The role of religiosity in the etiology of vaginismus in the light of socio-cultural features: The case of Turkey

Objective: Vaginismus is the most common female sexual dysfunction in Turkey and Middle East countries. Looking at the medical literature related to vaginismus, studies/patients have concentrated in the Middle east geographic area. Turkey is a developing, secular country located between Middle East and Europe with a mostly Muslim population. Many factors have been discussed in the etiology including psychosocial, cultural, biological and sexual causes. Religious beliefs of a person in the form of religiosity affect all social and spiritual spheres of his/her life in some way positively or negatively. One of the most affected life areas by religious beliefs is sexual life, which has a lots of taboos. In this study we aimed to compare religious belief levels that are thought to be effective in the etiology of vaginismus between patients and healthy controls and to discuss some of the other socio-cultural features.Methods: 49 patients and 37 healthy volunteers were included. Sociodemographic data form, religious life scale and a form of common sexual myths were used as the measurement tools. Results: No statistically significant difference was found between the participants with and without vaginismus in terms of education duration, working status, occupations, economical status, longest living place and marriage type (p>0.05 for all). No statisticallysignificant difference was found between the belief, emotions, behaviour, knowledge and total scores of both groups in terms of the presence of vaginismus (p>0.05for all).Conclusions: In conclusion, most of the sociodemographic data involved in the etiology of vaginismus, including religiosity, can be equalized for both groups - with or without vaginismus - over time in the changing world and in life and mental factors can remain as independent variables therefore expanding our research in this direction will help us understand this disorder better. In addition, it can be considered that male hegemon culture is one of the important factors in the etiology of vaginismus. The interpretation of religion with a male -dominated language may be a result of this hegemon culture.

Vajinismus etiyolojisinde sosyo-kültürel özellikler ışığında dindarlığın rolü: Türkiye örneği

Amaç: Vajinismus, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde en sık görülen kadın cinsel işlev bozukluğudur. Vajinismus ile ilgili tıbbi literatüre bakıldığında, çalışmalar / hastalar Orta Doğu coğrafyasında yoğunlaşmıştır. Türkiye, Orta Doğu ile Avrupa arasında yer alan, nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan ve gelişmekte olan laik bir ülkedir. Etiyolojide psikososyal, kültürel, biyolojik ve cinsel nedenler dahil birçok faktör tartışılmıştır. Bir kişinin dindarlık biçimindeki dini inançları, hayatının tüm sosyal ve manevi alanlarını bir şekilde olumlu veya olumsuz etkilemektedir. Dini inançlardan en çok etkilenen yaşam alanlarından biri de pek çok tabu içeren cinsel yaşamdır. Bu çalışmada, vajinismus etiyolojisinde etkili olduğu düşünülen dini inanç düzeylerini hastalar ve sağlıklı kontroller arasında karşılaştırmayı ve diğer sosyo-kültürel özelliklerden bazılarını tartışmayı amaçladık. Yöntemler: 49 hasta ve 37 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Sosyodemografik veri formu, dini yaşam ölçeği ve genel cinsel mit formu ölçüm araçları olarak kullanıldı. Bulgular: Vajinismusu olan ve olmayan katılımcılar arasında eğitim süreleri, çalışma durumları, meslekleri, ekonomik durumları, en uzun süre yaşadıkları yerler ve evlilik şekilleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (tümü için p> 0,05). Vajinismus varlığı açısından her iki grubun inanç, duygu, davranış, bilgi ve toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (tümü için p> 0.05). Sonuç: Sonuç olarak, vajinismus etiyolojisine ait sosyodemografik verilerin çoğu, dindarlık da dahil olmak üzere, her iki grup için de - vajinismus olsun ya da olmasın - değişen dünyada ve yaşamda zamanla eşitlenebilir ve zihinsel faktörler bağımsız değişkenler olarak kalabilir, dolayısıyla bu yöndeki araştırmalarımız, bu bozukluğu daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca erkek egemen kültürünün vajinismus etiyolojisindeki önemli faktörlerden biri olduğu düşünülebilir. Dinin erkek egemen bir dille yorumlanması bu baskın kültürün bir sonucu olabilir.

