Rekreasyonel Turizmde Müşteri Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik Bir Pilot Çalışma

Rekreasyon katılanın gönüllü olarak seçtiği ve boş zamanını değerlendirdiği etkinlikleri kapsar Bu etkinlikler müzikal uğraşılar sportif etkinlikler oyunlar sanatsal etkinlikler hüner gerektiren etkinlikler doğa etkinlikleri sosyal ve kültürel etkinlikler olarak genel başlıklar altında toplanabilir Rekreasyon kapsamındaki bu etkinliklerin ortam değişikliği gerçekleştirilerek yapılması gereği ve zorunluluğu vardır Dolayısıyla bu çalışmada birbirini tamamlayan ve birlikte ele alınması gereken iki kavram olan rekreasyon ve turizm Rekreasyonel Turizm olarak adlandırılmıştır Bu çalışmanın amacı rekreasyonel etkinliklerde bulunabilecek potansiyel müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini ortaya koymaktır Araştırma Adana ilinde gerçekleştirilmiş ve veriler anket yardımıyla yüzyüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır Araştırmanın sonuçlarına göre bireylerin rekreasyonel etkinlik ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik tesis talebi oldukça yüksek düzeydedir Aynı zamanda deneklerin bu tür tesislerden bekledikleri en önemli iki özellik yüksek düzeyde hizmet kalitesi ve doğaya yakınlıktır Anahtar sözcükler: Rekreasyon rekreasyonel turizm pazar potansiyeli

Rekreasyonel Turizmde Müşteri Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik Bir Pilot Çalışma

The number of people who are engaged in outdoor recreation recently called as recreational tourism has been increasing tremendously There has been too much increase in travel to the areas of natural resources Recreation is any particular activity for what people do in their spare time for amusement and enjoyment Forms of recreation include sport games gardening playing the musical instrument and etc As such the purpose of this paper is to reveal what the potential customers’ need and expect Data was collected in Adana which is a city in the southern part of Turkey and both personal interview and survey methods were used in collecting data Based on the results of the study we conclude that there seems to be need for recreational facilities to spend in the spare time of the people studied and expectation for higher quality of service and lower distance to the nature Key Words: Recreation recreational tourism market potential

___

  • Çabuk, Serap ve M. Cihan Yavuz (2003), "Adana İlinde Rekreasyonel Hizmetler Arz Yapısının Araştırılmasına Yönelik Bir Çalışma", Pazarlama ve İletişim Kültürü Dergisi (Pİ), Ekim, Cilt 2 Sayı 6, ss.4-10.
  • Çakıcı, Celil (1999), "Turist Satın Alma Davranışlarının Otel İşletmeciliği Açısından İncelenmesi", Pazarlama Dünyası, Kasım-Aralık, Yıl:13 Sayı:78, ss.31-37.
  • Karaküçük, Suat (1997), Rekreasyon (Boş Zamanları Değerlendirme) Kavram, Kapsam ve Bir Araştırma (İkinci Baskı), Ankara: Seren Ofset.
  • Kraus, Richard G.(1977), Recreation Today: Program, Planning and Leadership (Second Edition), California: Goodyear Publishing Company.
  • Lawson, Fled ve Manuel Band-Bovy (1977), Tourism and Recreation Development, London. Leberman,-Sarah I. ve Peter Mason (2002), "Planning for Recreation and Tourism at the Local Level: Applied Research in the Manawatu Region for New Zealand", Tourism Geographies, Volume 4, Issue 1, ss.3-21.
  • Önen, Oğuzhan (1996), Kitle Turizmine Karşı Alternatif Turizm, Ekoturizm Örneği. Türkiye'de Ekoturizme Uygun Alternatif Turizm Türleri, Ankara: Türkiye Kalkınma Bankası A. Ş. APM.
  • Öner, Çiğdem (1997), Seyahat Ticareti, İstanbul: Literatür Yayınları.
  • Sağcan, Mustafa (1986), Rekreasyon ve Turizm, İzmir: Cumhuriyet Basımevi.
  • Şahin, Şükran., A. Çabuk ve F. Dilek(2001), Sürdürülebilir Peyzaj Planlama Kapsamında Mersin / Tarsus Kıyı Bölgesinin Turizm Açısından Değerlendirilmesi, Ankara: T.C. Ankara Üniversitesi Araştırma Fonu Müdürlüğü Yayınları.
  • Serarslan, M. Zahit ve Müslüm Bakır (1988), "Turizm Pazarlamasında Sporun Yeri ve Türkiye Açısından Değerlemesi", Pazarlama Dünyası, Mayıs- Haziran,Yıl:2 Sayı:9, ss.28-30.
  • Shivers, Jay S. and L. J. Delisle (1997), The Story of Leisure, Australia.
  • Yıldırım, Ali ve Hasan Şimşek (1999), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (Birinci Baskı), Ankara: Seçkin Yayınevi. http://www.mu.edu.tr/departments/besyo/rekrea.html, (2002)