DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN YAPILANDIRMACI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ DİYARBAKIR-ŞANLIURFA ÖRNEĞİ

2004 yılında hazırlanan ve 2005-2006 öğretim yılında uygulamaya konan programlarda amaç, içerik, öğretme-öğrenme süreçleri ve ölçme-değerlendirme unsurları üzerinde köklü değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklere paralel olarak programların uygulayıcısı olan öğretmenlerin yetiştirilmesi de büyük önem kazanmıştır. DKAB öğretmenleri, okullarda programların birer uygulayıcısı olan öğretmenlerin, ölçme ve değerlendirme konusunda birtakım yeterliklere sahip olmaları gerekmektedir. Araştırmanın amacı, DKAB öğretmenlerin yeni ölçme-değerlendirme yaklaşımı konusundaki algılarını belirlemektir. Araştırmada betimsel nitelikte olup tarama modeli kullanılmıştır. DKAB öğretmenlerinin yeni ölçme-değerlendirme yaklaşımı konusundaki algıları hakkındaki verileri toplamak amacıyla hazırlanan ölçek uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Diyarbakır ve Şanlıurfa merkez ilçelerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır.

RELIGION CULTURE AND MORAL KNOVLEDGE TEACHERS VIEWS FOR EVALUATION METHODS OF CONSTRUCTIVIST Diyarbakır-Şanlıurfa Sample

In 2004 there arranged and In 2005-2006 the reconstructed curriculum, radical changes was made about goals, content, teaching processes, measurement and evaluation. With changes the teacher training programs should re arrange. The religion culture and moral knowledge teachers are users of new curriculum. The celigion education and moral knowledge teachers should have proficiency levels about measurement and evaluation. The aim of this study, to determine the perceptions of religion culture and moral knowledge teacher towards the proficiency levels related to measurement and evaluation at New curriculum. In tis study survey method was used. The data were collected through an instrument developed by researchers. Religion culture and moral knowledge teachers from Diyarbakır and Şanlıurfa took place in research

___

  • Alaz A., Y. Seher. (2009) “Ölçme ve Değerlendirme Sürecinde Sınıf Öğretmenlerinin Tercihleri ve Sebepleri”, I. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi, Eğitim AraĢtırmaları Birliği Derneği, Çanakkale.
  • Algan, Serkan, (2008) İlköğretim 6. ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Ölçme ve Değerlendirme Öğesinin Öğretmen Görüşleri Açısından İncelenmesi, YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Anıl D., Acar, M. (2008) “Sınıf Öğretmenlerinin Ölçme ve Değerlendirme Sürecinde KarĢılaĢtıkları Sorunlara ĠliĢkin GörüĢleri”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 2, ss. 44-61.
  • Bal, M.S. ve Özkülekçi, G.(2010) “Sosyal Bilgiler Dersinde Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerine ĠliĢkin Öğretmen GörüĢlerinin Ġncelenmesi”, 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, Elazığ, ss.79-83.
  • Bal, Mehmet Suat. (2009), “Yeni Müfredatın Ġlköğretim 4. ve 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Sınav Sorularına Yansıması”, VIII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu, Osman Gazi Üniversitesi, EskiĢehir, 21-23 Mayıs 2009, ss. 370-379.
  • Balcı, Ali. (2005), Sosyal Bilimlerde Araştırma, Pegema Yayınları, Ankara
  • Büyüköztürk, ġener. (2002) Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegema Yayıncılık, GeliĢtirilmiĢ 3. Baskı, Ankara, 2002.
  • Çakmak, Alaattin. (2011), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri ve Öğretmenlerin Bunları Kullanma Düzeyleri, YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Çelikkaya, T., Karakuş U., Öztürk D. Ç. (2010). “Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Ölçme – Değerlendirme Araçlarını Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar”, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 1, ss.57- 76.
  • Gelbal, S., Kelecioğlu, H. (2007) “Öğretmenlerin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Hakkındaki Yeterlik Algıları ve KarĢılaĢtıkları Sorunlar”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 33, ss.135-145.
  • Gözütok, D., Akgün O. E. ve Karacağlu, C. (2005). “ilköğretim Programlarının Öğretmen Yeterlilikleri Açısından Değerlendirilmesi”, Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, 14-16 Kasım 2005, Kayseri. 17-39.
  • Kalyacı,ġ. 2006, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Ankara.
  • Karasar, Niyazi. (1998). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayınevi, Ankara.
  • KarataĢ, Süleyman. (2010) “ilköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programına ilişkin Öğretmen Görüşleri”, Kuramsal Eğitimbilim, Sayı:3, ss. 56-65.
  • Kilmen, S., DemirtaĢlı, N. Ç., (2009) “Sınıf Öğretmenlerinin Ölçme Değerlendirme ilkelerini Uygulama Düzeylerine iliikin Görüşleri”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt: 42, Sayı: 2, 2009.
  • MEB (2007) Ġlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu, Devlet Kitapları Müdürlüğü, Ankara.
  • Özçelik, Durmuş Ali. (1998), Ölçme ve Değerlendirme, ÖSYM Yayınları, Ankara. Özdamar, Kazım. (1999) Paket programlar ile İstatistiksel Veri Analizi-I, Kaan Kitabevi, 2.Baskı, EskiĢehir.
  • Sağlam-Arslan, Ayşegül, Devecioğlu-Kaymakçı, Yasemin ve Arslan Selahattin (2009). Alternatif Ölçme-Değerlendirme Etkinliklerinde Karşılaşılan Problemler: Fen ve Teknoloji Öğretmenleri Örneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 1–12.
  • Sifoğlu, Neslihan. (2007) İlköğretim 8. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde Yapısalcı Öğrenme ve Probleme Dayalı Öğrenme Yaklaşımlarının Öğrenci Başarısı Üzerine Etkisi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Tavğancıl, Ezel. (2002), Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi, Nobel Yayıncılık, Ankara.
  • Turgut, Fuat. M. (1990), Eğitimde Ölçme Değerlendirme Metotları, Ankara: Saydam Matbaacılık, 1990.
  • Yapıcı, M., Demirdelen, C. (2007). İlköğretim 4. Sınıf Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri. Ġlköğretim Online, 6(2), 204-212.
  • Zengin, Mahmut. (2011) Din Eğitimi ve Öğretiminde Yapılandırmacı Yaklaşım, DEM Yay., istanbul, 2011.