Nadir Görülen 48,XXYY sendromlu Olgu

Klinefeltersendromu ilk tanımlanan kromozom bozukluğu olup temel olarak hipergonadotropikhipogonadizm ve önükoid vücut yapısı ile karakterizedir. Sıklığı 500-1000 canlı doğumda birdir. Klinefelter sendromunun genel özelliklerini uzun boy, önükoid vücut yapısı, jinekomasti, azalmış testis volümü, yetersiz yüz ve pubik kıllanma, kişilik ve davranış problemleri olarak sıralayabiliriz. 47, XXY karyotipi olguların % 80’inde, 47, XXY dışı sayısal kromozom bozuklukları ise tüm olguların %20’sinde gözlenmektedir. 48, XXYY sendromu nadir görülen bir seks kromozom bozukluğudur. Bazı bulguları ile Klinefelter sendromuna (47,XXY) benzemekle birlikte, nöropsikiatrik belirtiler ve bir takım fenotipik bulgular farklılık göstermektedir. Bu çalışmada klinik değerlendirme ve sitogenetik analizle 48,XXYY sendromu tanısı konan bir olgu sunulmuştur. Bu olgu sunumunda hipergonadotropikhipogonadizm ve uzun boy nedeniyle kliniğimize başvuran ve konvansiyonel sitogenetik analiz sonucunda karyotipi 48, XXYY olarak saptanan Klinefelter sendromlu bir hastanın klinik ve laboratuar bulguları litaratür bilgileri ile sunulmuştur.

A Rare 48,XXYY Syndrome

Klinefelter syndrome, the first described chromosomal abnormality, is characterized with hypergonadotrophic hypogonadism and eunuchoid body habitus. Its prevalence is one in 500-1000 live births. The general abnormalities of Klinefelter syndrome are tall stature, eunuchoid body habitus, gynecomastia, decreased testis volume, sparse facial and pubic hair, personality and behaviourial problems. 47, XXY karyotype is detected in 80% of the patients, 20% of the patients have another numerical chromosomal abnormality among all patients. 48,XXYY syndrome is a rare sex chromosome abnormality. Although some physical features are similar to Klinefelter syndrome(47,XXY), 48,XXYY is typically associated with different neuropsyhciatric symptoms and phenotypic findings. In this report, a patient who was diagnosed with 48,XXYY syndrome with clincal evaluation and cytogenetic analysis is presented . In this case report we present clinical and laboratory findings of a Klinefelter syndrome patient, who came to our clinic because of hypergonadotropic hypogonadism and tall stature, and was found to have 48, XXYY karyotype on conventional cytogenetic analyse.

___

  • Swerdlow AJ, Schoemaker MJ, Higgins CD, et al.: Cancer incidence and mortality in men with Klinefelter synd-rome: A cohort study. J Natl Cancer Inst. 97:1204- 10,2005
  • Talal N: Systemic lupus erythematosus, autoimmunity, sex and inheritance. (Editorial) New Eng. J. Med. 301:838-9,1979.
  • Park JS, Kim CS, Nam JY, Kim DM, et al.: Graves’ disease associated with Klinefelter’s syndrome. Yonsei Med J. 45:341-4,2004.
  • Seo JT, Park YS, Lee JS: Successful testicular sperm extraction in Korean Klinefelter Syndrome. Urology 64:1208-1211,2004.
  • Dohle GR, Jungwirth A, Colpi G, et al.: Guidelines on Male Infertility EAU Update March, 2007.
  • Jockenhövel F: Male hypogonadism.UNI-MED Verlag, Bremen, Germany. 54,2004.
  • Zamora L, Espinet B, Salido M, et al.: Report of 46, XX / 46, XY / 47, XXY / 48, XXYY mosaicism in an adult phenotypic male. Am J Med Genet. 111:215-7,2002.
  • Jacobs PA, Strong JA: A case of human intersexuality having a possible XXY sex-determining mechanism. Nature. 183(4657):302-3,1959.
  • Demirhan O. Clinical findings and phenotype in a toddler with 48,XXYY syndrome (letter). Am J Med Genet A 2003; 119:393-4.
  • Muldal S, Ockey CH. The 'double male': a new chromosome constitution in Klinefelter's syndrome. Lancet 1960; 2:492-3.
  • Sorensen K, Nielsen J, Jacobsen P, et al. The 48,XXYY syndrome. Ment Defic Res 1978; 22:197-205.
  • De Grouchy J, Turleau C: Clinical Atlas of Human Chromosomes 2nd Edition: 394-397,1984.
Dicle Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2945
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Cahfer GÜLOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akut Subdural Hematomlu 106 Olgunun Retrospektif Değerlendirilmesi

HÜSEYİN ÖZEVREN, SALİH HATTAPOĞLU

Kör teknik ile supraklavikülar blok uygulanan hastalarda bupivakain ile levobupikainin’in etkilerinin karşılaştırması

İlhan BAHAR, HİLMİ DEMİRKIRAN, Haktan KARAMAN

Parkinson Hastalarına Bakım Veren Bireylerde Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi

Ali Ulvi UCA, Faruk Ömer ODABAŞ

Meme Kanseri Kök Hücreleri ve Demir Bağımlılığı

Ufuk OZER

Açık Tibia Kırıklarının Minimal İnvaziv Teknikle Kilitli Plakla Tedavinin Orta Dönem Sonuçları

RAMAZAN ATİÇ, CELİL ALEMDAR, ABUZER ULUDAĞ, SERDAR SARGIN, ABDULKADİR AYDIN, Ahmet KAPUKAYA

Diyarbakır ve Çevresinde Deri Kanseri Nedeniyle Ameliyat Edilen Hastaların Demografik Özellikleri ve Uygulanan Cerrahi Teknikler

Burhan ÖZALP, Sinan TAŞKAN, Mirza YILDIRIM, Abdulkadir CALAVUL

The Demographics of Patients with Skin Cancer who Underwent Surgery in Diyarbakır and Performed Surgical Techniques

Burhan ÖZALP, Abdülkadir CALAVUL, Sinan TAŞKAN, Mirza YILDIRIM

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Üçüncü Basamak Gastroenteroloji Kliniğinin Toksik Hepatit Deneyimi

FEYZULLAH UÇMAK, Elif Tuğba TUNCEL, Hüseyin KAÇMAZ, Berat EBİK, Muhsin KAYA

Eksozomlar ve Kanserdeki Rolleri

Süreyya BOZKURT

Yetersiz Glisemik Kontrolü Olan Tip 2 Diyabet Hastalarında Tam Kan Sayımı Parametreleri

Erman CAKAL, Mustafa OZBEK, Selvihan BEYSEL, Muhammed KIZILGÜL, Ozgur OZCELİK, Bekir UCAN, Erkam Sencar