Güvenirlik Analizlerine Dayalı Önleyici Bakım Planlanması

İşletmeler makine ve donanımlarını teknolojik gelişmelere paralel olarak yenilemekte ve değiştirmektedirler İşletmeler açısından makine ve donanımlarını arıza yapmadan çalıştırmak ve süreç verimini bu şekilde yükseltmek giderek daha fazla önem kazanmaktadır Bundan dolayı makinelere uygulanacak olan bakımlar bakımları geliştirecek metotlar ve duruş sürelerini kısaltmak için arıza bulma yöntemleri geliştirmek gerekmektedir Yöntemleri geliştirirken maliyet verim değiştirme kararları duruş süreleri vb optimize edilmesi gereken birçok parametre mevcuttur İşletmeler ayrıca beklenilmeyen duruşlardan kaçınmak arıza yapmadan makinelerin teknik özelliklerini korumaya devam ettirmek amacıyla sistem ve donanım güvenirliklerini inceleyen modeller üzerinde çalışmaktadırlar Altyapı olarak kurulması zor ve maliyet açısından pahalı olan güvenirlik sistemleri uzun vadede süreçlerin güvenilir biçimde işlemesini sağlayacaktır Bu çalışmada güvenirlik analizine dayalı bir önleyici bakım uygulamasına yer verilmiştir Örnek sistem ele alınarak bir üretim hattının güvenirliği ve bu sistemin alt parçası olan üretim makinesi ile ilgili bazı ekipmanların güvenirliği ve bu ekipmanların duruş frekanslarından yararlanılarak belirli bir güvenirlik katsayısı için ekipmanların optimum bakım zamanlarının belirlenmesi ve bakım maliyetlerine dayanarak bakım modelinin seçiminin nasıl yapılacağı konusunda uygulama yapılmıştır Anahtar Kelimeler: Bakım Güvenirlik Modelleri Weibull Modeli Güvenirlik Fonksiyonu Önleyici Bakım Reliability Analysis Based On Preventive Maintenance Planning

Güvenirlik Analizlerine Dayalı Önleyici Bakım Planlanması

Companies have been changing their machinery and equipments due to technological developments However the mechanical efficiency despite the ever evolving technology has not increased too much businesses to operate without malfunction of machinery and equipments and increase process efficiency in this manner is becoming more important In this context maintenance of machines methods to improve maintenance to develop fault finding techniques and to shorten downtimes are becoming extremely important Developing these methods many parameters should be optimized like cost efficiency downtimes etc Whilst optimizing parameters businesses are working on system and machine reliability models to avoid unexpected malfunctions and keep machines without failure to protect technical specifications Despite infrastructure of reliability system setting is difficult and expensive reliability systems will ensure reliable processing over long term In this study preventive maintenance implementation based on reliability analyses is done A sample system; a production line and sub part of this system product machine equipments reliability is calculated utilizing frequency of malfunctions and for a given reliability coefficient optimum maintenance time for equipments is figured out and also maintenance model is estimated based on maintenance cost applications are carried out Keywords : Maintenance Reliability Models Reliability Function of Weibull Model Preventive Maintenance

___

  • 1. Bentley J.P.(1993), Reliability&Quality Engineering,Longman Scientific&Technical S., John Wiley&Sons, Malaysia, 1993.
  • 2. Cassady C.R.,Pohl,E.A. & Murdock W.P.,(2001), “Selective Maintenance Modeling for Industrial Systems“, Journal of Quality in Maintenance Engineering,Vol 7 ,No:2,pp 104-117.
  • 3. Crocker J.,(1999), "Effectiveness Of Maintenance” Journal of Quality in Maintenance Engineering, Vol 5 ,No:4, pp 307-313.
  • 4. Cross M.,(1988), ”Raising the Value of Maintenance in the Corporate Enviroment”, Management Research News, Vol 11, No:3, pp 8-11.
  • 5. Dekker R., (1996), ”Application Of Maintenance Optimization Models ; A Review And Analysis” Reliability Engineering and System Safety, Vol 51,pp 229-40.
  • 6. Jambekar A.B, (2000) , “A Systems Thinking Perspective Of Maintenance, Operations,and Process Quality” , Journal of Quality in Maintenance Engineering,Vol 6 ,No:2,pp 123-132.
  • 7. Jardine A.K.S., (1973), “Maintenance Replacement and Reliability”, Pitman,USA.
  • 8. Lyonnet,P., (1991), Maintenance Planning:Methods and Mathematics , Chapman&Hall
  • 9. Moubray J.,(1997), “Reliability Centered Maintenance, 2nd ed.”, Butterworth- Heinemann,Oxford.
  • 10. Smith,D.J.,(2001), “Reliability, Maintainability & Risk“ Butterworth- Heinemann,Oxford.
  • 11. Tsang A.H.C, Jardine A.K.S & Kolodny,H. (1999),”Measuring Maintenance Performance : A Holistic Approach” International Journal of Operation & Production Management, Vol 19,No:7,pp.691-715.
  • 12. Tsang A.H.C.,(2002),”Strategic Dimensions Of Maintenance Management”, Journal of Quality in Maintenance Engineering,Vol 8 ,No:1,pp 7-39.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İndirimli kurumlar vergisi oranının küçük ve orta ölçekli işletme faaliyetleri üzerindeki etkisi: Seçilmiş OECD ülkeleri için panel regresyon analizi

İdris SARISOY, Mustafa Kemal BEŞER

Adana kentsel alanda hanehalkı tüketimi

Seda ŞENGÜL, H. Mahir FİSUNOĞLU

DAVRANIŞSAL FİNANS ETKİN PİYASALARA KARŞI: AŞIRI TEPKİ HİPOTEZİNİN İMKB’DE ARAŞTIRILMASI

Prof. Dr. Hatice DOĞUKANLI, Arş. Gör. Bahadır ERGÜN

iş Tatmini Ve Öz Yeterliliğin Örgüt içi Girişimciliğe Etkisi: Kamu Sektöründe Bir Araştırma

Dr. Cem Harun MEYDAN

ilköğretim 6 7 Ve 8 Sınıf Fen Öğretim Programlarının Biyoloji Alanı Açısından Tarihsel Değerlendirmesi

Dr. Mehtap YURDATAPAN

İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ ORANININ KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETME FAALİYETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİ İÇİN PANEL REGRESYON ANALİZİ

Yrd. Doç. Dr.idris SARISOY, Yrd. Doç. Dr.mustafa Kemal BEŞER

Osmaniye/düziçi'nde dünden bugüne yaylacılık ve Varsak Türkmenlerinin yayla göçü

Refiye ŞENESEN

Seviye Belirleme Sınavına Girecek Olan ilköğretim ikinci Kademe Öğrencilerinde Sınav Kaygısı Mükemmeliyetçilik Ve Anne baba Tutumu Arasındaki ilişkinin incelenmesi

Arş. Gör. Egemen HANIMOĞLU, Prof. Dr. Banu Yazgan İNANÇ

TREATMENT OF DEATH AND MOURNING IN TO THE LIGHTHOUSE

Esra İffet AYTAÇ, Betüre MEMMEDOVA

Çalışanların Müzakerelerdeki Etik Algılama Düzeyleri Ve izlenim Yönetimi Taktikleri Üzerine Etkileri

Yrd. Doç. Dr. Ahmet ERKUŞ, Doç. Dr. Ünsal SIĞRI, Adnan EROĞLU