H1N1 komplikasyonu olarak ortaya çıkan akut nekrotizan ensefalopati: Nadir bir olgu

Çocukluk çağının akut nekrotizan ensefalopatisi, sıklıkla viral enfeksiyonların tetiklediği nadir görülen bir ensefalopati formudur. Bu hastalık özellikle bilateral talamusta yerleşen beyaz cevher lezyonları ile kendini göstermektedir. Beyin sapı da sıklıkla tutulan lokalizasyonlar arasındadır. Hastalığa özgü bir nörolojik semptom ya da laboratuar bulgusu ne yazık ki tanımlanmamıştır. En yaygın anormallikler artmış serum aminotransferaz aktivitesi ve beyin omurilik sıvısındaki artmış protein düzeyidir. Hastalığın etyopatogenezi tam olarak bilinememektedir. Yaygın kabul gören spesifik bir tedavi metodu da yoktur. Prognoz genellikle kötüdür, literatürde %70 e varan mortalite oranları belirtilmektedir. Tanı genellikle klinik şüphe ve takiben elde edilen tipik görüntüleme bulguları birleştirilerek konulur. Bu olgu sunumunda daha önceden tamamıyla sağlıklı olan iki yaşındaki erkek çocukta, H1N1 infeksiyonunu takiben gelişen akut nekrotizan ensefalopati vakasının görüntüleme bulguları sunulmaktadır. Bu nadir antitenin erken tanısında en önemli nokta tipik görüntüleme bulgularının bilinmesi ve bu nadir antitenin ayırıcı tanıda akılda bulundurulmasıdır.

Acute necrotizing encephalopathy as a H1N1complication: A rare case

Abstract: Acute necrotizing encephalopathy of childhood (ANEC) is a rare type of encephalopathy seen generally in previously healthy children or infants of East Asian population. The pathology generally considered to be triggered by infectious diseases, mainly by viral agents. In this case report a previously healthy, 2-year -old, male children diagnosed as ANEC, occuring secondarily to H1N1 infection is presented. On MR images hyperintensity is present at bilateral thalamus and brainstem on T2WI and FLAIR. On gradient echo sequences, hemorrage is also present at bilateral thalamic region. ANEC does not have a specific symptomor typical neurological sign. It is important to remember that the typical lesions are generally seen in the gray matter of bilateral thalami. It is reported that administration of steroids within first 24 hours just after ANEC diagnosis was related to a better prognosis in patients without brain stem involvement. Early diagnosis mostly depends on knowing the imaging characteristics of ANEC and being aware of this rare entitiy.

___

  • 1. Salehiomran MR, Nooreddini H, Baghdadi F. Acute necrotizing encephalopathy of childhood; a case report. Iran J Child Neurol. 2013;7(2):51-4.
  • 2. Wu X, Wu W, Pan W, Wu L, Liu K, Zhang HL. Acute necrotizing encephalopathy: an underrecognized clinicoradiologic disorder. Mediators Inflamm. 2015;2015:792578.
  • 3. Yoganathan S, Sudhakar SV, James EJ, Thomas MM. Acute necrotising encephalopathy in a child with H1N1 influenza infection: a clinicoradiological diagnosis and follow-up. BMJ Case Rep. 2016;2016.
  • 4. Yadav S, Das CJ, Kumar V, Lodha R. Acute necrotizing encephalopathy. Indian J Pediatr. 2010;77(3):307-9.
  • 5. Khan MR, Maheshwari PK, Ali SA, Anwarul H. Acute necrotizing encephalopathy of childhood: a fatal complication of swine flu. J Coll Physicians Surg Pak. 2011;21(2):119-20.
Cumhuriyet Tıp Dergisi (ELEKTRONİK)-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Komplike cilt-yumuşak doku enfeksiyonunda nadir görülen bir etken: Pasteurella bettyae

Seyit Ali BÜYÜKTUNA, Nazif ELALDI, Zeynep Banu RAMAZANOĞLU, Mustafa Zahir BAKICI

Siklooksijenaz-2 inhibitörü tenoksikam'ın pentilentetrazol ile oluşturulan epileptik nöbetler üzerine etkisi

Ahmet Sevki TASKIRAN, Erkan GUMUS, Handan GUNES, Ercan OZDEMİR, Gokhan ARSLAN, Hacer Aybike TOPTAS, Özge GÜNEY, Rukiye KUTLU

Effects of oxytocin and oxytocin receptor antagonist atosiban on nociception and morphine analgesia in rats

Ahmet Sevki TASKIRAN, Handan GUNES, Ercan OZDEMİR, Gokhan ARSLAN, Berat ERDEM

Children and health effects of war Being a war child...

Saliha ÖZPINAR, Nurcan ÇELİK

Türk popülasyonunda MDM2 SNP309 polimorfizmi

Yavuz SİLİĞ, İsmail SARİ, Tuğba AĞBEKTAŞ, Ayca TAŞ

İleusun nadir bir nedeni: Safra taşı ileusu

Onur AVCI, Meriç Emre BOSTANCI, Mustafa ATABEY

Recommendations of 5th-grade Medical Faculty students about clinical anatomy course

Mehmet ÇİMEN, Muhittin Sönmez SÖNMEZ, İlhan OTAĞ, Vedat SABANCIOĞULLARI, Kaan ÇİMEN, Yaşar TAŞTEMUR, Güldal DOĞRUYOL

Elastosis perforans serpiginosa and down syndrome: A case

Rukiye GÜNER, Melih AKYOL, Sedat ÖZÇELİK, Sibel HAYTA BERKSOY

İntraabdominal yağ doku kalınlığı ile aortomezenterik açı ve uzaklık değerleri arasındaki ilişkinin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi

Osman DEMİR, Eda ALBAYRAK

H1N1 komplikasyonu olarak ortaya çıkan akut nekrotizan ensefalopati: Nadir bir olgu

Pinar Nercis KOSAR, Havva ÜNLÜ AKMAZ, Sonay AYDIN, Dilek GÖKHARMAN, Cihat TEK