OTEL SÖZLEŞMELERİNDE REZERVASYONUN YAPILMASI, İPTALİ VE NETİCELERİ

Otel sözleşmesi, konaklama işletmesi ile seyahat acentası arasında kurulan, konaklama işletmesinin seyahat acentasına belirlenmiş bir fiyat üzerinden konaklama hizmetleri sunmayı, seyahat acentasının da müşterilerini konaklama işletmesinde konaklatmayı taahhüt ettiği sözleşmedir. Otel sözleşmesinin kurulması acentadan konaklama işletmesine yapılacak rezervasyon talebi ile başlar. Bu talep üzerine konaklama işletmesi konfirmasyon adı verilen kabul beyanında bulunur. Böylece sözleşme kurulmuş olur. Müşteriler herhangi bir bildirimde bulunmaksızın belirlenen tarihte konaklama işletmesine gelmezlerse ya da iptal süresi dolduktan sonra rezervasyonu iptal etmek isterlerse, bazı hukuki yaptırımlarla karşılaşırlar.

___

  • AKKURT Sinan Sami, “Elektronik Ortamda Hizmet Sunumu ve Buna İlişkin Sözleşmelerin Hukuki Özellikleri”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 60 (1), 2011, s.19-46.
  • ANDAÇ Faruk, Turizm Hukuku, Detay Yayıncılık, 6. Baskı, Ankara 2018.
  • ANTALYA Osman Gökhan, Borçlar Hukuku Genel Hükümler Cilt V.1/1: Temel Kavramlar Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri, 2.Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2019.
  • AYRANCI Hasan, Ön Sözleşme, Yetkin Yayınları, Ankara 2006.
  • BAŞPINAR Veysel/ DEMİR Bahadır, “Paket Tur Sözleşmelerinde Seyahat Edenin Hakları ve Borçları”, Terazi Hukuk Dergisi, C.9, S.99 (2014), s.144-155.