Diyarbakır İlinde Beta-Talasemi Majörlü Hastalar ve Ebeveynlerinde Mutasyon Analizi

Amaç: Bu çalışmada beta-Talasemi Majör (BTM) tanısı almış hastalar ve ebeveynlerinde; DNA dizi analiziyöntemiyle tanısının kesinleştirilmesi, tedavisine katkıda bulunulması ve mutasyon dağılımının tespitiamaçlanmıştır. Yöntemler: Çalışmaya BTM’li hastalar (n=30) ve ebeveynleri (n=60) olmak üzere toplam 90 kişi dâhil edilmiştir.Tüm analizler için hastalar ve ebeveynlerinin her birinden iki adet EDTA ihtiva eden tüplere kan numunesialınmıştır. Sırasıyla tam kan sayımı, Hb varyant ve mutasyon analizi çalışılmıştır. Bulgular: IVS-I-110 (G->A) %46.67, codon 8 (-AA) %16.67, IVS-II-1 (G->A) %11.67, codon 44 (-C) %10.00, IVS-II 745 (C->G) %5.00, IVS-I-1 (G->A) %3.33, IVS-I-5 (G->T) %3.33 ve -30 (T->A) %3.33 olmak üzere 8 çeşit mutasyontespit edildi. Düzenli olarak transfüzyon tedavisi alan BTM’li hastalarda Hb konsantrasyonu 9.2±1.32 g/dL ve Hbvaryant düzeyi HbA %81.58±11.05, HbF %10.44±11.54 olarak tespit edilmiştir. Ebeveynlerde ise tipik hemogramsayımı ve Hb varyant düzeyleri görüldü.Sonuç: Çalışmamızda mutasyon açısından Türkiye geneline benzer bir dağılım tespit edildi. Çalışılan tüm kişilerdemutasyonlar tasnif edildi. Bu çalışma DNA dizi analizi yönteminin kullanımına bağlı olarak saptanamayanmutasyonların belirlenme oranını artırmıştır. Buna bağlı olarak yüksek kapasiteli çok merkezli koordine birçalışma ile bu mutasyonların ve bunların hastalığa etkisinin belirlenmesini geliştirecektir.

Mutation Analysis of Beta-Thalassemia Major Patients and TheirParents in Diyarbakir Province, Turkey

Objectives: In this study, beta-Thalassemia Major (BTM) diagnosed patients and their parents were subjected to DNA sequencing in order to confirm their diagnosis, improve their treatment and determine the mutation distributions of both patients and their parents.Methods: A total of 90 people, BTM patients (n=30) and their parents (n=60), were included in the study. For all analyses, two blood samples were taken into EDTA-containing tubes from each of the patients and each of their parents. Complete blood count, hb variant and mutation analysis were studied, respectively. Results: 8 types of mutation were determined: IVS-I-110 (G->A) 46.67%, codon 8 (-AA) 16.67%, IVS-II-1 (G->A) 11.67%, codon 44 (-C) 10.00%, IVS-II-745 (C->G) 5.00%, IVS-I-1 (G->A) 3.33%, IVS-I-5 (G->T) 3.33% and -30 (T->A) 3.33%. Hb concentrations of 9.2 ± 1.32 g/dL and Hb variant levels of HbA 81.58% ± 11.05, HbF 10.44% ± 11.54 were found in patients with BTM who received transfusion therapy regularly. Typical hemogram count and Hbvariants levels were seen in parents.Conclusion: In our study, a similar distribution was identified throughout Turkey in terms of mutation. Mutations were classified in all the studied people. This study increased the detection percentage of undetermined mutations by the use of DNA sequencing. Thus a multi-centric coordinated study with high capacity will improve detecting these mutations and their effects on the disease.

___

Dicle Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2945
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Cahfer GÜLOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Comparison of hematological inflammatory parameters in patients with exfoliative glaucoma and exfoliative syndrome

Atılım Armağan DEMİRTAŞ, Mine KARAHAN

Türk Popülasyonunda ABCC2 İlaç Taşıyıcı Genin 1249G>A Genetik Varyasyonunun Araştırılması

Zuhal UÇKUN ŞAHİNOĞULLARI

Servikal ve Jeneralize Distonide Periferik Sessiz Periyot

Melih TÜTÜNCÜ, Hikmat ABBASZADE, Ayşegül GÜNDÜZ, Meral E. KIZILTAN

Erişkin Yabancı Cisim Aspirasyon Şüpheli Olguların Yönetimi

Şeyma YILMAZ, İrfan CHOUSEİN, Binnaz Zeynep YILDIRIM, Mehmet Akif ÖZGÜL, Efsun Gonca UĞUR CHOUSEİN, Demet TURAN, Elif TANRIVERDİ, Erdoğan ÇETİNKAYA

Kronik Otitis Media’da Tiyol-Disülfid Homeostazının Değişikliği

Muhammed AYRAL, Serdar Ferit TOPRAK, Serkan DEDEOĞLU, İlhan SABANCILAR, Hakan TEMİZ

Apoptotic and Anti-inflammatory Effects of Hypericum Perforatum Extract in Human Basal Cell Carcinoma TE 354.T Cell Line

Ebru CELIK, Halil Mahir KAPLAN, Ergin ŞİNGİRİK, Muhammed Salih ÇELİK, Harun ALP

COVID-19 and Other Viral Pneumonias

Nazlı GÖRMELİ KURT, Melih ÇAMCI

Investigation of the 1249G>A Genetic Variation of ABCC2 Drug Transporter Gene in the Turkish Population

Zuhal UCKUN SAHİNOGULLARİ

Peripheral Silent Period In Cervical and Generalized Dystonia

Melih TÜTÜNCÜ, Hikmat ABBASZADE, Ayşegül GÜNDÜZ, Meral E. KIZILTAN

What Is The Need For Repeat Angiography In Spontaneous Subarachnoid Hemorrhages With Negative Initial Angiogram?

Abdullah TOPCU, Ayça ÖZKUL