___

1. Dağ H, Dönmez S, Kavlak O. Kadın cinselliğinin gizlenen yönü: Vajinismus ve hemşirenin rolü. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi. 2012; 21: 43-7.

2. Michetti P, Silvaggi M, Fabrizi A, et al. Unconsummated marriage: can it still be considered a consequence of vaginismus? Int J Impot Res. 2014; 26: 28-30.

3. Çarkoğlu A, Kalaycıoğlu E. Türkiye'de dindarlık: Uluslararası bir karşılaştırma. 2009.

4. Jeng C-J. The pathophysiology and etiology of vaginismus. Taiwanese J Obstet Gynecol. 2004; 43: 10-5.

5. Köroğlu CZ. Türkiye’de dini hayatın incelenmesi: Bütüncül bir yaklaşım. Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2012; 1: 82-102.

6. Adamczyk A, Hayes BE. Religion and sexual behaviors: Understanding the influence of Islamic cultures and religious affiliation for explaining sex outside of marriage. American Sociological Review. 2012; 77: 723-46.

7. Reynolds DI. Religious influence and premarital sexual experience: critical observations on the validity of a relationship. Journal for the scientific study of religion. 1994: 382-7.

8. Wink W: Homosexuality and Christian faith: Questions of conscience for the churches: Fortress Press; 1998.

9. Zgueb Y, Ouali U, Achour R, Jomli R, Nacef F. Cultural aspects of vaginismus therapy: a case series of Arab-Muslim patients. The Cognitive Behaviour Therapist. 2019; 12.

10. Güneş M, Akçali H, Onur D, et al. Prematür ejakülasyon olgularında cinsel mitlere inanma düzeyi. Dicle Tıp Dergisi. 2016; 43: 319-28.

11. Glock CY. On the study of religious commitment. 1962.

12. Yıldız M. Ölüm kaygısı ve dindarlık. İzmir: İzmir İlahiyat Vakfı Yayınları. 2006.

13. Hintze J: NCSS 2007. NCSS, LLC. Kaysville, Utah, USA. In.; 2007.

14. Karagöz Y. SPSS 21.1 Uygulamalı Biyoistatistik, 1. basım. Nobel Akademik Yayıncılık. 2014; 698.

15. Akgül A, Çevik O: İstatistiksel Analiz Teknikleri “SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları, Ankara, Emek Ofset Ltd. In. Şti; 2003.

16. Doğan S, Saraçoğlu GV. Yaşam Boyu Vajinismusu Olan Kadınlarda Cinsel Bilgi, Evlilik Özellikleri, Cinsel İşlev ve Doyumun Değerlendirilmesi. Trakya Univ Tıp Fak Derg. 2009; 26: 151-8.

17. Özçelik MK. Çalışma hayatında kadının yeri ve kariyer gelişim engelleri. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2017;5: 49-70.

18. Yıldırım EA, Hacıoğlu Yıldırım M, Karaş H. Yaşam Boyu Vajinismus Tanısı Konulan Kadınlarda Depresyon ve Anksiyete Bozukluklarının Yaygınlığı ve Cinsel İşlevlerle İlişkisi. Turk Psikiyatri Dergisi. 2019; 30: 9-15.

19. Can Y. Ücretli bir işte çalışmanın kadının sosyal konumuna etkisi. Academic Review of Economics & Administrative Sciences. 2015; 8: 13-26.

20. Aydın S. Türkiye’de Kadının İstihdamı ve Kadına Dair Sosyal Güvenlik Uygulamaları. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016; 7: 243-58.

21. Özaydınlık K. Toplumsal cinsiyet temelinde Türkiye’de kadın ve eğitim. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi. 2014; 33: 94-112.

22. Fadul R, Garcia R, Zapata-Boluda R, et al. Psychosocial correlates of vaginismus diagnosis: A case-control study. J Sex Marital Ther. 2019; 45: 73- 83.

