Kadınların Dinî Gruplara Yönelme, Katılma ve Bağlanma Nedenleri

Öz Bu araştırmanın amacı, kadınların dinî gruplara yönelme, katılma ve bağlanma nedenlerini tespit etmektir. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Araştırma, İstanbul'da yaşayan farklı dinî gruplara mensup 50 bayan katılımcı üzerinden yürütülmüştür. Her bir gruptan 10 katılımcı olmak üzere 5 farklı dinî grup seçilmiştir. Bu gruplar; Gülen Cemaati, Menzil Tarikatı, İsmailağa Tarikatı, Süleyman Efendi Cemaati, Rıfaî Tarikatı'dır. Araştırmamızda, dinî gruba yönelme nedeni bölümünde psikososyal, dinî ve manevî nedenler; katılma nedeni kısmında farklı dinî gruplara bakış, kişisel, dinî ve manevî nedenler; bağlanma nedeni bölümünde ise dinî grup liderinin önemi, dinî sohbetlerin etkisi ve dinî gruptan ayrılma kaygısı, katılımcıların görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, psikososyal, dinî ve manevî etkenler çerçevesinde yorumlanmıştır.

Reasons for Women’s Inclination, Joining and Adhering to Religious Groups

___

  • Abbas, S. B. (2002). The female voice in sufi ritual. Austin: Universty of Texas Press.
  • Açıkgöz, S. (2010). Toplumsal Değişim Sürecinde Kadın Dindarlığı (Adıyaman/ Çelikhan Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi SBE.
  • Aktaş, A. (2014). Tarikatların Toplumsal İşlevi. (Diyarbakır Kadiri Tarikatı Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi SBE.
  • Altıntaş, H. (1981). Din Psikolojisi ve Tasavvuf. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (4), 171-197.
  • Annette, M., Pargament, K.I., Murray-Swank, A. ve Murray-Swank, N. (2003). Religion and the sanctification of family relationships. Review of Religious Research. 44(3), 230-236.
  • Atay, T. (1996). Batıda Bir Nakşi Cemaati. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Ayten, A. (2009). Prososyal Davranışlarda Dindarlık ve Empatinin Rolü. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi SBE.
  • Badinter, E. (2011). Kadınlık mı Annelik mi? (Çeviren: A. Ekmekçi). İstanbul: