Klinik araştırmacılar için Güvenilirlik ve Uyum Çalışmalarına ait Kontrol Listesi Kılavuzu’nun [GRRAS (Guidelines for Reporting Reliability and Agreement Studies)] Türkçe uyarlaması

Amaç: Bu çalışmada birincil amaç, güvenilirlik ve uyum çalışmalarının doğru ve tam olarak raporlanabilmesi için geliştirilmiş olan GRRAS kılavuzunun Türkçeye uyarlanmış halini araştırmacılara sunmaktır. İkincil amaç olarak, 2011 yılından itibaren Türk Tıp Dizininde taranan dergilerde yayınlanan güvenilirlik ve uyum ile ilgili makalelerde GRRAS kılavuzundan ne kadar yararlanıldığını ortaya koymaktır.Gereç ve Yöntem: İki yazar tarafından GRRAS kılavuzu Türkçeye çevrilmiştir. 2011 yılından itibaren Türk Tıp Dizininde yayınlanmış olan çalışmalar belirlenen kriterler doğrultusunda incelenmiştir.Bulgular: Türkçeye uyarlanmış olan GRRAS kılavuzunun her bir bölümünde yer alan maddeler açıklanmıştır. Ayrıca, Türk Tıp Dizininde yapılan tarama sonucunda 34 çalışmanın yayınlanmış olduğu belirlenmiştir. Tüm bu çalışmalar, Türkçe uyarlaması yapılmış GRRAS kılavuzu kullanılarak değerlendirilmiş ve kılavuzda bulunan her bir madde için yıllara ve toplama göre rapor edilme yüzdeleri verilmiştir.Sonuç: Dergi hakem ve editörlerinin makale değerlendirme sürecinde standart bir şekilde değerlendirme yapabilmeleri, ayrıca araştırmacıların da yaptıkları çalışmaları, standart bir formatta raporlayabilmeleri açısından oldukça önemli bir nitelik taşımaktadır

Turkish adaptation of the Guidelines for Reporting Reliability and Agreement Studies (GRRAS) for clinical investigators

Purpose: The primary purpose in this study is to provide to researchers with the Turkish adaptation of GRRAS, which was initially developed for the sake of accurately and completely report reliability and agreement studies. The secondary purpose, is to set forth the rate at which GRRAS was utilized in the reliability and agreement related articles published in the scanned journals of the Turkish Medical Index since 2011.Material and Methods: GRRAS was translated into Turkish by two authors. Later on, studies published in the Turkish Medical Index since 2011 were examined in line with the determined criteria.Results: The items included in each section of the Turkish-adapted GRASS were explained. Furthermore, in consequence of the scanning of the Turkish Medical Index, it was determined that of the total 34 studies were published. All these studies were evaluated with the use of the Turkish-adaption of GRRAS and on the basis of every item included in the guide, reporting percentages were determined by years and in total. Discussion and Conclusion: It was so important for reviewers and editors to make reviews in a standardized way and also for researchers to report their studies in a standard format.

___

  • 1. Şimşek G, Alicura S, Yılmaz O. Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makalelerde Bulunması Gerekli Standartlar: Biyomedikal Yayınların Yazımı ve Değerlendirilmesi. Epilepsi. 2010;16:133-40.
  • 2. Sunay D, Şengezer T, Oral M, Aktürk Z, Shulz KF, Altman DG ve ark. CONSORT 2010 Raporu: Randomize Paralel Grup Çalışmalarının Raporlanmasında Güncellenmiş Kılavuzlar. Avrasya Aile Hekimliği Dergisi. 2013;2:1-10.
  • 3. Moher D, Cook DJ, Eastwood S, Olkin I, Rennie D, Stroup DF. Improving the quality of reports of meta-analyses of randomised controlled trials: the QUOROM statement. The Lancet. 1999;354:1896-900.
  • 4. Moher D, Liberati A, Tetzlaff J, Altman DG, The PRISMA Group. Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses: The PRISMA Statement. The BMJ. 2009;339:b2535.
  • 5. Stroup DF, Berlin JA, Morton SC, Olkin I, Williamson D, Rennie D et al. Meta-analysis of Observational Studies in Epidemiology. A Proposal for Reporting. JAMA. 2000;283:2008-12.
  • 6. Bossuyt PM, Reitsma JB, Bruns DE, Gatsonis CA, Glasziou PP, Irwig LM et al. Towards comlete and accurate reporting of studies of diagnostic accuracy: The STARD initiative. Standards for Reporting of Diagnostic Accuracy. Clin Chem. 2003;49:1-6.
  • 7. Whiting P, Rutjes AW, Reitsma JB, Bossuyt PM, Kleijnen J. The development of QUADAS: A tool for the quality assessment of studies of diagnostic accuracy included in systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2003;3:25.
  • 8. Kilkenny C, Browne WJ, Cuthill IC, Emerson M, Altman DG. Improving bioscience research reporting: the ARRIVE guidelines for reporting animal research. PLOS Biology 2010;8:e1000412.
  • 9. Gagnier JJ, Kienle G, Altman DA, Moher D, Sox H, Riley D et al. The CARE Guidelines: consensus-based clinical case reporting guideline development. Journal of Medical Case Reports. 2013;7:223.
  • 10. Lang TA, Altman DG. Basic statistical reporting for articles published in clinical medical journals: the "Statistical Analysis and Methods in the Published Literature" or the SAMPL Guidelines. International Journal of Nursing Studies. 2015;52:5-9.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu sikluslarında luteal faz desteğinde intramusküler ve vajinal progesteron kullanımının gebelik oranlarına etkisinin karşılaştırılması

Murat IŞIKALAN, İbrahim Ferhat ÜRÜNSAK, Ghanim KHATİB, Cihan ÇETİN, Mete SUCU, Turan ÇETİN

Kronik hepatit B seyrinde Guillain-Barré sendromu rekürrensi mi? akut başlayan kronik inflamatuvar demyelinizan polinöropati olgusu mu?

Güner Çelik Koyuncu, Gülhan Kanat Ünler, Hüseyin Savaş Göktürk

Çukurova Üniversitesi sağlık bilimleri öğrencilerinin sağlıklı yaşam davranışları

Sevgi ÖZCAN, Ali BOZHÜYÜK

Paliperidon palmitata bağlı gelişen siyah kıllı dil

Bilge BURÇAK ANNAGÜR

Yeşil çay ve depot-medroxyprogesterone asetat infüzyonunun granüloza hücre sayısı ile ovaryan primer folikül sayı ve büyüklüğü üzerine kombine etkisi: dişi ratlarda in vivo çalışma

Maharani Maharani

Memenin benign ve malign lezyonlarının ayrımında kantitatif elastografi

Burçak Çakır PEKÖZ, Ayşin PURBAGER, Hülya ASLAN, Ahmet Muhteşem AĞILDERE

Apendiks divertiküliti: akut apandisitten farklı bir olgu

Şahin KAYMAK, Rahman ŞENOCAK, Ümit ALAKUŞ, Nuri YİĞİT

İntrakranial anevrizma cerrahisi sonuçları: tek merkez deneyimi

Murat Ulutaş

İntramüsküler steroid enjeksiyonu sonrasında gelişen ve sepsis ile komplike olmuş bir nekrotizan fasiit olgusunun başarılı tedavisi

Ahmet Karakaş, Yüksel Yurttaş, Vedat Turhan, Ömer Coşkun, Bülent Beşirbellioğlu

Benign prostat hiperplazisi ve mesane taşı birlikteliğinde perkütan ve transüretral sistolitotripsinin karşılaştırılması

Onur KARSLI, Volkan İZOL