Parapagus ikizlerin ekokardiyografik incelemesi

Parapagus ikizler literatürde son derece nadir olarak bildirilmiştir. Tahmin edilen sıklığı iki yüzbin doğumda birdir. Ülkemizdeki sıklığı ise tam olarak bilinmemektedir. Otuz altı yaşındakiannenin 8inci gebeliğinden 8inci ve 9uncu canlı doğum olarak doğan bebeklerin doğum sonrasısolunum sıkıntıları olması nedeni ile hastanemize gönderildiler. Vücutları anterolateral olarakbirleşmiş ikizlerin iki başı, 3 eli ve 3 ayağı, bir anal açıklığı ve şüpheli genital yapısı vardı. Soldakibebeğin kalp tepe atımı 137/dak. ve satürasyonu %85, sağdaki bebeğin sırası ile 135/dak. ve %86idi. Kraniyal ultrasonografik inceleme ve magnetik rezonans görüntüleme normaldi. Abdominalultrasonografi ve magnetik rezonans görüntülemede ise bir karaciğer, bir dalak, 3 böbrek ve birmesane görüldü. Yapılan ekokardiyografik incelemede sağdaki bebeğin iki ventrikül, ikiatriyumunun, soldakinin ise tek ventrikül ve tek atriyumunun olduğu, sağdaki bebekte kompletatriyoventriküler septal defekt, pulmoner stenoz ve büyük arterlerin transpozisyonu bulunduğugörüldü. Soldaki bebeğin ikinci ventrikülü görülemedi. Sağdaki bebeğin sol ventrikül arka duvarıile soldaki bebeğin ventrikül duvarı ortaktı. Atriyum ve ventrikül düzeyinde füzyon olduğudüşünüldü. Nadir görülen bir durum olan ve literatürde daha önce bildirilmemiş, farklı kompleksdoğumsal kalp hastalığı saptanan parapagus ikizlerin ekokardiyografik inceleme sonuçlarınıpaylaşmak istedik.

Echocardiographic examination of a parapagus conj oined twins

Parapagus twins are reported very rarely in the literature. The incidence is estimated one in 200000 live birth. The incidence in our country isn t known. Because of the mother who was 36 yearsold, in the 8. pregnancy, the 8. and 9. live birth babie, who have dispnea after birth, were sent to inour hospital. Twins that their bodies are joined anterolaterally, have two complete heads, 3 handsand 3 feet, one anus and suspected genitelia. Heart beat of left sided twin was 137/minute and thesaturation was 85% and right sided twin s was 135/minute and 86%. Cranial ultrasonographicexamination and magnetic resonance imaging were normal. Abdominal ultrasonography andmagnetic resonance imaging showed one liver, one spleen, 3 kidney and one bladder. Onechocardiographic examination, there were 2 ventricles, 2 atriums in right sided twin and oneventricle, one atrium in left sided. Complete atrioventricular septal defect, pulmonary stenosis andtransposition of the great arteries were seen in right sided twin. We didn t saw second ventricle inleft sided twin. Posterior wall of right baby s left ventricle and left baby s single ventricle s wallwere fused. There was fusion on atrial and ventricular levels. We want to share the conclusions ofechocardiographic examination of parapagus twins who were rarely seen and had differentcomplex congenital heart disease.

___

  • 1. Oostra RJ, Keulen N, Jansen T, van Rijn RR. Absence of the spleen in conjoined twins: A diagnostic clue of laterality defects? Radiological study of historical specimens. Pediatr Radiol 2012; 42: 653-9.
  • 2. Spitz L, Kiely EM. Experience in the management of conjoined twins. Br J Surg 2002; 89: 1188-92.
  • 3. Synhorst D, Matlak M, Roan Y. Separation of conjoined twins joined at the right atria. Am J Cardiol 1979; 43: 662-5.
  • 4. Cywes S, Millar AJ, Rode H. Conjoined twins: The cape town experience. Pediatr Surg Int 1997; 12: 234-48.
  • 5. Andrews RE, McMahon CJ, Yates RWM, Cullen S, de Leval MR, Kiely EM, Spitz L, Sullivan ID. Echocardiographic assessment of conjoined twins. Heart 2006; 92: 382-7.
  • 6. Tansel T, Yazicioğlu F. Cardiac and other malformations in parapagus twins. Arch Gynecol Obstet 2004; 269: 211-3.
Cumhuriyet Tıp Dergisi (ELEKTRONİK)-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Laparoscopic management of the advanced and rectovaginal endometriosis with gastrointestinal involvement: A review of the current literature

Serkan KAHYAOĞLU

Şiddetli bir TUR-P Sendromu olgusu

Emin SILAY, Kasım TUZCU, Halis CANPOLAT, Günhan GÖKAHMETOĞLU, Mehmet İNCİ

Ateroskleroz ile il-1α (interleukin-1α -889 c/t) gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırılması

Öcal BERKAN, Serdal ARSLAN, Erhan ATAHAN, Müslim GÜL, Nil ÖZBİLUM, Hasan BAŞÇİL

Liken simpleks kronikusta hastalık bilgisi ve davranış geliştirmenin tedaviye etkisi

Selma UÇAR, Sibel HAYTA BERKSOY, Rukiye YASAK

Fibroblastik/myofibroblastik benign ve lokal agresif neoplaziler ve nörofibromalarda DOG1 ekspresyon profili

Duygu KANKAYA, Saba KİREMİTÇİ, Gülşah KAYGUSUZ, Cevriye ERSÖZ CANSIZ

Cinsiyetçilik: Çelişik duygulu cinsiyetçilik

Sezer AYAN

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Merkezi'ne başvuran kanserli hastaların demografik dağılımı ve sağkalım verileri

Yıllar OKUR, Elif TEZER SÖNMEZ, Saadettin KILIÇKAP, Birsen YÜCEL, Ebru AKKAŞ ATASEVER

Investigation of the effects of drugs effective on PI3K-AKT signaling pathway in colorectal cancer alone and in combination

Nergiz Hacer TURGUT, Ahmet ALTUN, Tijen TEMİZ KAYA, Ezgi BALCI

Parapagus ikizlerin ekokardiyografik incelemesi

Hazım Alper GÜRSU, Birgül VARAN, İlkay ERDOĞAN, Ayla OKTAY

Benign tracheo-gastric fistula: A case which occured 23 years after total laryngopharyngoesophagectomy.

Olgun Kadir ARIBAŞ, Emre ÖZKAN, İzzet Özgür ÖZLÜK, Burhan APİLLİOĞULLARI, Bayram METİN