6284 SAYILI KANUNDA KORUYUCU TEDBİRLERİN ÖZELLİKLERİ VE KADININ BEYANININ ESAS ALINMASI HUSUSU

Aile içi şiddet ve kadına karşı şiddet ülkemizde uzun yıllar boyunca bir aile meselesi olarak değerlendirilmiştir. Ancak anayasamız ve temelinde insan hakları olan uluslararası sözleşmelerle kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi, yaşam hakkı ve kadın erkek eşitliği konuları güvence altına alınmıştır. Şiddetin önlenmesi devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılmıştır. Kadına karşı şiddetin bir aile meselesi olmadığı ve hukuki bir sorun olduğunun kabulüyle birlikte uluslararası sözleşmelere paralel olarak 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 20/03/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 6284 Sayılı Kanun’da şiddete yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler düzenlenmiştir. Bu çalışmada, 6284 sayılı Kanun’da düzenlenen koruyucu tedbirler, koruyucu tedbirlerin Kanun’da düzenlenme şekli ve niteliği ile koruyucu tedbir türlerinin neler olduğu, son olarak koruyucu tedbirlerin uygulanmasında kadının beyanının esas alınması hususu değerlendirilmiş ve uygulamada karşılaşılabilecek muhtemel problemler ve çözüm yollarına değinilmiştir.

___

  • AKSAKAL, Hülya, ATASAYAR, Mehmet, Aile İçi Kadına Yönelik Şiddetin Biyo-Psiko-Sosyal Sonuçları Üzerine Bir Çalışma, Akademik Bakış Dergisi, S.26, Eylül-Ekim-2011.
  • AYAN, Sezer: “Kadına Karşı Şiddetin Çocuk Üzerindeki Etkileri”, Uluslararası Katılımlı Kadına ve Çocuğa Karşı Şiddet Sempozyumu, Mutlu Çocuklar Derneği Yayınları, Ankara 2012, s. 660-670; GÖKKAYA
  • BİLİCAN, Veda: “Kadına Karşı Şiddet ve Gölgesindeki Çocuk”, Uluslararası Katılımlı Kadına ve Çocuğa Karşı Şiddet Sempozyumu, Mutlu Çocuklar Derneği Yayınları, Ankara 2012, s. 671-677.
  • BADUR, Emel. “Ailenin Korunması Alanındaki Son Gelişmeler”, TBB Dergisi, 84, 2009, s. 63-92.
  • BALKAN Ali, Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Uygulanabilecek İdari Koruma Tedbirleri, International Journal of Academic Value Studies, Cilt: 3, Sayı: 14, 2017, s. 183-191.
  • BÖLÜKBAŞI Özlem, 6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Kapsamında Kadının Ve Aile Bireylerinin Korunması, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ - Erişim Tarihi: 18.01.2022)
  • CEYLAN Ebru, Türk Hukukunda Aile İçi Şiddet ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesiyle İlgili Yeni Düzenlemeler, Türkiye Barolar Birliği Dergisi 2013, S. 109, s. 13-54.