Yatılı ilköğretim bölge okullarında öğrenci-öğretmen ve aile etkileşimi -Diyarbakır ve Erzurum örneği-

Bu çalışmanın temel amacı, Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) okuyan öğrencilerin öğretmenleri ve aileleri ile olan etkileşimini irdelemektir. Bu amaçla, öğrencilerin ders çalışma alışkanlıkları, öz bakım ihtiyaçlarını ne derece karşılayabildikleri, boş zamanlarını değerlendirme biçimleri ve eğitimleri sürecinde karşılaştıkları sorunları çözerken kimlerden yardım aldıkları gibi konular incelenmiştir. YİBO’lar bulundukları bölgeler için son derece önemli işlevler yerine getirmektedirler. Özellikle öğrencilerin kişisel gelişmeleri, değişen dünyaya ayak uydurmaları ve bölgelerinin sosyal ve kültürel kalkınmalarını sağlamada, kendi kültürleri ile çağın geldiği noktayı buluşturma noktasında son derece önemli misyonlar üstlenmektedirler. YİBO’lar sayesinde bölge halkı makûs tarihini değiştirebilme şansı elde edebilmektedir. YİBO’ların önemi, bölge halkı tarafından önceleri fark edilemese de her yerleşim yerinden birkaç çocuğun bu okullara gitmeye başlamasıyla birlikte, hızla katılımlar artmaktadır. YİBO’lar sadece öğretim vermemekte hatta daha fazla olarak eğitim vermektedir. Eğitimin de sadece yeni yetişen kuşağı değil, yeni yetişen kuşak vasıtasıyla diğer kuşaklara da ulaşabildiği düşünüldüğünde YİBO’ların önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Student-teacher and family interaction in the boarding primary teaching regional schools- the cases of Diyarbakır and Erzurum

The main aim of this study is to investigate the interaction between the students studying at YİBO (The Boarding Primary Teaching Regional Schools) and their teachers and families. For this reason, those cases such as study habits, levels of selfcare, types of free time valuation and problems that they are facing during education were been examined. The Boarding Primary Teaching Regional Schools (YİBO) has important functions for their regions. Especially, they have very important missions in students’ individual development and adaptation to changing world. Moreover they provide both social and cultural development and meet self culture and modern culture of these regions. Because of these Boarding Primary Teaching Regional Schools, people living there have a chance to change their unlucky past. At first, the people living in these regions did not recognize the importance of these schools. But later, since some children started to go to the Boarding Primary Regional Schools, participations to these schools have been increased. The Boarding Primary Regional Schools are not giving just only teaching but also giving mostly education. The importance of the these schools will be understood well when the education is being imagined as an instrument that reaches not only to new generation but also reaches to the next generations.

___

  • AYDIN, Mustafa, ÜNAL, L. I., BALCI, E., KOÇAK, Y., BURGAZ, B. (1991). Eğitim Sosyolojisi, Gazi Büro Kitabevi, Ankara.
  • BİLGİSEVEN, Kurtkan Amiran (1987). Eğitim Sosyolojisi, 4. Baskı, TDAV Yayınları, İstanbul.
  • BREMBECK, Cole S. (1970). Social Foundation of Education, John Wilwy and Sons Inc., New York.
  • BROOKOVER, Wilbur B., GOTTLIEB David (1964). A Sociology of Education, American Book Company, New York.
  • BROWNE, Ann (2004). “Parents and Teachers Working Together”, Professional Issues for Primary Teachers, Edited by Ann Browne and Derek Haylock, Paul Chapman Publishing, Great Britain.
  • GÜLCAN, M. G., TÜRKELİ, Y., PARABAKAN, F., ŞÖLEN, A. ve ALBAYRAK, F. (2003). Türkiye’de İlköğretim (Dünü, Bugünü, Yarını), Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • HAYES, Denis (2006). Primary Education, The Key Concepts, Routledge, London and New York.
  • http://www.eurydice.org/ressources/eurydice/eurybase/pdf/section/TR_TR_C4_1.p df, “Eurobase The Information Database on Education Systems in Europe”, - Türk Eğitim Sisteminin Örgütlenmesi”- 2006/07, 20 Mayıs 2008.
  • http://iogm.meb.gov.tr/pages.php?page=sube&id=14, “Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının Tarihçesi”, 20 Mayıs 2008.
  • İlköğretim ve Eğitim Kanunu, No: 222, Kabul tarihi: 5/11/1961. Resmi gazete: 12.1.1961/17729.
  • KEMERLİOĞLU, E., KIZILÇELİK, S. ve GÜNDÜZ, M. (1996). Eğitim Sosyolojisi, Saray Kitabevi Yayınları, İzmir.
  • KONUK, Osman (2002). “Toplum ve Eğitim”, Sosyolojiye Giriş, (Editör: İhsan Sezal), s. 319-362, Martı Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü (2003). Yatılı İlköğretim Bölge Okulları ve Pansiyonlu İlköğretim Okulları Yönetici Kılavuz Kitabı, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • Milli Eğitim Temel Kanunu, No: 1739, Kabul Tarihi: 14/6/1973, Resmi Gazete: 24.6.1973/14574.
  • YÖRÜKOĞLU, Atalay (1997). Değişen Toplumda Aile ve Çocuk, Özgür Yayınları, İstanbul.
  • YÜTER Ahmet, (1999), Çocuk Yetiştirmede Altın Kurallar, Cihan Yayınları, İstanbul.
  • 4306 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Millî Eğitim Temel Kanunu, Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu, Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 24.3.1988 Tarihli ve 3418 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılması ve Bazı Kâğıt ve İşlemlerden Eğitime Katkı Payı Alınması Hakkında Kanun. Tarih: 1997.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi