim Dergisi , Ankara, sayı-148.
  • Karadüz A., Eser Y., Şahin C. İlbay A.(2009). Egitim fakültesi son sınıf ögrencilerininn görüslerine göreÖgretmenlik uygulaması dersinin etkililik düzeyi.Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.6 (11), 442-455.
  • Karamustafaoğlu O. ve Akdeniz A. (2002). Fizik Öğretmen Adaylarının Kazanmaları Beklenen Davranışları Uygulama Okullarında Yansıtabilme Olanakları. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. Ankara.
  • Karataş, S. (2010). Bilgisayar ve öğretim teknolojileri (BÖTE) öğretmen adaylarının mesleklerine ilişkin zihin haritalarının analizi (Gazi Üniversitesi Örneği). Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 159-173.
  • Kocatürk, F. (2006). Okul deneyimi II dersi ile ilgili uygulama ögretim elemanlarının, uygulama ögretmenlerinin ve ögretmen adaylarının görüsleri. Yayımlanmamıs Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kudu,M., R. Özbek ve R. Bindak. (2006). Okul Deneyimi I Uygulamasına İlişkin Öğrenci Algıları: Dicle Üniversitesi Örneği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (15).
  • Oğuz, A.. (2004). Okul deneyimi-I Dersinin Öğretmen Adayları Üzerindeki Etkileri. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11.
  • Ören F., Sevinç Ö. ve Erdoğmuş E. (2009). Öğretmen Adaylarının Okul Deneyimi Derslerine Yönelik Tutumlarının ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Cilt 15, Sayı 58, ss:217-246
  • Özkan, H.H.;Albayrak M. ve Berber K. (2005). Öğretmen Adaylarının İlköğretim Okullarında Yaptıkları Öğretmenlik Uygulamasının Yetişmelerindeki Rolü. Milli Eğitim Dergisi , Ankara, sayı-168 .
  • Özmen H. (2008). Okul Deneyimi-I ve Okul Deneyimi-II Derslerine İlişkin Öğretmen Adaylarının Görüşleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 25- 37.
  • Saraç, G. (2004). Güzel sanatlar eğitimi bölümü öğrencilerinin okul deneyimi I dersine yönelik ilgileri ve beklentileri. http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/bildiri/G-Sarac.pdf adresinden 15 Haziran 2008 tarihinde edinildi.
  • Seçer Z., Çeliköz N. ve Kayılı G. (2010). Okul Öncesi Öğretmenliği Okul Uygulamalarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt:VII, Sayı:I, 128-152.
  • Şahin, İ., Erdoğan, A. ve Aktürk, A. O. (2007). Öğretmen adaylarının okul uygulamalarından doyumlarını yordayıcı faktörler. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17, 509-517.
  • Temizkan M. (2008). Türkçe Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları Üzerine Bir Araştırma. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(3), 461-486.işim 2003/18
  • Yapıcı, Ş. ve Yapıcı, M. (2004). Öğretmen Adaylarının Okul Deneyimi I Dersine İlişkin Görüşleri. İlköğretim Online, 3(2).
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-0060
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Dicle Üniversitesi