Mısır koçanı katkılı ısı yalıtım malzemesi üretimi

Türkiye‟de kışın ısınma maliyetleri, yazın ise soğutma masrafları çok fazla olduğundan bu maliyetleri azaltmak için binalara yalıtım yapılmaktadır. Yalıtım malzemelerin ham maddelerinin çok büyük bir kısmı yurt dışından ithal edilmektedir. Türkiye‟de önemli miktarda mısır üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye‟de harcanan enerjinin yaklaşık %40‟ı konutlarda tüketilmektedir. Bu enerjinin %80‟i de ısınma amaçlıdır. Binalar ve yerleşimler küresel ısınmaya sebep olan başlıca sera gazı olan CO 2 salınımının %40‟ından sorumludur. Bu nedenle, binaların ısıtılmasında gerekli olan enerjiyi en aza indirmek için çeşitli yalıtım sistemleri ve yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bütün durumlar göz önüne alınarak standartlara uygun öğütülmüş mısır koçanları ve bağlayıcı olarak epoksi ile ısı yalıtım malzemesi üretilmesi amaçlanmıştır. Üretilen yalıtım malzemesinin birim hacim ağırlığı, su emme, ses geçirimliliği ve ısı iletim katsayısı bulunmuştur. Mısır koçanı esaslı yalıtım malzemesi ısı iletim katsayısı 0,075‟e kadar inmiştir. Ayrıca bağlayıcı olarak değişik oranlarda alçı ve çimento kullanılarak yalıtım malzemesi üretilmiştir. Bu örneklerde yalıtım değerleri kabul edilebilir sınırlardadır.

Corn on the cob added heat ınsulation material production

Winter heating costs in Turkey, type the cooling costs of the building insulation is to reduce these costs is too much. A very large part of the raw material of insulation material is imported from abroad. A significant amount of corn production is carried out in Turkey. Around 40% of the energy consumed in Turkey is consumed in it. 80% of this energy is for heating. And residential buildings are responsible for 40% of CO2 emissions, the main geenhouse gas responsible for global warming. Therefore, the energy required for heating premises various insulation systems and heat insulation materials are used to minimize. This study aims, considering all circumstances according to standard epoxy gound corn cobs, and the binder is made of heat insulation material. Unit weight of the produced insulating materials, water absorption, the sound permeability and the heat transfer coefficient was found. Corncob-based insulation material heat transmission coefficient was down to 0,075. Further the binder is made of insulating material using as gypsum and cement at different rates. These examples are in acceptable limits insulation values.

___

  • 1. Binyıldız, E., Turan, O., 1999. Binalarda ve Tesisatlarda Isı Yalıtımı, ODE Teknik Yayınları Yayın 20, İstanbul.
  • 2. Dağsöz, A. K., Bayraktar, K. G., Ünveren, H. H., 2001. Isı Yalıtımı ve Kalorifer Tesisatı Standartları Üzerine Görüşler, Yapı Malzeme Dergisi, 1 50-54.
  • 3. İzoder, 2005. Türkiye‟de Yalıtım Gerçeği, İzoder Yayınları.
  • 4. Aksoy, T.U., 2008. Sandviç ve Gazbeton Duvar Uygulamalarının Ortalama Isı Geçirgenlik Katsayısı ve Isı Kaybı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 24 277- 290.
  • 5. Tanrıverdi, E., 2004. Isı Yalıtım ve Tasarrufu, Türkiye Mühendislik Haberleri, 427 109-115.
  • 6. Berge, B., 2009. The Ecology of Building Materials. Second ed., 978-1-85617-537-1.
  • 7. Binici, H., Gemci, R., Aksogan, O., Kaplan, H.,, 2010. Insulation Properties of Bricks Made with Cotton and Textile Ash Wastes, International Journal of Materials Research, 101 894-899.
  • 8. Binici, H., Gemci, R., Küçükönder, A., 2012. Investigating the Sound: Insulation, Thermal Conductivity and Radioactivity of Chip Boards Produced with Cottonwaste, Fly Ash and Barite, Construction and Building Materials, 30 826–832.
  • 9. Binici, H., Aksoğan, O., Bodur, M.N, Akça, E., Kapur, S., 2007. Thermal Isolation and Mechanical Properties of Fibrere in Forced Mudbricks as Wall Materials, Construction and Building Materials, 21, 901-906.
  • 10. Uzer, F., 1996. Ahşap Testere Talaşlı Alçı Kompozitler, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniv., Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • 11. Binici, H., Sevinç, A.H, Eken, M., 2012. Ayçiçek Sapı ve Tekstil Atıkları ile Yalıtım Malzemesi Üretimi, KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15, 1-5.
  • 12. Şahin, G.Ü.S., 2001. Türkiye‟de Mısır Ekim Alanlarının Dağılışı ve Mısır Üretimi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 21, Sayı 1, 73-90.
  • 13. Binici, H., Kaplan, H., Temiz, H., Zengin, H., Görür, E.B., 2006. Epoksi ve Epoksinin Yapı Güçlendirilmesinde Kullanımı, Yapısal Onarım ve Güçlendirme Sempozyumu, 147-153, Denizli.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