Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Salkım ve Tane Özellikleri ile Olgunluk Kriterlerinin Belirlenmesi

Bu araştırma, ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi’ndeki ‘Ziraat Fakültesi Çiftliği Bitkisel Üretim Birimi’ ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma ve Uygulama Bağı’nda, 2014 ve 2015 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak sofralık çeşitlerden ‘Yalova İncisi’, ‘Cardinal’, ‘Yalova Çekirdeksizi’, ‘Ata Sarısı’, ‘Italia’, ‘Kozak Beyazı’, ‘Amasya Beyazı’ ve ‘Müşküle’ üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Üzüm çeşitlerinden iri koruk döneminden itibaren hasada kadar haftalık olarak örnek alınmak suretiyle tane ağırlığı (g), tane eni (mm), tane boyu (mm), %SÇKM, %asitlik, pH ve olgunluk indisi (%SÇKM/%asitlik) değerleri belirlenmiş, ayrıca hasat tarihinde alınan salkımlarda; salkım eni (cm), salkım boyu (cm), salkım sıklığı (1–9), salkım ağırlığı (g) ve ortalama verim (g/omca) değerleri de hesaplanmıştır. Sofralık üzüm çeşitlerinin incelenen iki yıllık ortalamalarında; ortalama verimi en yüksek (7609 g/omca), en geniş (12,56 cm) ve en uzun salkımlı (20,93 cm) çeşidin ‘Ata Sarısı’, en sık (6,99) ve en ağır salkımlı (409,7 g) çeşidin ‘Italia’, en geniş taneli (22,51 mm) çeşidin ‘Cardinal’, en uzun ve en ağır taneli (26,20 mm ve 8,61 g) çeşidin ‘Ata Sarısı’, en yüksek %SÇKM’yi (%19,82) oluşturan çeşidin ‘Kozak Beyazı’, en yüksek pH (3,86), en düşük %asitlik (%0,445) ve en yüksek olgunluk indisine (40,05) sahip çeşidin ise ‘Müşküle’ üzüm çeşidi olduğu belirlenmiştir.

___

  • Çelik, H., Söylemezoğlu, G., Baydar, G.N., Marasalı, B., Parlak, H., Çalışkan, M., 1998. Bazı Amerikan asma anaçlarının Ankara koşullarına adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi. 4. Bağcılık Sempozyumu. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. 199–205. Yalova.
  • Çelik, H., 2006. Üzüm Çeşitleri Kataloğu. (Grape Cultivar Catalog). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 3. Ankara. 165 s.
  • Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji–I). Anadolu Matbaa Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti., Cilt I. Genişletilmiş 3. Baskı, 428 s. Tekirdağ.
  • Dardeniz, A., 2001. Asma fidancılığında bazı üzüm çeşidi ve anaçlarda farklı ürün ve sürgün yükünün üzüm ve çubuk verimi ile kalitesine etkileri üzerine araştırmalar. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. İzmir. 167 s.
  • Dardeniz,. A., Kısmalı, İ., 2005. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde kış gözü verimliliğinin saptanması ile optimum budama seviyelerinin tespiti üzerine araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 42 (2): 1‒10.
  • Dardeniz, A., Kaynaş, K., Ateş, F., 2001. Çanakkale ili bağcılığının mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Bahçe Dergisi. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dergisi. 30 (1–2): 25–35.
  • Dardeniz, A., 2013. Çanakkale İli bağcılığı ve son gelişmeler. (Çanakkale Tarımı: Özel Bölüm). ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 1 (1): 107–110.
  • Hellman, E.W., 2005. Grapevine Structure and Function. 15p.
  • İlter, E., Kısmalı, İ., Atilla, A., Uzun, İ., 1984. Asma fidanı sorunu ve çözümü için öneriler. Türkiye II. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 23–31. Manisa.
  • Kara, Z., 2007. Sustainable Viticultural Activities in Turkey. Agricultura–Stiin Ńăsipractica. 1–12.
  • Kısmalı İ., 1981. Aşılı asma fidanı randımanına etki eden bazı etmenler üzerinde araştırmalar. Ege Üniv. Zir. Fakültesi. 45 s. Bornova/İzmir.
  • Ozdemir, G., Bayhan, Y.D., 2018. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin Diyarbakır ekolojik koşullarındaki salkım, tane ve şıra özelliklerinin belirlenmesi. International Congress on Agriculture and Animal Sciences. 7–9 November, Alanya, Turkey. Proceeding Book. 815–820.
  • Tangolar, S., Ergenoğlu, F., Gök, S., 1996. Üzüm Çeşitleri Kataloğu (Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Bağı). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitapları No: 29. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi. Adana. 94 s. TUİK, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Bitkisel Üretim İstatistikleri. (Erişim tarihi: 17.11.2021).
  • Van Leeuwen, C., Friant, P., Choné, X., Trégoat, O., Koundouras, S., Dubourdieu, D., 2004. Influence of climate, soil, and cultivar on terroir, American Journal of Enology and Viticulture. 55 (3): 207–217.
  • Winkler, A.J., 1972. General Viticulture. University of California Press. 633 pp. Berkeley.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-8384
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ÇOMÜ Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gökçeada Zeytin Çeşidinin Pomolojik Özellikleri

Esra Rüveyda ÖZDEMİR, Mehmet Ali GÜNDOĞDU, Murat ŞEKER

Türkiye’de İstalacı bir tür olan Nysius cymoides (Spinola, 1837) (Hemiptera: Lygaeidae)’in Moleküler Tanımlaması

Hanife YANDAYAN GENÇ, Ceren SARAN

Çanakkale Yöresinde Oluşmuş İki Toprak Profilinin Genesisi ve Bazı Özellikleri

Aykut YÜKSEL, Uğur TUNÇ, Hüseyin EKİNCİ

Çanakkale’de Limoni Servilerde Kanser Etmeni Seiridium cardinale’nin Yaygınlığının Saptanması, Morfolojik ve Patojenik Karakterizasyonu

Arjin ONDES, Figen MERT

Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Salkım ve Tane Özellikleri ile Olgunluk Kriterlerinin Belirlenmesi

Çiğdem ALTIN DÜNYA, Alper DARDENİZ

Sofralık Domates Üretiminde Gelir, Verim ve Maliyet Faktörlerinin Farklılık Analizleri: Çanakkale İli Örneği

Eylem DURMUŞ, Arif SEMERCİ

Türkiye’de Uygulanmış Arazi Toplulaştırma Projelerinin Kırsal Kalkınmaya Etkisi Bakımından Değerlendirilmesi

Halil Burak AKDENİZ, Şaban İNAM, Tayfun ÇAY

Farklı Çevrelerde Yetiştirilen Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin (Triticum aestivum L.) Bazı Fizyolojik ve Verim Özelliklerinin Değerlendirilmesi

Ali ERKUL, Feride ÖNCAN SÜMER, Aydın ÜNAY

Rhizobium tropici ile Enfekte Edilen Fasulye Bitkisinin Azot Kısıtlanan Perlit Kültürü Koşullardaki Gelişimi

Onur Sinan TÜRKMEN, Seçkin KAYA

Yarı Humid Ekolojik Koşullar Altında Toprak Erozyon Duyarlılık Çalışmalarında Fuzzy-Analitik Hiyerarşik Süreç Yaklaşımı

Sena PACCİ, Muhammet Emin SAFLI, Orhan DENGİZ