NİL CADDESİNDEKİ DAİRE” ROMANI ÖRNEĞİNDE SURİYE SAVAŞININ ROMAN ÜZERİNDEKİ YANSIMALARI

Modern çağdaki Arap romanları savaş konularından fazlasıyla ilham almış, dikkat çekecek şekilde roman yazarları bundan esinlenmişlerdir. Çünkü romanlar, şiirler ve diğer edebi türdeki yazılardan içerik ve konu bakımından daha fazla hareket alanına sahiptirler. Dolayısıyla savaş içerikli roman yazan güçlü kalemler, fazlasıyla bu konuyla ilgilenmişlerdir. Modern çağda birçok savaş içerikli romanlar yazılmış ve bunların niceleri de Arapların tarihteki savaşlarını ele almıştır!. Tarihin herhangi bir sürecinde gerçekleşmiş olan bir savaşı ele alan romanlar bütün gücünü, okuyucunun daha önce başka bir yerde ulaşamadığı olayları ve bilgileri aktarmasından almaktadırlar. Tarihçiler genellikle tarihi savaşları ele aldıklarında savaşın nerede ve hangi tarihte gerçekleştiğini, komutanların adlarını ve savaşan orduların asker sayılarını ve sonucunu belirtirken, savaş romanı yazarları, bunlara ek olarak savaşan insanların duygu ve düşüncelerine de yer vermektedir. Ayrıca kişisel basit insan tiplemelerini de ele alırlar. Bu yüzden savaş romanları, okuyucusu için tarihçilerin ele almadıkları konuları ve bilgileri aktaran tarihi ve edebi vesika olarak kabul edilirler. Suriye’de 2011 yılında başlayıp hala devam etmekte olan savaş, modern çağımızda insanları etkileyen en büyük savaşlardan birisidir. Öyle ki bu savaş sadece Suriye halkını etkilemekle kalmamış tüm dünya insanlarını etkilemiş olup etkisi Suriye sınırlarını taşarak çok geniş bir coğrafyayı, özellikle de komşu ülkeleri etkisi altına almıştır. Bu çalışma 2011-2018 yılları arasında Suriye’deki savaşın roman üzerindeki yansımalarını ortaya koymaya çalışmaktadır. Araştırma roman yazarı Ahmed Ziyad Muhabbik’in “Nil Caddesinde Bir Daire” romanını ele alır ve kısaca romanı özetler. Savaşın insan yaşamı üzerinde ölüm, hicret ve göçler olarak yaptığı etkiyi ortaya koyar. Savaş sonucu yıkılan ve harabeye çevrilen mekânların, insanların yaşamlarına olan etkilerini ele alır. Savaş suçlarının acı verici görüntüsünü okuyucuya resmederek romanın savaş durumundaki rolünü açıklamaya çalışır. Savaşın olaylara etkisini sanatsal bir dille aktararak görevini yerine getirir. Son olarak bu çalışma romanda konu edilen savaşın sonuçlarına ait tabloyu ortaya koymaya çalışır. Anahtar Kelimeler: Roman, Muhabbik, Savaş, Suriye, Nil Caddesi.
Anahtar Kelimeler:

Savaş, Roman, Suriye, Nil Caddesi

___

  • Bahrâvî, Hasan, Bunyetu'ş-şekli'r-rivâ‘î, I. Baskı, el-Merkezü's-sekâfî'l-‘Arabiyyi, Beyrut, 1990.
  • Er Raşid, El vakiiyyetu ve teyyaratuhu fi eledabi essirdiyeti el avrubiyye elahali littibaati venneşır vettavzir, Dimeşk, 1996.
  • Rikardu, can, kadayar rivayetil hadiseti, tercemet. Seyyah Cehim, menşurat vizaratu essekafeti, Dimeşk,1977.
  • Ezzevzeniy ve Ettebrizi, şerku elmuallakatil eşri,tehkik Muhammed reslan tehhani Darru muhlat lil urum, Suriye, 2008. Todorov, Tzvetan, el kissatu errivayetu elmuellif, tercemetu, Hayri Duman,1. baskı, daru şarkıyyat, Elkahiratu,1997.
  • el-Faysal, SemerRuhi, Melamihun fi'r-rivayeti's-Sûryye, I. Baskı, İttihadu'l-kuttâbi'l-‘arab, Dımeşk, 1979.
  • Muhabbik, Dr. Ahmed Ziyad, şekkatun ela şariinnil, darul emel el cedid, Dımeşk,2018.
  • Merva, Hüseyin, dirasetun nakliyetun fi davil menhecil vakii, darul mearifi, Beyrut,1988.
  • Munif, Abdurrahmani, El katibu vel menfa, humumu vefakur riyayetil arabiye, darul fikril cedidi, Beyrut,1992.
  • Mine, Henna, Hevacisu fi ettecribetir rivayeiyyeti, Beyrut,1982.
  • Hilal, Muhammed Ğuneymi, el edebu elmukarremu, 5. Baskı, darul evdeti, Beyrut, bila tarih.
  • Vilik, rinih, varin ustun, nezariyyetul edeb, tercemetul Muhyiddin Subhi, 3. Baskı el muessesutul arabiyyetu liddiraseti ve enneşri, Beyrut, 1985.