Yaş gruplarına göre kadınların aile planlamasına bakışları ve seçtikleri yöntemlerin değerlendirilmesi: Tersiyer tek merkez deneyimi

Amaç: Kadınların seçtikleri aile planlaması yöntemleri üzerine yaş ve eğitim durumunun etkisini araştırmaktır. Yöntemler: Bu çalışmaya, Nisan 2015-Ağustos 2015 tarihleri arasında çeşitli jinekolojik yakınmalar nedeni ile başvuran 250 hasta dahil edildi. 18 yaş altı ve gebe olan kadınlar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların sosyodemografik verileri ve aile planlaması yöntemi kullanımı ile ilgili bilgileri içeren anket, hastalar ile yüz yüze görüşülerek dolduruldu. Hastaların yaş, evlilik durumu, evlilik süresi, eğitim durumu, eşinin eğitim durumu, meslek ve sosyal güvencesi kayıt edildi. Aynı zamanda, hastaların; ilk gebelik yaşı, gebelik sayısı, ölü doğum sayısı, düşük sayısı, kürtaj sayısı, yaşayan çocuk sayısı ve istenmeyen gebelik sayısını da içeren obstetrik özellikleri kayıt edildi. Bulgular: Tüm yaş gruplarında geri çekme yöntemi en sık kullanılan yöntem olarak tespit edilir iken en fazla kullanılan modern yöntem ise kondom olarak tespit edildi. İlk ve orta okul mezunu olan kadınların en fazla kullandıkları yöntem geri çekme olarak tespit edilir iken, lise ve üniversite mezunlarının geri çekme yöntemi ile kondomu aynı oranda kullandıkları tespit edildi. Sonuç: Yaşa özel etkin bir aile planlaması danışmanlığı ile istenmeyen gebeliklerin önlenebileceği ve planlanmış gebelikler sayesinde de fetal ve maternal iyilik halinin korunabileceği kanaatindeyiz.
Anahtar Kelimeler:

aile planlaması, yöntem, eğitim

The overview of women by age groups on the family planning and the evaluation of preferred methods: A Tertiary center experience

Objective: The aim of this study is to evaluate the ef­fect of age and education on family planning methods of women. Methods: A total of 250 patients who were admitted with various gynecological complaints between April 2015-Au­gust 2015 were included in this study. Aged below 18 and pregnant were excluded from the study. The ques­tionnaire including the data of sociodemographic values and family planning methods usage was completed by face-to-face interview. Age, marital status, marriage du­ration, education, spouse’s education, occupation, and social security status were recorded. In addition, patients’ obstetric characteristics including first pregnancy age, parity, number of stillbirth, number of abortus, number of abortion, number of child, and number of undesired preg­nancy were recorded. Results: Since coitus interruptus was the most preferred family planning method in all age groups, condom was found as the most used modern method. While coitus in­terruptus was the most frequent technique among prima­ry and secondary school graduated women, high school and university graduated women were preferred the co­itus interruptus and condom at the same ratio. Conclusion: It is suggested that mother and baby health through planned pregnancy may be protected by age specific efficient family planning counseling to avoid un­desired pregnancy.

