Aşağı Seyhan Ovasında Açık ve Kapalı Sulama Sistemlerinin Üreticiler Tarafından Değerlendirilmesi

Bu çalışmada Karataş ve Yüreğir ilçelerine bağlı 35 köyde 75 üretici ile yüz yüze anket çalışması yapılarak veriler toplanmıştır. En fazla buğday, mısır, pamuk ve soya yetiştiren üreticilerin ortalama parsel sayısı 2,52’dir. Üreticilerin en büyük sorunu istediği anda suya ulaşabilme durumudur. Bu çalışmada, üreticilerin %21,3’ü şu anki ücretin iki katını ödeyerek ihtiyaç duydukları suya anında ulaşmak istemektedirler. Üreticilerin sadece 14,70’i sulama ile ilgili herhangi bir eğitime katılmıştır ve hepsi de faydalı bulmuştur. Ortalama eğitim süresi 1,5 gündür. Sulama Birliğine üye olan ve çalışmaya katılan üreticilerin %60,00’ı sulama suyunun yeterli olduğunu ve %85,30’u su temininde açık kanalet sistemini kullandıklarını belirtmişlerdir.

___

  • Çakmak, B., Kendirli, B. ve Yıldırım, M. (2005). Türkiye’de Sulama Uygulamaları ve Basınçlı Sulama Uygulama Olanakları. II.Ulusal Sulama Sistemleri Sempozyumu 9-11 Kasım 2005.
  • Çakmak, B. ve Aküzüm, T. (2006). Türkiye’de Tarımda Su Yönetimi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Su Politikaları Kongresi. Ankara. 2, 349359.
  • Fairweather, H., N. Austin and M. Hope. (2003). An Information Package. Land and Water Australia. Water Use Efficiency, National Program for Sustainable Irrigation, Irrigation Insights Number 5. (Online) Available at: http://www.naturalresources.sa.gov.au/ (2018, May 1).
  • Selek, B.,Tunçok, K., Ercan, S. (2008). Mevcut ve Gelecekteki Sulama Projeleri Bakımından Seyhan Havzasının Değerlendirilmesi, Dünya Su Forumu Bölgesel Hazırlık Süreci DSİ Yurtiçi Bölgesel Su Toplantıları Sulama – Drenaj Konferansı Bildiri Kitabı, S.110-123, 2008, Adana.
Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2636-7874
  • Başlangıç: 1973
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çukurova Bölgesinde Muz Tarımı Yapılacak Kimi Alanların Muza Uygunluk Düzeyinin Değerlendirilmesi

Yakup Kenan KOCA, Yavuz Şahin TURGUT, Gülden KOCA

Tarımsal Amaçlı Kooperatiflere Ortak Olan ve Olmayan Üreticilerin Tarımsal Kredi Kullanımının Değerlendirilmesi

Handan VURUŞ AKÇAÖZ, Ayşenur GÜZEL, Büşra METİN, Valjon REDZEPİ

Tohuma Uygulanan Bakteriyel Antagonistlerin Biberde Bakteriyel Leke Hastalığına Etkisi

İrem Buse TÜMEN, Benian PINAR AKTEPE, Yesim AYSAN

İklim Değişimlerinin ve Gıda Talebinin Tarımı Üzerinde Yaratacağı Olumsuz Etkileri Belirlemek İçin Çakılı Denemelerin Önemi

İbrahim ORTAŞ

Türkiye’de Su Kaynakları ve Tarımsal Sulama

Deniz Levent KOÇ, Burçak KAPUR, Mustafa ÜNLÜ, Rıza KANBER

FARKLI UYGULAMALAR KULLANILAN MAYER LİMON AGRO-EKOSİSTEMLERİNDE EPIGEAN TÜRLERİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK PARAMETRELERİNİN ÜST TAKSON SEVİYESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Mehmet Rifat ULUSOY, Asime Filiz ÇALIŞKAN KEÇE, Burcu ÖZBEK ÇATAL

Nohutlarda Ascochyta rabiei’nin Bazı Ticari Fungisitlere Dayanıklılık Durumunun Belirlenmesi

Ali ENDES, Sevim ATMACA

First record of the fall armyworm, Spodoptera frugiperda (J.E. Smith, 1797) (Lepidoptera: Noctuidae) in Türkiye

Serkan PEHLİVAN, Ekrem ATAKAN

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Zeytin Bahçelerinde Yeni Zararlının Varlığının Gözlemlenmesi: Omophlus nasreddini Reitter, 1890 (Coleoptera: Alleculidae)

Murat HELVACI, Seyda ALDAĞ, Mehmet Rifat ULUSOY

Kırmızıörümcek Tetrancyhus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)’nin Adana’da Yerfıstığında Yaygınlık ve Zarar Durumunun Belirlenmesi1

Bahar ÖZÇELİK, Cengiz KAZAK