MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL VE EKONOMİK PROFİLİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AĞRI MYO ÖRNEĞİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Günümüzde üniversiteler, sadece bilimsel bilgi üreten birimler olmayıp, kuruldukları bölgelere özellikle sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan katkılar sağlayan kurumlardır. Üniversitelerin yerel ekonomik gelişmelere ve bölgesel kalkınmaya katkıları oldukça fazladır. Özellikle kentleşmenin tam olarak gerçekleştirilemediği bölgelerde kurulan meslek yüksekokulları, bulundukları bölgenin sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyinin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Ağrı Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Programı öğrencilerinin sosyal ve ekonomik profillerini belirlemek, öğrencilerin zamanı ve parayı nasıl kullandıklarını incelemektir. Araştırmanın verileri elde edilirken anket yöntemi tercih edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak frekans, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Gruplu değişkenler arasındaki ilişki ki-kare analizi ile test edilmiştir.

___

  • Akçakanat, T., Çarıkçı, İ. ve Dulupçu, M.A. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Bulundukları İl Merkezine Ekonomik Katkıları ve Harcama Eğilimleri: Isparta 2003-2009 Yılları Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22, 165-178.
  • Arı, S. (2017). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Demografik ve Sosyo-Ekonomik Özelliklerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Alan Çalışması: Selçuk Üniversitesi Çumra Meslek Yüksekokulu Örneği. The Journal of International Lingual, Social and Educational Sciences (JILSES), 3(2), 295-315.
  • Atalay, B. (2016). Türkiye’de Muhasebe Eğitimi (Bölüm Adı: Ön Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi, ss.55-105, Editör: Ahmet Gökgöz,). Bursa: Ekin Yayınevi.
  • Ayyıldız, H. ve Toksoy, D. (2001). Kafkas Üniversitesi-Artvin Orman Fakültesi Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik Yapısını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi Dergisi, 1, 75-82.
  • Bilgili, E., Uçan, O. ve Çetin, F. (2003). ODTÜ İktisat, Erciyes ve Niğde Üniversiteleri İktisat ve İşletme Bölümü Öğrencilerinin Profillerinin Karşılaştırılması. Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, 21, 1-18.
  • Bozkurt, Y. ve Şener, G. (2013). Üniversite Öğrencilerinin Profilini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Meslek Yüksekokulu ve Fakülte Öğrencilerinin Karşılaştırılması. Erciyes İletişim Dergisi “akademia”, 3(1), 94-108.
  • Çayın, M. ve Özer, H. (2015). Üniversitelerin İl Ekonomisine Katkısı ve Öğrencilerin Tüketim Yapısı: Muş Alparslan Üniversitesi Örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(2), 131-147.
  • Çevik, O., Doğanay, T.C. ve Karaçayır, E. (2017). Üniversite Öğrencilerinin Sosyal ve Ekonomik Profilinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Örneği. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 19(32), 27-33. Demir, B. (2015). Meslek Yüksekokullarında Verilen Muhasebe Eğitiminde Stajın Önemi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(3), 76-80.
  • Erilli, N.A. (2018). Üniversite Öğrencilerinin Bulundukları İl Ekonomisine Katkıları: Cumhuriyet Üniversitesi Örneği. Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi, 2(1), 79-96.
  • Işık, Ş. (2008). Türkiye’de Üniversitelerin Kentleşme Üzerine Etkileri. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(10), 159-181.
  • İş, E., Balcı, S. ve Kayan, M.S. (2017). Mardin Artuklu Üniversitesi Öğrenci Profili ve Harcama Analizi. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 137-150.
  • Kuru, E. ve Pepe, K. (2002). Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Özel Yetenek Sınavlarına Katılan Öğrencilerin Sosyoekonomik Profilleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1), 253-265.
  • Nartgün, Ş.S. ve Yüksel, E. (2009). Ahi Evran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik Düzeylerinin Belirlenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(2), 1-18.
  • Otlu, F., Durmuş, A.F. ve Solak, B. (2012). Meslek Yüksekokulları Muhasebe ve Vergi Bölümlerindeki Muhasebe Eğitimi ve Bölümün Geleceği Hakkında Bir Araştırma: Malatya Meslek Yüksekokulu Uygulaması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 55, 35-50.
  • Özdemir, S. (2010). Ön Lisans Muhasebe Öğrencilerinin Kariyer Planlanmasını Etkileyen Unsurlar: Ege Bölgesinde Bir Araştırma. Muhasebe ve Bilim Dünyası Dergisi, 12(2), 103- 122.
  • Özel, A. (2006). Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapısı. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 317-336.
  • Saraç, T.B. ve Ceylan, D.A. (2006). Meslek Yüksekokullarında Okuyan Öğrencilerin Demografik Yapısı ve Meslek Yüksekokullarının Etkinliği. 4. Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Bergama/İzmir.
  • Sarıhan, E.O., Arslan Duru, A. ve Parlakay, O. (2015). Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğrenci Profili ve Sosyo-Ekonomik Yapısı. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 52-59.
  • Sezgin, A., Erem, T. ve Aksoy, A. (2008). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik Durumları ve Genel Eğilimlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(1), 1-8.
  • Sevüktekin, M., Nargeleçekenler, M. ve Çetin, I. (2012). Uludağ Üniversitesi Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik Profil Araştırması. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, XXXI(2), 99-128.
  • Yamane, T. (1973). Statistics: An Introductory Analysis. New York: Harper & Row.
  • Yaylalı, M. Oktay E., Özen Ü., Akan Y., Özer H., Kızıltan A., Naralan A., Doğan E., Özçomak M. ve Aktürk, E. (2006). Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Profili Araştırması. Erzurum: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları, 109.
  • Zaif, F. ve Ayanoğlu, Y. (2007). Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye’de Bir İnceleme. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 115-136.
Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-4602
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Dicle Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TOPLUM SÖZLEŞMESİ KURAMLARINDA SİYASİ İKTİDARIN SINIRI OLARAK KİŞİ HAK ve ÖZGÜRLÜKLERİ MESELESİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Dilan MIZRAK

