HUKUK FELSEFESİ PERSPEKTİFİNDEN DİNSEL/İSLAMİ HUKUK KAVRAMINA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME

Ahmet GÜRBÜZDÜHFD, Cilt: 24, Sayı: 40, Yıl: 2019, s. 31-4131MAKALE (AraĢtırma Makalesi)HUKUK FELSEFESĠ PERSPEKTĠFĠNDEN DĠNSEL/ĠSLAMĠ HUKUK KAVRAMINA ĠLĠġKĠN BĠR DEĞERLENDĠRMEAhmet GÜRBÜZ*ÖZGünümüz Ġslam/doğu toplumlarının temel sorununun din-bilim uzlaĢısı konusuna iliĢkin olduğu, objektif bir bilimsel yaklaĢım sergilendiğinde açıkça gün yüzüne çıkmaktadır. Hukuk, ekonomi, demokrasi, kamu yönetimi vb. gibi çağdaĢ bilim/bilimsel alan ve ilkeleri din/Ġslamiyet‟in dıĢında ve ona karĢıt alternatif olgular olarak algılamak bu sorunların temel zeminini oluĢturmaktadır.Hukuk bilimi açısından, ifade ettiğimiz temel soruna bakacak olursak, ülkemiz ve diğer Ġslam ülke ve toplumlarının daha temel ve ciddi bir algı bozukluğu/karmaĢası içerisinde olduğu realitesiyle yüz yüze kalmaktayız. Bu bağlamda “Ġnsanlığın hukuku / beĢeri hukuk” ile “dinsel/Ġslami hukuk”, özü itibariyle, çakıĢan/çakıĢabilen kavram ve olgular olarak değerlendirilebilir mi?Kanımızca hem dinin temel değerlerinin kavranıp realize edilmesinde ve hem de diğer tüm bireysel/toplumsal davranıĢ modellerinin/biçimlerinin belirlenmesindetemelkriterin,çağdaĢ/günümüzifadesiyleobjektif

A STUDY ON RELIGIOUS/ISLAMIC LAW FROM THE PERSPECTIVE OF PHILOSOPHY OF LAW

With an objective scientific approach, reconciliation of the religion and science is the fundamental problem of contemporary Muslim/Eastern world. This is essentially due to considering modern science and scientific fields and principles (i.e. law, economy, democracy, public administration) as nonreligious/Islamic, and moreover, as an alternative to the religion/Islam. In particular, regarding jurisprudence, our country and other Islamic countries and societies have a more fundamental and serious perception confusion. In this context, could man-made law and religious/Islamic law be considered as fundamentally consistent concepts and facts? In our opinion, objective scientific and juridical facts should be the principal criteria for understanding the essential values of the religion and for determining all other models/forms of individual/social behavior. This approach should be perceived as the fundamental command of Islam. In addition, this approach may reflect the only way for contemporary Muslim world to liberate from its current negative position.

___

  • ARAL, Vecdi: Ġnsan ve Mutlu Yaşam, İstanbul, 1992.
  • ARAL, Vecdi: Beklediğimiz ve Bizden Beklenen ADALET, İstanbul, 2014.
  • GÜRBÜZ, Ahmet: Hukuk ve MeĢruluk / MeĢru Hukukun Temel Unsurları, YenilenmiĢ ve GeliĢtirilmiĢ 3. Baskı, Ġstanbul, 2013.
  • HIRSCH, Ernst: “İktidar ve Hukuk” (Çev. Hayrettin Ökçesiz), Hukuk AraĢtırmaları, C. 2, S. 3, Ġstanbul, 1987.
  • IBN MESERRE: el-Münteka, Müttakilerin Yolu, Ġstanbul, 1999.
  • JHERING, R. Von: Hukuk Uğrunda SavaĢ (Çev. Rasih Yeğengil), Ġstanbul, 1964.
  • O‟CONNOR, James: The Fiscal Crisis of the State, New York, 1973.
  • ÖZBİLGEN, Tarık: Hukukta MeĢruiyet Meselesi Üzerine Bir Deneme (Ferdiyetçi Bir Hukuk AnlayıĢının Müdafası), İstanbul, 1969.
  • PLOTINUS: Vatana DönüĢ, (Bulunduğu Yer: Prof. Dr. Erol Güngör: Tasavvufun Meseleleri), 6. Basım, İstanbul, 1999.
  • RUSSEL, Bertrand: The Problems of Philosophy, Oxford University Press, Oxford - New York, 1963.