Tekstil işletmelerinde gürültü ve gürültünün azaltılmasında mühendislik önlemler

Teknolojik gelismelere paralel olarak ortaya çıkan ve is performansını olumsuz etkileyen faktörlerden biri de gürültüdür. Gürültü; istenilmeyen, kisiden kisiye farklılık gösteren, isitme ve algılamayı olumsuz etkileyen, is performansını azaltan ve is kazalarının artmasına neden olan çevre kirliliklerinden birisidir. Teknolojideki tüm gelismelere rağmen is yerlerinde gürültü hala önlenememis bir problem olarak güncelliğini korumaktadır. Günümüzde, gürültünün azaltılması amacıyla, daha az gürültülü makine konstrüksiyonları için çalısmalar hızla sürdürülmektedir. Tekstil isletmelerinde kullanılan makine ve ekipmanlar çok farklı isleve sahip olmakla beraber, onların çoğu yüksek gürültü seviyesi ile karakterize edilirler.Tekstil makinelerinin ve cihazlarının maksimum gürültü seviyesi 105 dB’e ulasabilir. Ortamda klima ve havalandırma donanımının bulunması durumunda, gürültü seviyesi 5-8 dB daha artıs gösterebilir. Đsyerleri için maksimum gürültü seviyesi TS 2607’ ye göre sınırlandırılmıstır. Bu çalısmada; tekstil isletmelerinde uygulanan değisik gürültü azaltma yöntemleri arastırılmıstır. Çalısmanın sonucuna dayanarak, en etkili ve ekonomik gürültü azaltma yöntemi, koruyucu kaplama kullanarak tekstil makinelerinde sesi izole etmek ve gürültü azaltıcı donanımların, klima ve havalandırma ekipmanlarına monte edilmesi olarak belirlenmistir.

The methods of noise reduction in the textile mills

The main purpose of this study is to investigate different methods of noise suppression which could be applied in the textile mills. Machines and devices used in textile mills have very diverse functions and most of them are characterised by a high noise level. The maximum noise level of textile machines and devices can reach 105 dB. If they are placed together with air conditioning and vantilation installations, the noise level may rise by a further 5-8 dB. Maximum noise level is limited for working places, according to TS 2607. Based on the results of the study, the most efficient and economical noise suppression method is to insulate in sound by using casing in the textile machines and noise suppressors equipped with air condition and vantilation installation.

___

  • 1. Babalık,C.F., ve Çavdar,K., “Tekstil İsletmelerinde Karsılasılan Yüksek Gürültü Seviyeleri; Etkiler ve İndirgeme Yöntemleri”, Tekstil ve Konfeksiyon, Temmuz-Ağustos, yıl: 9, sayı: 4, 1999.
  • 2. Babalık,F., “İsyerinde Gürültü ve Sağırlık Olasılığı”, II. İs Sağlığı ve Kongresi Bildirileri Kitabı, 2-3 Mayıs, 2003.
  • 3. Ege,F., Korkut,S.S., Sabancı,A., “Tekstil Fabrikalarında Gürültü Düzeyi ve Etkileri”, II. Đs Sağlığı ve Kongresi Bildirileri Kitabı, 2-3 Mayıs, 2003.
  • 4. Kowalska,M. and Jedlınska,U., “Prolonged Exposure to Industrial Noise: Cochlear Pathology does not Correlate with the Degree of Permanent Threshold Shift, But is Related to Duration of Exposure, J. Occup. Health, 40, 123–131, 1998.
  • 5. Perlikowski,M., “Noise Suppressor For The Textile Industry”, Fibres abd Textiles, In Eastern Europe, January, Vol: 13 (49), March 2005.
  • 6. TS 2607 Akustik Đsitme Yeteneğinin Korunması Amaçları İçin İsyerinde Olusan Gürültünün Değerlendirilmesi, 1997.
  • 7. Üner,Y. ve ark., “Gaz-Toz Gürültü ve Titresim Ölçümlerinde Đsgüm Uygulamaları ve Đlgili Yönetmelikler”, IV. İs Sağlığı ve Kongresi Bildirileri Kitabı, 20- 21 Nisan 2007.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