PAZAR YERLERİNİN ŞEHİR PLANLAMASI STANDART VE İLKELERİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ: İSTANBUL İLİ BAKIRKÖY İLÇESİ ÖRNEĞİ

Öz İçinde bulunduğumuz yüzyıl, gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerde kentleşmeyi günün en önemli ekonomik ve sosyal sorunları arasına koymuş bulunuyor. Hızlı kentleşme, günümüzde,az gelişmiş ülkeleri karekterize etmekte kullanılan ölçütler arasında yer alıyor. Tüm insan topluluklarında ve yerleşmelerde olduğu gibi insanlar barınma ve çalışma işlevlerini tamamladıktan sonra hayatlarını devam ettirebilmek için gerekli ihtiyaçlarını alışveriş bölgelerinden temin etmektedir.Ticaretin kademelenmesinde belli bir yer işgal etmeyen pazarlar bu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Pazar yerleri büyük şehirlerde halkın kolayca ulaşabileceği yerlerde, haftanın bir veya birkaç gününde kurulan açık çarşılardır. Bu pazarların en büyük özellikleri binalarda olmayıp, açık alanlarda kurulmuş olmalarıdıır. Pazar yerlerinin tarihi gelişimi, Pazar yerlerinin imar planı içindeki konumu, pazarlama yönünden Pazarı oluşturan kriterler araştırmanın kavramsal çatısını oluşturmaktadır. Araştırmada Pazar yerleri ile ilgili alan araştırması yapılmıştır. Pazar esnafına ve pazara gelen müşterilere yönelik anket çalışması uygulanarak pazarın konumundan kaynaklanan sorunlara ve pazarcıların problemlerine çözüm önerileri geliştirilmiştir

Pazar Yerlerinin Şehir Planlamasi Standart Ve ilkeleri Yönünden incelenmesi: istanbul ili Bakirköy ilçesi Örneği

___

  • Berkmen, H., 1991, İstanbul’da Semt Pazarları Üzerine Bir Araştırma (Beşiktaş, Kadıköy, Fatih Pazarları), Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Cezar, M., 1985, Tipik Yapılarıyla, Osmanlı Şehirciliğinde Çansı ve Klasik Dönem İmar
  • Sistemi”, Milli Eğitim Bakanlığı Basımevi, İstanbul . Çetiner, A.,1972, Şehircilik Çalışmalarında Donatım İlkeleri, İTÜ Yayını, Gümüşsuyu.
  • Eroğlu G., 1976, Kurtuluş Semt Pazarı Araştırması, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Bitirme Tezi.
  • Göçer, O., 1984, Şehirlerde Ticaret Alanları, İTÜ Kütüphanesi Sayı:1286, Gümüşsuyu.
  • Keleş, R., 1985, 100 Soruda Türkiye’de Şehirleşme, Konut ve Gecekondu, Gerçek Yayınevi.
  • Suher, H. (Editör), Erkut, G., Sey, Y., Ünal, Y., Çetiner, A., Bayazıt, N., Tapan, M., Orhon, İ., 1989, Çeşitli Yönleriyle Toplu Konut, Toplu Konut Yapımcıları Derneği (TOKYAD), İstanbul.
  • Yavuz, F., Keleş. R., Geray, C., 1973, Şehircilik; Sorunlar-Uygulama ve Politika,
  • A.Ü.S.B.F. Yayınları No: 358, Sevinç Matbaası, Ankara. Bakırköy Belediyesi Gelirler Müdürlüğü. Bakırköy Belediyesi İktisat Müdürlüğü. sayılı Belediye Kanunu, Belediye Zabıta Yönetmeliği.