Diyarbakır Damızlık Sığır Yetiştiricileri ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Özelinde Hayvancılık Destekleri Hakkında Üretici Görüşlerinin Belirlenmesi

Dünyadaki bütün ülkeler, tarımsal ürünlerin stratejik öneminden dolayı tarım sektörlerini herhangi birşekilde desteklemektedirler. Çünkü tarım yaşamın sürdürülmesinde stratejik bir sektördür. Tarım sektörünün gelişmesi ve sürdürülebilirliği için örgütlenme ve desteklemeler olmazsa olmazlar arasındadır. Tarımsal desteklemeler üretimde istikrar, kalitede iyileşme ve verimliliğin artırılması nedeniyle tarımsal gelirin artırılmasında önemli bir role sahiptir. Tarımsal destekler işletmelerin üretim ve gelir seviyelerinde önemli bir role sahip olmakla birlikte çeşitli üretim şubelerinde arz miktarına yansımada farklılıklar söz konusudur. Desteklenmelerin dağıtım şekli, türü ve üreticilerin bu desteklemelere ulaşabilmeleri nispetinde, başarısı da değişmektedir. Bu çalışmada Diyarbakır Damızlık Sığır Yetiştiricileri DSYB ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne DKKYB üye 383 adetüye ve herhangi bir birliğe üye olmayan 379 hayvancılık yapan üreteciolmak üzere toplamda 765 üreticiden anket yoluyla elde edilen veriler, analiz edilmiştir. Bu araştırmayla, faydalanılan hayvancılık destekleri, hayvancılık destek ödemelerinde karşılaşılan sorunlar, hayvancılık destek ödemelerinin etkin olması için öneriler araştırılmıştır. Araştırmada DSYB’ne üye üreticilerin % 82.90’ı,DKKYB’ne üye üreticilerin % 92.61’i gelirlerinin artmasında birliğin bir rolünün olamadığı görüşünde oldukları tespit edilmiştir. AyrıcaDSYB, DKKYB’ne üye ve üye olmayan üreticilerin etkin bir destekleme için en önemli noktanın destek miktarlarının artırılması noktasında aynı önem derecesinde hem fikir oldukları görülmektedir

Determination of support benefit levels of diyarbakir cattle breeders and sheep and goat breeders association

All countries in the world, they fully support the agricultural sector in any way due to the strategic importance of agricultural products. Because agriculture is a strategic sector for sustainable lifestyle. Agricultural support has an important role increasing of the agricultural income due to enhancing agricultural improvement, stability in the quality and increase productivity. Agricultural supports have an important role in production and income as well, diversity is concerned of reflection on the amount of supply in the various type of production, Distribution of support, type and reaching of the producers to support can vary in success. In this study, 765 data obtained by the survey were analyzed both 383 members of Diyarbakir Cattle Breeders and Breeding Sheep and Goat Breeders Association , including 379 breeders who are not members of any association, a total of With this study, utilized livestock support, problems encountered and recommendations for effective livestock support payments were investigated. In the survey, 82.90% of DCBA and 92.61% of DBSGA members declared that there was no role for the association in increasing their incomes.. DCBA, DBGSA and Non-Members have concluded that the most important factor for effective support is the increased amount of support

___

[1] Çetik, S., 1997. İzmir İlinde Hayvancılığın Geliştirilmesinde Kooperatiflerin Rolü, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu, İzmir.

[2] Olgun, A., Artukoğlu, M., 1998. Süt Üreticilerinin Örgütlenme ve Pazarlama Durumları ile Sorunları Üzerine Bir Araştırma, E.Ü. Araştırma Fonu Proje Raporu, Proje No:1996-ZRF-16, İzmir.

[3] Demirbaş, N., Karagözlü, C., Akbulut, N. 2002. Dünya ve Türkiye’de Süt Hayvancılığı ve Süt Ürünleri Sanayii- İstanbul Ticaret Odası Yayını Yayın No: 2002/7171. ISBN 975-512-612-0 İstanbul. Net Ltd. Şti. İstanbul.

[4] IRFO, 2008. Kapasite Geliştirme Programı Eğitim Seti Başvuru Notları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Yayınları, Aralık 2008, Ankara.

[5] Çıkın, A., Mercan, M., Kızıldağ, N., 1997. Hayvancılık Sektöründe Kooperatiflerin İşlevleri ve Sorunları, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu 27-28 Kasım, İzmir.

[6] Kumlu, S., 2000. Hayvancılık Örgütleri, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları, Yayın No:2, Ankara.

[7] Pekel, E., Ünalan, A., 1997. Türkiye Süt Sığırcılığının Geliştirilmesinde Damızlık Hayvan Yetiştiricileri Birliklerinin Rolü, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu, s:126-133, 27- 28 Kasım, İzmir.

[8] Çetin, H., 1997. Damızlık Sığır Yetiştiriciliğinde Yeniden Yapılanmanın ve Örgütlenmenin Önemi, Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu, s:115-125, 27-28 Kasım, İzmir.

[9] Çiçek, A., Erkan, O. 1996. Agricultural Economy Research Sample and Sampling Method,pp 209 pp .Gaziosmanpaşa University Faculty of agriculture Publishing, Tokat, Turkey.

[10]Köksal, Ö., 2009. Organik Zeytin Yetiştiriciliğine Karar Verme Davranışı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin Analizi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi, Ankara.

[12]Özdoğru, T., 2010. Amasya Damızlık Sığır Yetiģtiricileri Birliğinin Yöre Çiftçilerine Ekonomik Etkilerinin Analizi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi, Ankara.