Kariyer Seçiminde Kariyer Değerleri İle Demografik Faktör İlişkisi: Çukurova Üniversitesi’nde Bir Araştırma

Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi’nin dört farklı fakültesinde eğitim gören 192 öğrencinin demografik faktörleri ile kariyer değerleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Öğrencilerin kariyer değerlerini belirlemek için Schein’ın kariyer değerleri kuramını oluşturan teknik, girişimcilik, rekabetçilik, özel yaşam, bağımsızlık, güvenlik, saygınlık ve yönetimsel kariyer değerlerinden yola çıkılarak hazırlanan anket maddeleri kullanılmıştır. Bunun yanı sıra öğrencilerin cinsiyet, akademik bölüm ile ilk ve orta öğrenimlerini geçirdikleri yerleşim yerleri değişkenleri demografik faktörler olarak incelenmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda kariyer seçiminde özel yaşam, yönetimsel ve girişimcilik kariyer değerleri öğrenciler tarafından önemli bulunmuştur. Teknik kariyer değeri ise öğrenciler tarafından en az önemli bulunan kariyer değeridir. Öğrencilerin akademik bölümleri ile bağımsızlık, özel yaşam, girişimcilik ve güvenlik kariyer değerleri arasında anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Bunun yanı sıra öğrencilerin cinsiyetleri ile güvenlik kariyer değeri arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bundan sonraki çalışmalara annebaba mesleği ile çocukluğun geçtiği coğrafi bölge değişkenlerinin de demografik faktörlere katılması önerilir.

The Relationship of Students' Career Preferences to Personal Values and Demographic Characteristics at Cukurova University

This study examined the relationship between career values and some individual characteristics of university students in their final year of higher education. A sample of 192 Çukurova University students in business administration, civil engineering, Turkish literature and theology departments were surveyed to see if relationships exist between their career choices and individual characteristics such as gender, major and size of geographical living area prior to entering the university. To measure the students’ career values, Schein’s career anchors scale was administered. In this scale items were supposed to distinguish technical, entrepreneurial, competition, privacy, independence, security, respect and managerial dimensions of aspired careers. Analysis of data indicated that differences exist among students responses to career values in terms of privacy, managerial and entrepreneurial dimensions of aspired careers. It seems that student’s department and privacy, independence, entrepreneurial and security dimensions of career choice are significantly related. Gender seems to be a differentiating factor in response to security dimension of career. Further research should consider more biographical variables such as occupation of parents, family income and parents’ educational attainment in the analysis of university student’s career values.