Tetrachloroethylene Ve Peroksiasetik Asit İle Klasik Ve Mikrodalga Enerji Kullanarak Kömürlerden Organik Desülfürizasyon

Kömürdeki en önemli sülfür formları piridik kükürt olarak adlandırılan sülfitler ve kömüre moleküler olarak bağlı olan organik sülfürlerdir. Piridik kükürt yeterli serbeştleşme sağlanarak kömürden uzaklaştırılabilmesine rağmen organik sülfür moleküler olarak bağlı olduğu için kömürle birlikte hareket eder. Bu çalışmada tetrachloroethylene (C2Cl4) ve peroksiasetik asit (C2H4O3) ile C-S bağları kırılarak organik sülfürün uzaklaştırılması araştırılmıştır. Ayrıca, hangi ısıtma tekniğinin daha avantajlı olduğunu belirlemek için organik kükürt uzaklaştırma deneylerinde klasik ve mikrodalga ısıtma kullanılmıştır. Çalışmalar kapsamında toplam kükürt içeriği %4,77 olan Çanakkale/Çan kömürleri kullanılmış ve %75,94 kükürt uzaklaştırma oranı (KUO) ile toplam kükürt içeriği %1,15’e düşürülmüştür. Nihai üründeki organik kükürt uzaklaştırma oranı (OKUO) ise %86,10 olarak hesaplanmış ve bu ürünün %0,51 organik kükürt içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca, mikrodalga ısıtmanın klasik ısıtma yöntemine göre çok kısa sürede daha fazla kükürt uzaklaştırdığı belirlenmiştir.

___

  • Ekinci, E., Tırıs, M. ve Okutan, H., (1994). “Termik Santraller ve Emisyon Kontrolü”, Gökova Körfezi Çevre Sorunları ve Çevre Yöntemi Sempozyumu, 28-30 Haziran, İzmir.
  • Çift, B.D., ve Okutan, H., (2010). “Baca Gazı Desülfürizasyon Proseslerinin Ekonomik ve Teknik Analizi”, İTÜ Dergisi, 9(4), 85-96.
  • Chakrabarti, J., (1978). “Analytical procedures for sulfur in coal desulfurization products C.J. Karr (Eds) Analytical Methods for Coal and Coal Products”, Academic Press, New York 279–323.
  • Leonard, J.W., (1979). “Coal Preparation”, The American Institute of Mining and Metallurgy and Petroleum Engineers.
  • Wills, B.A., (1988). “Mineral Processing Technology”, Pregamon Press, Oxford, 456p.
  • Göktepe, F., (2002). “Kömür Flotasyonunda Bakteri İlavesinin Piritik Kükürt Uzaklaştırmasına Etkisi”, Türkiye 13. Kömür Kongresi, Zonguldak, 125-132.
  • Karaca, S., Akyürek, M., and Bayrakçeken, S., (2003). “The Removal of Pyritic Sulfur from Askale Lignite in Aqueous Suspention by Nitric Acid”, Fuel Processing Technology, 80, 1-8.
  • Levent, M., Kaya, Ö., Kocakerim, M., Yiğit, V., and Küçük, Ö., (2007). “Optimization of Desulphurization of Artvin-Yusufeli Lignite with Acidic Hydrogen Peroxide Solutions”, Fuel, 86, 983-992.
  • Alam, H.G., Moghaddam, A.Z, and Omidkhah, M.R., (2008). “The İnfluence of Process Parameters on Desulfuruzation of Mezino Caol by HNO3/HCl Leaching”, Fuel Processing Technology, 90, 1-7.
  • Demir, U., (2011). “Kütahya-Gediz Yöresi Kömürlerindeki Kükürdün Uzaklaştırılması”, Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü-Doktora Tezi, 277s.
  • Palmer, S.R., Hippo, E.J., and Liu, Y., (1995). “Oxidative Pretreatments for the Enhanced Removal of Organic Sulfur from Coal”, Coal Science, 1713-1716.
  • Zhao, J.L., Zhang, Y.Y., Chen, Q., and Fu, Q., (2002). “Study on Removal of Organic Sulfur from Coal by Glacial Acetic Acid–Hydrogen Peroxide Oxidation Process”, Environ Prot Chem Ind., 22(5), 249-253.
  • Jorjani, E., Rezai, B., Vossouhgi, M., and Osanloo, M., (2004). “Desulfurization of Tabas Coal with Microwave Irridation/Peroxyacetic Acid Washing at 25, 55 and 85 oC”, Fuel, 83, 943-949.
  • Jorjani, E,. Rezai, B., Vossoughi, M., Osanloo, M., and Abdollahi, M., (2004). “Oxidation pretreatment for Enhancing Desulfurization of Coal with Sodium Butoxide”, Minerals Engineering, 17, 545-552.
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-8640
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: DÜ Mühendislik Fakültesi / Dicle Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

A Comparative Study of the Total Phenolic, Total Antioxidant, and Ascorbic Acid Contents of the Cistus criticus, Fermented Rooibos, and Green Tea Infusions

Tugba AKTAR

Sıra-Bağımlı Hazırlık Zamanlı Genel Montaj Hattı Dengeleme Problemlerinin Çözümü İçin Bir Diferansiyel Gelişim Algoritması

Mehmet AYTEKİN, Şehmus ASLAN

Kromit Tesis Atıklarının Knelson ve Falcon Konsantratör ile Zenginleştirilmesi

Selçuk ÖZGEN

Analyzing of Usage Effect of the Distribution Functions for SMDO Algorithm via Benchmark Function with Matlab Toolbox

Mehmet AKPAMUKÇU, Abdullah ATEŞ

AISI 1040 çeliğinin tornalama-frezeleme ile işlenmesinde yüzey pürüzlülüğünün genetik algoritma yöntemi ile optimizasyonu

Zahide KÜÇÜK, Çetin ÖZAY

Karayolu ve Demiryolu Dâhilinde Köprü Tasarımının İncelenmesi

Mehmet Çağrı KIZILTAŞ

Bulanık SWARA ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemi ile İş Değerlemesi

Gültekin ÇAĞIL, Deniz ŞENGÜL

Kafes yapıların JAYA algoritmasıyla doğal frekans sınırlayıcıları altında optimum tasarımı

S. Özgür DEĞERTEKİN, Gülay Yalçin BAYAR

CISTUS CRITICUS, FERMENTE ROOIBOS VE YEŞİL ÇAY INFÜZYONLARININ TOPLAM FENOLİK, TOPLAM ANTİOKSİDAN VE ASKORBİK ASİT İÇERİKLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMASI

Tugba AKTAR

Gelişmekte Olan ve Gelişmiş Ülkelerde Yüksek Hızlı Demiryolu Yatırım Kriterlerinin İncelenmesi

Mehmet Çağrı KIZILTAŞ, Yunus Emre AYÖZEN, Mehmet Fatih ALTAN