Modernist Kurguda Klasik Gerçekçi / Geleneksel Romanın İzleri: Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?

20. yüzyılda gündeme gelen modernizm akımı, bilim ve teknolojide yaşanan önemli değişimlerle birlikte gerçeklik algısının nesnelliğini yitirmesi neticesinde ortaya çıkar. Gerçeklik anlayışındaki bu değişimin etkileri bilim ve teknoloji ile sınırlı kalmaz, sanata ve edebiyata da yansır. Edebiyatın en önemli türlerinden biri olan roman ise ortaya çıktığı andan itibaren edebiyat dünyası tarafından değişimlerin somutlaştığı bir zemin olarak görülür. Modernist roman da bu etkileşimin bir tezahürüdür. Türk romanında var olan geleneksel anlayışı son derece fazla tesir altında bırakan modernizm, kimi romanlarda gelenekseli tamamen ortadan kaldırırken kimilerinde geleneksel unsurları kendisine bir zenginlik olarak görür ve romanı onlardan izole etmeye kalkmaz. Alev Alatlı'nın Yaseminler Tüter mi, Hâlâ? adlı romanı ise zaman, anlatım teknikleri, anlatıcı ve bakış açısı bakımından geleneksel yaklaşımı bünyesinde barındırmaya devam eden modernist kurgulu tarihî romanlardan biridir. Biz de bu çalışmamızda modernist kurgulu olan bu romanı, geleneksellikten uzaklaşmadığını ortaya koymak adına söz konusu unsurlar bakımından incelemeye çalışacağız. 

Traces of Classic Realistic / Traditional Novel in Modernist Fiction: Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?

The trend of modernism in the 20th century comes into being as a result of universal changes in science and technology, as well as the disappearance of the objectivity of reality. The effects of this change in the understanding of reality are not limited to science and technology, but also art and literature are reflected. The novel, one of the most important products of literature, is influenced by the change of reality, since it is seen as a ground embodied by the literary world from the moment it has appeared. Modernist novel is a manifestation of this interaction. Modernism, which has left the traditional understanding in Turkish novels under great influence, in some fictions, tradition is completely abandoned, but in others it sees traditional elements as a richness to itself and does not try to isolate novels from them. Alev Alatli's "Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?" is one of the modernist edited historical novels which continue to embrace the traditional approach in terms of time, narrator and point of view. We will try to examine this novel, which is a modernist fiction in our work, in terms of the elements in question in order to show that it has not moved away from the tradition.

___

  • Alatlı, A. (2006). Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?. İstanbul: Everest Yayınları.
  • Aytaç, G. (1999). Genel Edebiyat Bilimi. İstanbul: Papirüs Yayınevi.
  • Çelik, T. (2002). Alev Alatlı'nın Romanlarında Modernizm ve Postmodernizmin Yansımaları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Demir, Ö ve Acar, M. (1992). Sosyal Bilimler Sözlüğü. İstanbul: Ağaç Yayınları.
  • Ecevit, Y. (2001). Türk Romanında Postmodernist Açılımlar. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Kongar, E. (1985). Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği. (4. baskı). İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Pamuk, O. (1995). Ahmet Hamdi Tanpınar ve Türk Modernizmi. Defter Dergisi, 23, 32-45.
  • Paz, O. (1995). Şiir ve Modernite. Modernite Versus Postmodernite. (C. Küçük, çev.). 88-107.
  • Sazyek, H. (2003). Türk Romanında Protagonistin Serüveni.
  • I. Adam Sanat Dergisi, 214, 75-81.