23. Yücesan A, Alkaya SA. Okullarda Göz Ardı Edilen Bir Konu: Cinsel Sağlık Eğitimi. SDÜ Tıp Fak Derg. 2018; 25: 200-9.

24. Akhavan-Taghavi MH, Asghari-Moghaddam MA, Froutan SK, Jadid-Milani M. Vaginismus in Iran: A single center report of 7 years experience. Nephrourol mon. 2015; 7: e30077.

25. Özdel O, Tümkaya S, Levent N, ve ark. Bilişsel davranışçı yöntemlere dayalı cinsel terapinin vajinismuslu kadınlar ve eşlerinin cinsel sorunları üzerindeki etkileri. Anatolian Journal of Psychiatry/Anadolu Psikiyatri Dergisi. 2013;14; 2: 129-135.

26. Dücan E. Türkiye’de iç göçün sosyo-ekonomik nedenlerinin bölgesel analizi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2016; 12: 167-83.

27. Kilci Ş, Özsoy S. Evlilik hazırlığı yapan çiftlerin cinsel mitlere inanma durumları ve etkileyen faktörler. Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi. 2018; 5: 1-28.

28. Kurt A. Dindarlığı etkileyen faktörler. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2009; 18: 1- 26.

29. Dağdeviren N, Set T, Aktürk Z, Öztora S. Sexual activity trends of Turkish adolescents. Turkiye Klinikleri J Med Sci. 2011; 31: 823-9.

30. El Saadawi N, Saʻdāwī N: The hidden face of Eve: Women in the Arab world: Zed Books; 2007.
Dicle Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2945
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Cahfer GÜLOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doku Doppler görüntüleme kullanılarak değerlendirilen pulmoner anüler hareket hızı, inferior miyokard enfarktüsü olan hastalarda proksimal sağ koroner arter tıkanıklığını öngördürebilir

Emrah ACAR, İbrahim DÖNMEZ, Sait ALAN, Osman Yasin YALÇIN, Neryan ÖZGÜL

Effects of electroporation on cytotoxicity of 4-aminopyrimidin-2- (1H)-one based ligand and its Cobalt (II) and Ruthenium (II) complexes in MCF-7 cancer cells

Mehmet Eşref ALKIŞ

Glioblastomada Potansiyel Moleküler Biyobelirteçler Olarak miRNA Aracılı ceRNA’ların İn Siliko Analizi

Orçun AVŞAR

Morbid Obezite Tedavisinde Laparoskopik Sleeve Gastrektominin Metabolik Etkinliği: Tek Merkezin Erken ve Orta Dönem Sonuçları

Mehmet Tolga KAFADAR, Mehmet Ali KIRŞAN, Abdullah OĞUZ

In Silico Analysis of miRNA-mediated ceRNAs as Potential Molecular Biomarkers in Glioblastoma

Orçun AVŞAR

Metabolic Effectiveness of Laparoscopic Sleeve Gastrectomy in Morbid Obesity Treatment: Early and Mid-Term Results of a Single Center

Mehmet Ali KIRŞAN, Mehmet KAFADAR, Abdullah OĞUZ

Terapötik Plazmaferez ve Çift Filtreli Plazmaferez Tedavisinin Karşılaştırılması- Beş Yıllık Nefroloji Merkez Deneyimi

Necmi EREN, Serkan BAKIRDÖĞEN, Sibel GÖKÇAY BERK, Betül KALENDER GÖNÜLLÜ, Yusuf HAZANAY

The Importance of MPV as a Marker of Subclinical Inflammation in FMF Patients and It’s Correlation with Disease Severity

Mesut ÇELİKER, Sinan KAZAN, Onur TUNCA, Alper SARI, Mustafa KÖROĞLU, Memnune Sena ULU

COVID-19 Pandemisi Asistan Hekimlerin Yaşam Tarzı Davranışlarını Nasıl Etkiledi?

Hatice Tuba AKBAYRAM, Hamit Sırrı KETEN, Yunus AKSOY, Muhammed Mustafa YILDIZ

Arı Sütünün Amiloid Beta ile Deneysel Alzheimer Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Etkileri

Songül BENZİGÜL, Saliha Ayşenur CAM, Fatma UYSAL, Seyfullah Oktay ARSLAN, Hayriye TATLI DOĞAN