Kronik hepatit B seyrinde Guillain-Barré sendromu rekürrensi mi? akut başlayan kronik inflamatuvar demyelinizan polinöropati olgusu mu?

Kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati , 8 hafta ya da daha uzun süre içerisinde kademeli olarak ilerleyen, distal/proksimal kuvvetsizlik ile karakterize demiyelinizan bir polinöropati tablosudur. Guillan-Barre Sendromu ise sıklıkla enfeksiyon tablosu sonrası izlenen akut monofazik, en geç 3-4 haftada en üst düzey bulgulara ulaşan paralizi durumudur. Nadir de olsa Guillan-Barre Sendromu gibi 4 haftadan kısa süre içerisinde progresyon gösteren akut başlangıçlı kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati vakaları da mevcuttur. Burada HBsAg pozitif hastada,Guillan-Barre Sendromu gibi başlayan ancak 6 ay içerisinde 3 kez rekürrens gözlenen ve her rekürrens sırasında hızla ilerleyen quadripleji,solunum arresti gelişen ve karaciğer enzimlerinde ve HBV DNA’ da yükseklik saptanan  kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati olgusu sunulmuştur.

A recurrence of Guillain-Barré syndrome or a case of acute-onset chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy in the course of chronic hepatitis B?

Chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy is a demyelinating polyneuropathy characterized by distal/proximal weakness, which shows gradual progression over a period of 8 weeks or longer. Guillan-Barre Syndrome is a condition characterized by acute monophasic paralysis typically following an infectious assault, and it usually peaks in severity over 3-4 weeks at most. Although rare, there are acute-onset chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy cases that show progression over a period shorter than 4 weeks, as is the case in Guillan-Barre Syndrome .This report discusses a case of chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy in a HBsAg-positive patient, which started as Guillan-Barre Syndrome but showed 3 recurrences within 6 months, each with rapidly progressing Antquadriplegia, respiratory arrest, and elevated liver enzymes and HBV DNA.

___

  • 1. Mygland A, Monstad P, Vedeler C. Onset and course of chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy. Muscle Nerve. 2005;31:589-93.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Paliperidon palmitata bağlı gelişen siyah kıllı dil

Bilge BURÇAK ANNAGÜR

Orak hücre hastalığına bağlı intrahepatik kolestazı olan hastalarda eritrosit değişiminin ardından plazma değişimi

Nurhilal BÜYÜKKURT, İlknur KOZANOĞLU, Can BOĞA, Hakan ÖZDOĞU, Mahmut Yeral

Tıp öğrencilerinin sosyal sorun çözme ve başetme becerileri

Emel Yiğit, Sevgi Özcan, Gülşah Seydaoğlu

Benign prostat hiperplazisi ve mesane taşı birlikteliğinde perkütan ve transüretral sistolitotripsinin karşılaştırılması

Onur KARSLI, Volkan İZOL

Klinik araştırmacılar için Güvenilirlik ve Uyum Çalışmalarına ait Kontrol Listesi Kılavuzu’nun [GRRAS (Guidelines for Reporting Reliability and Agreement Studies)] Türkçe uyarlaması

Semra Erdoğan, Gülhan Örekici Temel

İntrakranial anevrizma cerrahisi sonuçları: tek merkez deneyimi

Murat Ulutaş

Heyde sendromu: ağır aort stenozu ile anemi arasındaki ilişki

Koutsampasopoulos KONSTANTİNOS, İoannis VOGİATZİS

Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu sikluslarında luteal faz desteğinde intramusküler ve vajinal progesteron kullanımının gebelik oranlarına etkisinin karşılaştırılması

Murat IŞIKALAN, İbrahim Ferhat ÜRÜNSAK, Ghanim KHATİB, Cihan ÇETİN, Mete SUCU, Turan ÇETİN

Apendiks divertiküliti: akut apandisitten farklı bir olgu

Şahin KAYMAK, Rahman ŞENOCAK, Ümit ALAKUŞ, Nuri YİĞİT

Ortopedi ameliyatlarında perioperatif hipotermi insidansı ve risk etmenleri

Ayfer YURDADUR DUMAN, Emel YILMAZ