MİTHAT CEMAL KUNTAY’IN GÖZÜYLE MEHMET AKİF

Mehmet Akif‟le ilgili birçok kitap, makale, bilimsel araştırma ve çalışma yapılmıştır.Ancak bunların içinde Mithat Cemal‟in yazmış olduğu „Mehmet Akif‟ adlı kitabın ayrı bir önemi vardır. Çünkü bu kitapta yazılanlar öncelikle birebir yaşanan olaylardır. Bunlar, bazen edebi, bazen de esprili bir dille kaleme alınmışlardır. Ayrıca kitabın Mithat Cemal gibi dindar olmayan ve ideolojik olarak Mehmet Akif gibi düşünmeyen birisi tarafından kaleme alınması da hatıralara ayrı bir farklılık kazandırmaktadır.Mithat Cemal‟e, Akif‟i asıl sevdiren tarafı, onun dini görüşü değil; edebi yönü, şairliği, samimiyeti ve dürüstlüğüdür.Bilindiği gibi Mehmet Akif‟le ilgili ileri sürülen düşüncelerin bir kısmı ideolojiktir. Yani Mehmet Akif‟i seven bir kısım insanlar, dindar olduğu için onu benimserken; sevmeyen ve onu dışlayan bir kısım insanlar ise onu inancından ve dindarlığından dolayı sevmezler. Bu çalışmada bu hususlar üzerinde durulacaktır

A lot of books, articles, scientific researches and works have been written about Mehmet Akif. But among all these works, the book called „Mehmet Akif‟ that Mithat Cemal has been written has got a particular importance. Because what he has written in this book is experienced events in person. All these have been written sometimes in a literal and sometimes humoristic style. And also, having been written by Mithat Cemal who is nonreligious and does not think ideologically like Mehmet Akif is the different way of this book. The reason of the sympathy in Mithat Cemal to Akif is his literal personality, art of poetry, warmth and honesty; not his religious opinion. As it is known, some of the ideas about Mehmet Akif are ideological. Namely, some of the people who like him do that because of his religious opinion, some of the people who exclude and do not like him do that because of his religious opinion. In this work, these subjects will be emphasised on

___

  • AYVAZOĞLU, Beşir, 1924 Bir Fotoğrafın Uzun Hikâyesi, Kapı Yayınları, İstanbul 2006.
  • AYVAZOĞLU, Beşir, İstiklal Marşı İstikbal Marşı 41 Dizede 41 Yorum, “Akif’in Irk Kavramı Nasıl Şekillendi?”, Hat Yayınevi, İstanbul 2010.
  • CÜNDİOĞLU, Dücane, Bir Kur‟an Şairi, Kapı Yayınları İstanbul 2010.
  • ÇAĞLAR, Yusuf, Aile Albümünden Fotoğraflarla Mehmet Akif Ersoy, Zaman Kitap, İstanbul 2010.
  • ÇETİN, Nurullah, Mehmet Akif‟i Doğru Anlamak, Ferfir Yayınları, İstanbul 2011.
  • ERDOĞAN, Aziz, Abide Şahsiyet Mehmet Akif Ersoy, Yağmur Yayınevi, İstanbul 2011.
  • ERSOY, Emin Akif, Babam Mehmet Akif İstiklal Harbi Hatıraları, Kurtuba Kitap Yayınları, İstanbul 2010.
  • Hekimoğlu İsmail, Mehmet Akif‟e Göre Dün Bugün ve Yarın, Timaş Yayınları, İstanbul KABAKLI, Ahmet, Mehmet Akif, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul 2006.
  • KUNTAY, Mithat Cemal, Mehmet Akif, Timaş Yayınları, İstanbul 2001.
  • ŞEN, Abdurrahman, Bir Destan Adam Mehmet Akif Ersoy, Metropol Yayınları, İstanbul TOPÇU, Nurettin, Mehmet Akif, Dergâh Yayınları, İstanbul 2006.
  • OKAY, Orhan, Mehmet Akif Bir Karakter Heykelinin Anatomisi, Akçağ Yayınları, Ankara VAKKASOĞLU, Vehbi, Mehmet Akif, Nesil Yayınları, İstanbul 2001.
  • YETİŞ, Kâzım, Mehmet Akif‟in Sanat-Edebiyat ve Fikir Dünyasından Çizgiler, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara 1992.
  • YETİŞ, Kazım, Bir Mustarip Mehmet Akif Ersoy, Akçağ Yayınları, Ankara 2006.