The Usability of 3DFlattening in Design and Pattern Preparation of Tight-Fit Garments

Günümüzde; estetik görünüm, konfor ve fonksiyonellik spor giyiminin önemli özelliklerini oluşturmaktadır. Giyim konforunun sağlanması için spor giysiler, farklı özellik ve tasarımlarda çeşitli kumaşlar kullanılarak üretilmektedir. Vücuda oturan giysilerin giysi kalıbının doğru ölçülerde hazırlanması, bol giysilere göre daha zordur. Giysinin vücuda uyumunun en iyi olduğu giysi kalıbını belirleyebilmek için birçok prototipin hazırlanması gerekebilmekte ve süreler uzamaktadır. Bu nedenle, 3 boyutlu açınım sistemleri, özellikle spor giyim üreticileri için bir çıkış yolu sağlamaktadır. Bu çalışmada öncelikle, bir sanal erkek manken oluşturulmuştur. Ardından, bu sanal model üzerinde Optitex 3 Boyutlu Açınım Sistemi kullanılarak bölüntülü bir sweatshirt modeli tasarlanmıştır. Bu sistem ile sanal manken üzerinde model tasarlandığında, aynı anda giysi kalıpları da hazırlanmaktadır. Tasarım tamamlandığında, 2 boyutlu giysi kalıpları açınım işlemi ile otomatik olarak elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen bu 2 boyutlu kalıplar sanal dikiş ile bir araya getirilerek manken üzerinde sanal giydirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında tasarlanan modelin vücuda uyumu değerlendirilmiştir

Vücudu Saran Giysilerin Tasarımında ve Giysi Kalıbı Hazırlığında 3 Boyutlu Açınım Sistemlerinin Kullanılabilirliği

Nowadays aesthetics, comfort and functionality are the most important characteristics of sports garments. To achieve comfort, sports garments are manufactured as combined fractions made of different fabrics providing different characteristics and designs. Preparing patterns which provide the best fit for the tight-fit garments is much harder than the loose fit ones. To find the best fit, many prototypes have to be made, but the manufacturers do not have the necessary time. Thus, 3D Flattening systems provide a way out for the industry, but especially for the sportswear manufacturers.In this study, firstly, a virtual male model was formed. Afterwards, a fractioned tight-fit male sweatshirt model was designed on this virtual model via Opititex 3D Flattener. As the model was created, the pattern was obtained simultaneously. When the design was completed, 2D patterns were obtained automatically. After virtual stitches and other details were applied, the sweatshirt was dressed on the created male model in order to determine the fit. Eventually, fit of the created designwas evaluated.

___

Meng, Y., Mok, P.Y., Jin, X., 2010. Interactive Virtual Try-on Clothing Design Systems, Computer-Aided Design, vol. 42, pp. 310-321.

Chittaro, L., Corvaglia, D., 2003. 3D Virtual Clothing: Garment Design to Web 3D Visualization and Simulation, in Proceedings of the Eighth International Conference on 3D Web http://hcilab.uniud.it/publications/468.html [4. December 2015]. '03):

Yunchu, Y., Weiyuan, Z., 2007. Prototype Garment Individual 3D Virtual Dummy, International Based on Journal of Clothing Science and Technology, vol. 19, no. 5, pp. 334-348.

McCartney, J., Hinds, B.K., Seow, B.L., Gong, D., 2000. Dedicated 3D CAD for Garment Modeling, Journal of Materials Processing Technology, vol. 107, pp. 31-36.

Optitex Website, Available from: http://marketing.optitex.com/acton/attachment/ 6952/f-0003/1/-/-/-/-/Optitex-3D-Suite- brochure.pdf, consulted 28 December 2015.

Kılıç, A., 2011. Development of a New Pattern Preparation Method for Skirt and Ladies Trousers Measurement System, PhD. Thesis, Ege University Graduate School of Natural and Applied Sciences, İzmir, p. 202.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Orbital Tig Kaynak Yöntemiyle Kaynak Edilmiş Dubleks Paslanmaz Çeliklerin Mekanik, Metalurjik ve Korozyon Özellikleri

Umut SÖNMEZ, Niyazi ÇAVUŞOĞLU, Vural CEYHUN

En Aw 6063 Alüminyum Alaşımı Boruların Plakalara Dıştan Bir Takım Yardımıyla Sürtünme Kaynağı Yapılabilirliğinin İncelenmesi

CEMAL MERAN, EMRE KORKMAZ, Elif AYKANAT, Selin DEĞİRMENCİ

Sürtünme Karıştırma Kaynağının Yaşlandırılabilir Parçalar Üzerinde Etkisi

Fikret SÖNMEZ, HÜDAYİM BAŞAK

Pull out Performance of Medical Screws used in Orthopaedic Surgeries

Durmuş Ali BİRCAN, Ahmet ÇETİN

API 5L X65 Çeliklerinin MAG Kaynak Yöntemi ile Birleştirilmesinde, Kaynak İşleminin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi

HAKAN ADA, SİNAN AKSÖZ, TAYFUN FINDIK, Cemil ÇETİNKAYA, BÜLENT BOSTAN, İlhan CANDAN

Fotovoltaik Güneş Panellerinin Sıvıya Daldırma Yöntemi ile Soğutulmasında Kanal Geometrisi ve Panel Konumunun Etkisi

BURAK KURŞUN, KORHAN ÖKTEN, Gonca DEDE

Al 2024 Esaslı B4C/SiC Parçacık Takviyeli Hibrit Kompozitlerin TIG Kaynağı ile Birleştirilmesi

UĞUR GÖKMEN

The Usability of 3DFlattening in Design and Pattern Preparation of Tight-Fit Garments

Derya TAMA, Arzu ŞEN KILIÇ, ZİYNET ÖNDOĞAN, Selçuk NİZAMOĞLU

A Novel Application of Chitosan Hydrogel for Eliminate Biofilm Formation on Urethral Catheters

Deniz ISMIK, SEVİL YÜCEL, Melis ÖZGEN, Ceren GENÇ

Düşük Alaşımlı Çelik Kaynaklarda Sıcak Çatlak Oluşumunun Matematiksel Olarak Modellenmesi

ALPTEKİN DURMUŞOĞLU