15 TEMMUZ SONRASINDA DİNÎ CEMAATLERE YÖNELİK ARTAN GÜVENSİZLİĞE İLİŞKİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME (Araştırma Makalesi / Research Article)

Abdulbaki DEDE

28 ŞUBAT SÜRECİNİ UYGULAMAYA GEÇİRME ÇALIŞMALARI VE AK PARTİ'NİN SÜREÇLE ETKİN MÜCADELESİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Muhittin IŞIK

SERBESTLEŞME SÜRECİNDE DEMİRYOLU LOJİSTİĞİ HİZMET KALİTESİNİN MÜŞTERİ ALGI VE BEKLENTİSİNDE KARŞILAŞTIRILMASI (Araştırma Makalesi / Research Article)

Veli ÇEVİK, Yunus GÜLER

DÜZ ORANLI VERGİLERE BAKIŞ: HALL-RABUSHKA DÜZ ORANLI VERGİ MODELİNİN İNCELENMESİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Hikmet Dersim YILDIZ, Osman GEYİK

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERİN TÜRKİYENİN İŞGÜCÜ PİYASASINA VE İSTİHDAMA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME (Derleme Makalesi / Review Article)

Mehtap KUTLU

YOKSULLUK SORUNUNA YÖNELİK KAMU POLİTİKASI ALGISI AÇISINDAN GELİR DÜZEYİNİN BELİRLEYİCİLİĞİ: DİYARBAKIR ÖRNEĞİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Pelin KARATAY GÖĞÜL

SOSYAL STATÜ ARAYIŞINDA ELİT MEKÂNLARIN ROLÜ; DİYARBAKIR 75 METRE YOL GÜZERGÂHINDAKİ KAFELER ÖRNEĞİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Mustafa KAPLAN

AMERİKAN ELÇİLERİNİN ATAMA SÜRECİ TARİHİ VE İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLERİNİN ATAMA SÜRECİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Onur BİRKAN

MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL VE EKONOMİK PROFİLİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AĞRI MYO ÖRNEĞİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Fatma TEMELLİ