ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZLERİ İLE UYGULAMADAKİ EKSİKLİKLER

Kadına yönelik şiddetle ilgili uluslararası sözleşmelerin ilgili hükümleri, bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin yapmış oldukları çalışmalar ve akademik araştırmalar kadına yönelik şiddetle mücadele etkili ve yeterli destek hizmetlerinin sunulmasında rol oynayan, koruyucu ve önleyici bir mekanizmaya sahip kurumsal yapılara dikkat çekmiştir. Bu kapsamda, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin kurulması kararlaştırılmıştır. Bu çalışmamızda, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM) şiddetle mücadelede edindiği role değinilerek, ŞÖNİM’ in faaliyetleri, çalışma esasları ve uygulamada karşılaşılan sorunlara yer verilmiştir.

___

  • AKKAŞ, İbrahim/UYANIK, Zeki: Kadına Yönelik Şiddet, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, C.6, S.1, 2016.
  • ALİCAN ŞEN, Ayşe: Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumlar Arası İşbirliği Süreci ve 6284 Sayılı Yasanın Uygulanabilirliği, Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi, C.11, S. 22, 2018.
  • AYDIN, Ayşe: Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Sığınmaevi Sonrası Destek Hizmetlerinin Önemi, International Journal of SocialAndHumanitiesSciences, 2(1), 2018.
  • ALTIPARMAK, İpek Beyza: Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede ŞÖNİM’lerin Rolü: Ankara Örneği, International Journal of SocialScience, 2015.
  • ANIL, Ela / İLKKARACAN, Pınar / KILIÇ, Zülal / RONGE, Karin / SERAL, Gülşah / ÜLGEN, Tuluğ: Pekin+5: Birleşmiş Milletler’de Kadının İnsan Hakları ve Türkiye’nin Taahütleri, 2001.
  • ARSLAN ÖNCÜ, Gülay: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Sisteminde Kadına Karşı Aile İçi Şiddet Olgusu ve Bununla Mücadele Araçları, PublicandPrivate International LawBulletin, V.32, Issue.2, 2012.