Kesici Takım Geometrisinin Ti-6Al-4V’nin İşlenmesi Sırasında Oluşan Tırtıklı Talaş Üzerindeki Etkisinin Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Araştırılması

Ti-6Al-4V titanyum alaşımının işlenmesi sırasında tırtıklı talaş (serrated chip) oluşumunun modellenmesi oldukça zordur ve takım ömrünü, işlenmiş parçanın doğruluğunu ve yüzey kalitesini etkilediği için hayati öneme sahiptir. Kesici uç geometrisinin tırtıklı talaş (serrated chip) oluşumu üzerindeki etkisi daha ileri araştırmalar gerektirirken, termal yumuşama, deformasyon yumuşaması ve hasara dayanan modeller olmak üzere bu sorunu çözmek için çeşitli malzeme modelleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, teğet hiperbolik (TANH) fonksiyon kullanarak deformasyon yumuşama etkisini dikkate alan modifiye edilmiş bir Johnson-Cook temel malzeme modeli ele alınmıştır. Farklı geometrilere (talaş açısı, boşluk açısı ve kenar yarıçapı) sahip olan kesici takımların tırtıklı talaş oluşumu üzerinde etkileri modellenmiş ve analiz edilmiştir. Kesme kuvveti, talaş morfolojisi ve tırtıklı talaşın derecesi talaşlı imalat verisi olarak kullanılmıştır.

___

  • Xu X, Zhang J, Liu H, Qi Y, Liu Z, Zhao W. ”Effect of morphological evolution of serrated chips on surface formation during high speed cutting Ti6Al4V”. Procedia CIRP, 77, 147-150, 2018.
  • Cui X, Zhao B, Jiao F, Zheng J. ”Chip formation and its effects on cutting force, tool temperature, tool stress, and cutting edge wear in high-and ultra-high-speed milling”. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 83(1-4), 55-65, 2016.
  • Wang B, Liu Z. “Shear localization sensitivity analysis for Johnson–Cook constitutive parameters on serrated chips in high speed machining of Ti6Al4V”. Simulation Modelling Practice and Theory, 55, 63-76, 2015.
  • Umbrello D. “Finite element simulation of conventional and high speed machining of Ti6Al4V alloy”. Journal of materials processing technology, 196(1-3), 79-87, 2008.
  • Nikawa M, Mori H, Kitagawa, Y, Okada M. “FEM simulation for orthogonal cutting of Titanium-alloy considering ductile fracture to Johnson-Cook model”. Mechanical Engineering Journal, 3(2), 15-00536, 2016.
  • Calamaz M, Coupard D, Girot F. “A new material model for 2D numerical simulation of serrated chip formation when machining titanium alloy Ti–6Al–4V”. International Journal of Machine Tools and Manufacture, 48(3-4), 275-288, 2008.
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-8640
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: DÜ Mühendislik Fakültesi / Dicle Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tek Katlı Betonarme Bir Yapı Üzerinde Operasyonel Modal Analiz Uygulaması

Dilek OKUYUCU

Kaldırma ve İletme Makinalarında Kullanılan Halatlarının Deneysel ve Nümerik Analizi

Berna BOLAT, Birgül Aşçioğlu TEMİZTAŞ, Muharrem Erdem BOĞOÇLU, Burak BAYRAKTAROĞLU

Suriyeli Göçmen ve Türk Vatandaşı Ailelerde, Evsel Atık ve Geri Dönüşüm Özelliklerinin Karşılaştırmalı Analizi

Hakkı GÜLŞEN, İbrahim YENİGÜN

Kayseri İli İçin Büyükbaş Hayvan Atığından Biyogaz ve Elektrik Üretim Potansiyelinin ve Maliyetinin Araştırılması

Gamze GENÇ, Gülşah ELDEN, Hande NURALAN POYRAZ

Otomobil Radyatöründe Su Bazlı Grafen Nanoakışkan Kullanımının Isıl Verimliliğe Etkisinin Deneysel Olarak İncelenmesi

Tarkan KOCA

İstenmeyen Epostaların Tespiti için Kullanılan Yöntemlerin İncelenmesi

Ersin Enes ERYILMAZ, Erdal KILIÇ

AISI 1040 çeliğinin tornalama-frezeleme ile işlenmesinde yüzey pürüzlülüğünün genetik algoritma yöntemi ile optimizasyonu

Zahide KÜÇÜK, Çetin ÖZAY

Gelişmekte Olan ve Gelişmiş Ülkelerde Yüksek Hızlı Demiryolu Yatırım Kriterlerinin İncelenmesi

Mehmet Çağrı KIZILTAŞ, Yunus Emre AYÖZEN, Mehmet Fatih ALTAN

Uydu verilerinden karar ağaçları kullanarak orman yangını tahmini

Mehmet Emin TENEKECİ, Nurettin BEŞLİ

Bingöl ve Elazığ İlleri Özelinde 2007 ve 2018 Türk Deprem Yönetmeliklerine Göre İvme Spektrumlarının Değişiminin İncelenmesi

Ahmet BENLİ, Ali SARI, Bilal BALUN, Ömer Faruk NEMUTLU