The Usability of 3DFlattening in Design and Pattern Preparation of Tight-Fit Garments

Günümüzde; estetik görünüm, konfor ve fonksiyonellik spor giyiminin önemli özelliklerini oluşturmaktadır. Giyim konforunun sağlanması için spor giysiler, farklı özellik ve tasarımlarda çeşitli kumaşlar kullanılarak üretilmektedir. Vücuda oturan giysilerin giysi kalıbının doğru ölçülerde hazırlanması, bol giysilere göre daha zordur. Giysinin vücuda uyumunun en iyi olduğu giysi kalıbını belirleyebilmek için birçok prototipin hazırlanması gerekebilmekte ve süreler uzamaktadır. Bu nedenle, 3 boyutlu açınım sistemleri, özellikle spor giyim üreticileri için bir çıkış yolu sağlamaktadır. Bu çalışmada öncelikle, bir sanal erkek manken oluşturulmuştur. Ardından, bu sanal model üzerinde Optitex 3 Boyutlu Açınım Sistemi kullanılarak bölüntülü bir sweatshirt modeli tasarlanmıştır. Bu sistem ile sanal manken üzerinde model tasarlandığında, aynı anda giysi kalıpları da hazırlanmaktadır. Tasarım tamamlandığında, 2 boyutlu giysi kalıpları açınım işlemi ile otomatik olarak elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen bu 2 boyutlu kalıplar sanal dikiş ile bir araya getirilerek manken üzerinde sanal giydirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında tasarlanan modelin vücuda uyumu değerlendirilmiştir

Vücudu Saran Giysilerin Tasarımında ve Giysi Kalıbı Hazırlığında 3 Boyutlu Açınım Sistemlerinin Kullanılabilirliği

Nowadays aesthetics, comfort and functionality are the most important characteristics of sports garments. To achieve comfort, sports garments are manufactured as combined fractions made of different fabrics providing different characteristics and designs. Preparing patterns which provide the best fit for the tight-fit garments is much harder than the loose fit ones. To find the best fit, many prototypes have to be made, but the manufacturers do not have the necessary time. Thus, 3D Flattening systems provide a way out for the industry, but especially for the sportswear manufacturers.In this study, firstly, a virtual male model was formed. Afterwards, a fractioned tight-fit male sweatshirt model was designed on this virtual model via Opititex 3D Flattener. As the model was created, the pattern was obtained simultaneously. When the design was completed, 2D patterns were obtained automatically. After virtual stitches and other details were applied, the sweatshirt was dressed on the created male model in order to determine the fit. Eventually, fit of the created designwas evaluated.

___

Meng, Y., Mok, P.Y., Jin, X., 2010. Interactive Virtual Try-on Clothing Design Systems, Computer-Aided Design, vol. 42, pp. 310-321.

Chittaro, L., Corvaglia, D., 2003. 3D Virtual Clothing: Garment Design to Web 3D Visualization and Simulation, in Proceedings of the Eighth International Conference on 3D Web http://hcilab.uniud.it/publications/468.html [4. December 2015]. '03):

Yunchu, Y., Weiyuan, Z., 2007. Prototype Garment Individual 3D Virtual Dummy, International Based on Journal of Clothing Science and Technology, vol. 19, no. 5, pp. 334-348.

McCartney, J., Hinds, B.K., Seow, B.L., Gong, D., 2000. Dedicated 3D CAD for Garment Modeling, Journal of Materials Processing Technology, vol. 107, pp. 31-36.

Optitex Website, Available from: http://marketing.optitex.com/acton/attachment/ 6952/f-0003/1/-/-/-/-/Optitex-3D-Suite- brochure.pdf, consulted 28 December 2015.

Kılıç, A., 2011. Development of a New Pattern Preparation Method for Skirt and Ladies Trousers Measurement System, PhD. Thesis, Ege University Graduate School of Natural and Applied Sciences, İzmir, p. 202.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

A Parametric Study on Evaluation of Backfill Interaction on Seismic Response of a Cantilever Wall

TUFAN ÇAKIR

A Hybrid Extreme Learning Machine and its Variant for Stock Price Prediction

MUSTAFA GÖÇKEN, MEHMET ÖZÇALICI, ASLI BORU İPEK, AYŞE TUĞBA DOSDOĞRU

Microstructure and Mechanical Properties of High Velocity Oxygen Fuel (HVOF) Sprayed Nickel Powder Coating on Welding Regions of Aluminum Alloy AA5754 and DP600 Welded Steel Plates with the Friction Stir Spot Welding Process

Mesut ÖZER, Hasan KAYA, Egemen AVCU, ABDULLAH DEMİR, Mehmet UÇAR, Ramazan SAMUR

Characterization and Analysis of Welding Area Between Alloy Steel Main Part and Bended End Part

EMRE YALAMAÇ, Ufuk İNCELI, Mustafa KARAAGAC, Selçuk YILDIZ

The Usability of 3DFlattening in Design and Pattern Preparation of Tight-Fit Garments

Derya TAMA, Arzu ŞEN KILIÇ, ZİYNET ÖNDOĞAN, Selçuk NİZAMOĞLU

Tamamlayıcı Fonksiyonlar Yöntemi ile Heterojen Bir Çubuğun Zorlanmış Titreşim Analizi

KERİMCAN ÇELEBİ, DURMUŞ YARIMPABUÇ, MEHMET EKER

Elektrofüzyon Kaynaklı Polietilen 80 Kalite Doğalgaz Borularının Tokluğu

Asghar NAJAFIGHAREHTAPEH, Ramazan KAÇAR

Sürtünme Karıştırma Kaynağının Yaşlandırılabilir Parçalar Üzerinde Etkisi

Fikret SÖNMEZ, HÜDAYİM BAŞAK

API 5L X65 Çeliklerinin MAG Kaynak Yöntemi ile Birleştirilmesinde, Kaynak İşleminin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi

HAKAN ADA, SİNAN AKSÖZ, TAYFUN FINDIK, Cemil ÇETİNKAYA, BÜLENT BOSTAN, İlhan CANDAN

Farklı Kaynak Ağız Açılarının 307Si Elektroduyla Kaynak Edilmiş Mıl-A 46100 Zırh Çeliğinin Mekanik Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi

Suat KURT, Hardness Armor PLATES