___

  • 1. Audu BM, Yahya SJ, Bassi A. Knowledge, attitude and practice of natural family planning methods in a population with poor utilisation of modern contraceptives. J Obstet Gynaecol 2006;26:555-60.
  • 2. Giray H, Keskinoğlu P. The use of effective family planning methods by married women aged 15-49 who have applied to Işıkkent health care center and influencing factors. STED 2006;15:23-6.
  • 3. Brown SS, Eisenberg L. The best intention: unintended pregnancy and the well-being of children and families. JAMA 1995;274:1332.
  • 4. Yıldızhan B, Yıldızhan R, Adalı E, ve ark. 2000-2004 Yıllarında İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Aile Planlaması Yöntemlerinin Değerlendirilmesi. Van Tıp Dergisi 2008;15:104-06.
  • 5. Kaya H, Tatlı H, Açık Y, Deveci SE. Bingöl İli Uydukent Sağlık Ocağı Bölgesindeki 15–49 Yaş Kadınların Aile Planlaması Yöntemi Kullanım Düzeyinin Belirlenmesi. F.Ü. Sağ. Bil. Tıp Derg 2008;22:185-91.
  • 6. Dehlendorf C, Rodriguez MI, Levy K, et al. Disparities in Family Plan-ning. Am J Obstet Gynecol 2010;202:214-20.
  • 7. England P. Gender inequality in labour markets: the role of motherhood and segrega-tion. Social Politics 2005;12:264– 88
  • 8. Büyükkayacı Duman N, Yılmazel G. Dogum Sonrası Ev Ziyaretleri Yoluyla Verilen Aile Planlaması Danısmanlıgının Etkili Aile Planlaması Yöntemi Kullanımına Etkisi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi 2014;11:52-58.
  • 9. Mayor S. Training health workers to educate young women about long acting contra-ceptive methods reduces pregnancies, study shows. BMJ 2015; 350:h3286.
  • 10. Öztürk H, Çeber E, Karaca Saydam B, Soğukpınar N. Doğum Kontrol Yöntemlerinde Yenilikler. Hemșirelikte Araștırma Geliștirme Dergisi 2004;6:86-97.
  • 11. Gür Çalışkan B, Doğan B, Güngör Olçum G. Kırsal bölgede yaşayan kadınların aile planlaması yöntemi tercihlerine yaş ve eğitimin etkisi. Türk Aile Hek Derg 2014;18:189-94.
  • 12. Black KI, Gupta S, Rassi A, Kubba A. Why do women experience untimed pregnancies? A review of contraceptive failure rates. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol 2010;24:443-55.
  • 13. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2013, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Ens-titüsü Ankara. http://www.hips. hacettepe.edu.tr/tnsa2013/rapor/TNSA 2013 ana rapor.pdf
  • 14. Bostancı MS. Doğu Anadolu Bölgesindeki bir ilçede kadınların kullandıkları kontraseptif yöntemleri için bilgi kaynakları ve istenmeyen gebeliklerle ilişkisi. Dicle Med J 2011;38:202-7.
  • 15. Öztaş Ö, Baydar Artantaş A, Kayhan Tetik B, et al. Knowledge, attitude and behaviour of married women of 18-49 age group about reproductive health and contraception. Ankara Med J 2015;15:67-76.
  • 16. Yılmaz A, Tanrıverdi MH, Akan Z. Van il merkezinde evlenme başvurusunda bulunan çiftlerin kontrasepsiyon bilgi durumları. Dicle Med J 2013;40:453-7.
  • 17. Ioannidi-Kapolou E. Use of contraception and abortion in Greece: a review. Reproductive Health Matters 2004;12:174-83.
  • 18. Ruhuşen K, Sayın S, Uçar M, ve ark. Kadınların sosyodemografik özelliklerine göre kontraseptif yöntem kullanma durumları ve bu yöntemleri tercih nedenleri. Türk Aile Hek Derg 2014;18:134-41.
  • 19. Oltuluoğlu H, Başer M. Malatya İl Merkezinde Yaşayan Evli Kadınların Kullandıkları Aile Planlaması Yöntemleri ve Seçme Nedenlerinin İncelenmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;19:167-74.
  • 20. Çalışkan BG, Doğan B, Olçum GG. Kırsal bölgede yaşayan kadınların aile planlaması yöntemi tercihlerine yaş ve eğitimin etkisi. Türk Aile Hek Derg 2014;18:189-94.
Dicle Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2945
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Cahfer GÜLOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Asemptomatik Düşük Ejeksiyon Fraksiyonlu Hastalarda Koroner Arter Hastalığı Sıklığı

Fatih Mehmet UÇAR

Yaş gruplarına göre kadınların aile planlamasına bakışları ve seçtikleri yöntemlerin değerlendirilmesi: Tersiyer tek merkez deneyimi

Hatice YILMAZ DOGRU, Gülseren OKTAY, Çiğdem KUNT İŞGÜDER, Asker Zeki ÖZSOY, Bülent ÇAKMAK, İlhan Bahri DELİBAŞ, Nagehan ÇELTEK YILDIZ

Preeklamptik ve normotansif plasentalarda VEGF ve Vimentin ekspresyon düzeylerinin immunohistokimya ve Western Blot yöntemleri ile incelenmesi

Sevgi İRTEGÜN, Elif AĞAÇAYAK, Engin DEVECİ

Perforan Ven Yetmezliğinde; Küçük Kesi ile Ligasyon, Lazer Ablasyon ve Siyanoakrilat ile Embolizasyon Tekniklerinin Karşılaştırılması

Orçun GÜRBÜZ

Çocuk Hastada Üç Fazlı Kemik Sintigrafisi ile Tesadüfi Refleks Sempatik Distrofi Tanısı: Bir Olgu sunumu

Ertan ŞAHİN, Mehmet Çeber

Yeni Tanılı Diyabetes Mellitus Hastalarında Peripapiller Retina Sinir Lifi Tabakası Ve Subfoveal Koroid Kalınlığının Spektralis OCT İle Değerlendirilmesi

Muhammed ŞAHİN, Alparslan ŞAHİN, Faruk KILINÇ, Zeynep GÜRSEL ÖZKURT, Ümit KARAALP, Harun YÜKSEL, Fatih Mehmet TÜRKCÜ, İhsan ÇAÇA

Graves’ Hastalığına Sahip Olgularda Tiroid Maligniteleri

Hasan GÜÇER

Primer açık açılı glokom tanı ve takibinde bilgisayarlı görme alanı ile optikal koherens tomografinin karşılaştırılması

Birgül DURSUN, Selahattin Uğur KEKLİKÇİ, Mehmet Emin DURSUN, Mine YILDIRIM, Seyfettin ERDEM

Dicle Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalınca 2012-2015 Yılları Arasında Düzenlenen Adli Raporların Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi

Yaşar TIRAŞÇI, Ubeydullah DURMAZ, Aydın ALTINAL, Kasım BULUT, Yusuf ÖZDEMİR, Duygu CENGİZ, Cem UYSAL, Süleyman GÖREN

Laparoskopik kolesistektomi sonrası postoperatif bulantı ve kusmanın önlenmesinde tropisetron ve palonosetron’un karşılaştırılması: Randomize, çift-kör çalışma

Recep AKSU, Cihangir BİÇER