Ahmed Muhammed Şâkir’in Hadis ilmindeki Yeri ve Tahkik Çalışmalarına Katkısı

Her asırda olduğu gibi her yüzyılda İslâm alemi birçok âlim yetiştirmiştir. Hiç şüphesiz yirminci yüzyılda yetişen alimlerden birisi de Kahire’de dünyaya gelen “Şemsu’l Eimme (İmamların güneşi), Ebal Eşbâl (Aslan yavrularının babası) Ahmed b. Muhammed Şâkir b. Ahmed b. Abdulkâdir olup Ebû’l-Alyâ’dır. Ahmed Muhammed Şâkir, İslam ve ilim dünyasına birçok eserler armağan etmiştir. Bu çalışmamızda Ahmed Muhammed Şâkir’in hayatı, doğumu ve ailesi, öğrenim hayatı, yürütmüş olduğu görevler, hocaları ve öğrencileri, ilmi yolculukları ve ilmi seviyesi, yapmış olduğu telifler ile hadis ve hadis usûlü, tefsir ve tecvid ilmi ile ilgili, fıkıh ve fıkıh usûlü, kelâm, dil ve edebiyat ile biyografi sahasında tahkik ettiği eserler hakkında bilgiler serdedilmekte ve devamında da Ahmed Muhammed Şâkir’in hadis ilmindeki yeri, hadis ilmine başlaması, tahkik çalışmalarına katkısı, kitap isimlerini tahkiki ve Ahmed Muhammed Şâkir’in cerh ve ta’dildeki metoduna yapılan eleştirilere yer verilmektedir
Anahtar Kelimeler:

Hadîs, Tahkik, Metod, Te’lif, Eser

The Place of Ahmed Muhammed Şakir in the Science of Hadith and His Contribution to Investigative Studies

All praise is due to Allah, who bestows countless blessings. Salat and greetings of Hz. May it be upon Muhammad (pbuh). As in every century, the Islamic world has trained many scholars in every century. Undoubtedly, one of the scholars who grew up in the twentieth century is "Şemsu'l Eimme Ebal Eşbâl Ahmed b. Muhammed Şâkir b. Ahmed b. Abdulkâdir and Abu'l-Alya. Ahmed Muhammed Şakir has gifted many works to the world of Islam and science. In this study, Ahmed Muhammed Şakir's life, birth and family, education life, duties, teachers and students, scientific journeys and level of knowledge, copyrights, hadith and hadith method, tafsir and tajweed are discussed, fiqh and fiqh method. Information was given about his works in the field of kalam, language and literature and biography, then information was given about Ahmed Muhammed Şakir's place in the science of hadith, his introduction to the science of hadith, and his contribution to research studies., the verification of book titles and Ahmed Muhammed Şakir's method in cerh and ta'dil criticisms are included.

___

  • Abdurrahîm, Eşref Abdulmaksûd. Menhecü Ahmed Muhammed Şâkir fî-Tahkikin’Nusûs. Mısır: İsmailiyye, Mektebeti’l İmami’l -Buhârî, 2016.
  • Asar, Muhammet Ali. Buhârî’nin Hadis Usûlü Konularına Dair Görüşleri. El-Câmi ‘u’s- Sahîh’in İlim Bölümü Çerçevesinde Bir Değerlendirme. Din Bilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 2020/2, 1247-1281.
  • Beyyûmî, Muhammed Receb. En-Nahdatu’l-İslâmiyyetü fî -Siyeri Â’lâmihâ el-Mu’âsırîne. Dimeşk-Beyrut: Dâru’l-Kalem ve ed-Dâru’ş-Şamiyye,1995.
  • Çakan, İsmail Lütfi. Hadis Edebiyatı. İstanbul: İFAV, 2020.
  • Fuâd, Âtıf et-Tihâmî. Eş-Şeyh Ahmed Şâkir ve Menhecühû fî Müsnedi’l-İmâm Ahmed b. Hanbel. Kuveyt: Câmiati Kuveyt Meclis en-Neşri’i-İlmi, 2002.
  • Fasî, Alâeddin. Sahih-i İbn-i Hibbân. Mısır: ts.
  • Mertoğlu, M. Suat. Akseki’nin Ahmed Muhammed Şâkir’e Bir Mektubu. İslâm Araştırmalar Dergisi, 2016/36, 173-174.
  • Özel, Ahmed. Muhammed Hâmid el- Fıkî. 2. Baskı, Ankara: TDV, 2020.
  • Receb b. Abdulmaksûd. Es-Subhu’s -Sâfîr fî -Hayâti el-Allâme Ahmed Şâkir. Kuveyt: Mektebetü İbni Kesîr, 1994.
  • Şâkir, Ahmed Muhammed. Eyyamun fil’Cezîra Rıhleti ilel Hicâzi ve Necd. Thk: Eşref Abdulmaksûd. Kuveyt: Dâru’l Beşâiril İslâmiyye ve Merkezü’l-Verrâk lit’Türasi, 2018.
  • Şâkir, Ahmed Muhammed. Tashîhu’l-Kütübi ve Sun’ul Fehârisi’l-Mu’cemeti ve Keyfiyyeti Zabti’l-Kitabî ve Sebku’l-Müslimîne el-İfrance fî Zâlike. Thk. Abdülfettâh Ebû Gudde, Beyrut: Mektebi el-Matbûâti’l-İslâmiyye, Dârül Beşâiri’l-İslâmiyye, 2019.
  • Şâkir, Ahmed Muhammed. Kelimetu’l- Fasl fî Katli Mudmini’l-Hamr. Kahire: Maktabatu’s-Sünne, ts.
  • Şâkir, Üsâme Ahmed. Min a’lâmi’l-Asri. Kahire: yy., 2001.
  • Tanâhî, Muhammed. Ahmed Muhammed Şâkir. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. İstanbul: TDV Yayınları, 1989.
  • Yalçınkaya, Naci. 20. Yüzyıl Başlarında İslâm Hukukunda Talâk(boşama) Tartışmaları Ahmed Muhammed Şâkir ve Zâhid el-Kevseri Örneği. Çorum: Hitit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2013.
  • Zirikli, Hayreddîn. El-İ’lâm Kâmus Terâcim li-Eşheri’ricâli ve’n-Nisâi min’el -Arabi ve’l Müsta’ribîne ve’l Müsteşrikîne. Beyrut: Dâru’l-ilm lil-Melâyîn, 2002.