Kur’an’ı Bilimsel Verilerle Yorumlamanın İmkanı

Kur’an’ın bilimsel verilerle yorumlanması her ne kadar masum bir çaba olarak görünse de içinde barındırdığı problemlerden dolayı sorunlu bir yaklaşımdır. Bu yorumlarda hiçbir sorgulama yapılmadan doğrudan doğruya bilimsel görüşlerle âyetler arasında ilgisiz irtibatlanmalar yapılmaktadır. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, daha çok bilimsel verilerle Kur’an âyetlerini yorumlamayı esas alan ve olabilirliği konusunu gündeme almayan, savunma amaçlıdır. Elinizdeki çalışma çeşitli açılardan Kur’an’ın bilimsel verilerle yorumlanma imkanını sorgulayan bir içeriğe sahiptir. Bilimsel yorumu benimseyenlerin bilim ve din dilinin yapısından kaynaklanan sorunları görmezden gelmeleri, i’cazu’l-Kur’an tasavvurunu aşan yorumlarda bulunmaları, metinsel bağlama riayet etmemeleri vb. nedenlerden dolayı eleştiriyi hak etmektedirler. Ayrıca vahyin ilk muhataplarının tasavvur biçimlerini dikkate almamaları konusunda da problemler içermektedir. Oysa Kur’an’ın ilk şekillendiği bir toplum ve düşünce dünyası vardır. Gelen vahyin içeriğinde bulunmayan bir bilimsel düşünceyle yorumlamada bulunmak bu ilk evreni görmezden gelmek anlamı taşır. Konu, çeşitli açılılardan değerlendirilmiş olup Kur’an’ın bilimsel verilerle açıklanmasının yerinde bir yaklaşım olmadığı sonucuna varılmıştır.

Possibility to Interpret the Qurʾān with Scientific Data

Although the interpretation of the Qurʾān with scientific data seems an innocent effort, it is a problematic approach due to the many problems it contains. In these comments, direct and unrelated links to scientific views are made between the verses without any questioning. Studies on the subject are mostly based on the interpretation of the Qurʾānic verses with scientific data, and are defensive studies that do not take the issue of feasibility into the agenda. The study in your hand has a content that questions the possibility of the Qurʾān to be interpreted with scientific data from various angles. Those who adopt scientific interpretation ignore the problems arising from the structure of the language of science and religion, make comments that exceed the imagination of the iʿjāz al-Qurʾān, do not abide by the textual context, etc. they deserve criticism for reasons. It also has problems with the early interlocutors' disregard for their imagination. However, there is a society and a world of thought in which the Qurʾān was first formed. To interpret with a scientific thought that is not included in the content of the revelation means ignoring this first universe. The conclusion reached as a result of the questioning is that explaining the Qurʾān with scientific data is not an appropriate approach.

___

  • Bulut, İsmail. Nübüvvete Çağdaş Bir Yaklaşım: Muhammed Ferid Vecdi’nin Nübüvvet Anlayışı. Ankara: Berikan Yayınevi, 2018.
  • Cerrahoğlu, İsmail. Tefsir Tarihi II. Ankara: DİB Yayınları, 1988.
  • Cümeylî, Seyyid. el-İcazu’l-İlmî fi’l-Kur’an. Beyrut: Daru’l-Vesam, 1992.
  • Çağıl, Necdet. Din Dili ve Mecaz. İstanbul: İz Yayınları, 2008.
  • Gezer, Süleyman. Kur’an’ın Bilimsel Yorumu. Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2016.
  • Gezer, Süleyman. “Enzelnâ el-Hadîd/Demiri İndirdik” [el-Hadîd 57/25] İfadesinin Tercüme ve Yorumları Üzerine Bazı Değerlendirmeler”. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5/10 (2006), 97-110.
  • Gezer, Süleyman. “İnşâ-Haber Bağlamında Kur’an Dilinin Yapısı”. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 6/11 (2007), 135-153.
  • Günay, Doğan. Metin Bilgisi. İstanbul: Multılıngual Yayınları, 2001.
  • Jansen, J. J. G. Kur’an’a Bilimsel-Filolojik-Pratik Yaklaşımlar. çev. Halilrahmân Acar, Ankara: Fecr Yayınları, 1993.
  • Kara, İsmail. “İslâm ve Pozitivizm”, Bilgi Bilim ve İslâm I-II. Haz. Ahmet Tabakoğlu-Sadık Çelenk, İstanbul: Ensar Yayınları, 2005.
  • Karslı, İbrahim Hilmi. “Kur’an’ın Bilimsel Tefsiri Üzerine Bazı Mülahazalar”. Diyanet İlmi Dergi [Diyanet İşleri Başkanlığı Dergisi] 46/3 (2010), 79-94.
  • Khir, Bustami Mohamed. “The Qur’an and Modern Science, The Debate of Scientific Interpretation”, Journal of Qur’anic Studies 2/23 (2000).
  • Kırca, Celal. Kur’an-ı Kerim ve Modern İlimler. İstanbul: Marifet Yayınları, 1981.
  • Koç, Turan. Dilin Ötesi-Kur’ân’ın Dil ve Üslûbu Üzerine. İstanbul: İz yayıncılık, 2018.
  • Kutluer, İlhan. “İslâm ve Bilim Tartışmalarında Temel Yaklaşımlar”, Bilgi Bilim ve İslâm I-II. Haz. Ahmet Tabakoğlu-Sadık Çelenk, İstanbul: Ensar Yayınları, 2005.
  • Nursi, Said. Bediüzzaman. İşârât-ül İ’caz. İstanbul: Sözler Yayınevi, 1996.
  • Şâtıbî, İbrahim b. Mûsa Ebû İshâk. el-Muvâfakât fi Usûli’ş-Şerîa. 4 cilt. Beyrût: Dâru’l-Meârif, 2001.
  • Yazır, M. Hamdi. Hak Dini Kur’an Dili. 10 Cilt. İstanbul: Azim Dağıtım, ts.