NÖROFOLKLOR

Halk biliminin bilimsel bir disiplin olarak ortaya çıktığı yıllardan itibaren farklı kuramlar ve araştırma yöntemleri geliştirilmiştir. Çağın gereklerine uygun olarak başlangıçta metin merkezli daha sonra bağlam, uygulama ve koruma merkezli yaklaşımlar benimsenmiştir. 21. yüzyıl, beyin araştırmaları asrı olarak anılmaktadır. Mühendislikten sağlığa ekonomiden hukuka kadar pek çok bilimsel disiplin nörolojinin araçlarını kullanarak kendi alanına ve aynı zamanda beyin araştırmalarına katkı sağlamaktadır. 19. yüzyılın başlarından itibaren gelişmeye başlayan ve başlangıçta pozitivist ve rasyonel bir yaklaşımı benimseyen nöroloji alanında yakın tarihlerde sosyal bilimlerde yapılacak araştırmaların önemi vurgulanmaya başlamıştır. Böylece sosyal ve kültürel nörobilim çalışmaları yapılmaya başlamıştır. Bu makalede disiplinler arası bir yaklaşım önerisi olarak “nörofolklor” başlığı altında nörolojinin ve halk biliminin ortak çalışmasının gerekliliğine odaklanılmıştır. Halk bilimi, pek çok farklı bilimsel alan ile ortak çalışabilecek bir yapıya sahiptir. Bu alanlardan biri de nörolojidir. Disiplinler arası çalışmaların ve aynı zamanda beyin araştırmalarının öneminin her geçen gün bilim çevrelerinde daha çok vurgulandığı son yıllarda halk bilimi çağın gereklerine ayak uydurmalı ve somut verilerle halihazırda tartışılmaya devam eden sorulara cevap verebilmelidir.

___

  • Amos, Dan Ben (2009) “Halk Bilgisinin (Folklorun) Bağlamı: İmalar ve Beklentiler”. Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar 3. (Çeviren: Metin Ekici, Hazırlayanlar: M. Öcal Oğuz, Selcan Gürçayır, Sunay Çalış), Ankara: Geleneksel Yayıncılık.
  • Başgöz, İlhan (2002) Sibirya’dan Bir Masal Anası, Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Çobanoğlu, Özkul (2005) Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Çobanoğlu, Özkul (2017) “Elektronik Kültür Ortamında Aşık Tarzı Şiir Geleneği Bağlamında Çukurova Aşıkları Üzerine Tespitler”, http://turkoloji.cu.edu.tr/CUKUROVA/sempozyum/semp_3/cobanoglu.php
  • De Vos, Gail (2012) What Happens Next? Contemporary Urban Legendsand Popular Culture, Oxford: Pearson Edecation.
  • Dundes, Alan (2003) “Doku, Metin ve Konteks”. Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar (Çeviren: Metin Ekici, Hazırlayanlar: Gülin Öğüt Eker, Metin Ekici, M. Öcal Oğuz, Nebi Özdemir), Ankara: Milli Folklor Yayınları.
  • Ersoy, Ruhi (2018) “Toplumsal Geçiş Törenlerinin Tekno-Kültürel Bağlamı Üzerine Bir Değerlendirme”, Türkbilig, (36), 129-136
  • Özdemir, Nebi (2012) Medya, Kültür ve Edebiyat, Ankara: Grafiker Yayınları.
  • George, Richard (1969) “Toward an Understanding of Story Telling Event”, Journal of American Folklore, 82 (326), 313-328.
  • Güvenç, Ahmet Özgür (2014) “İnternet Folkloru Üzerine Önerilen Bir Terim: E-Folklor”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18 (2), 31-46.
  • Tanrıdağ, Oğuz (2015) Sosyal Nörobilim, İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
  • Uzbay, Tayfun (2015) “Beyni Anlamak Sadece Nörobilim ile Mümkün mü? Beyin Yüzyılında Nörolojik Bilimlerden Sosyal Bilimlere Yeni Açılımlar, Yeni Yaklaşımlar”, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1 (1), 119-155.