Emirdağ İlçesinde Göçlerin Tarım Alanlarına Etkileri

Türkiye’de sanayileşme ve şehirleşme süreci ile ortaya çıkan, 1950’li yıllardan sonra hızlanan, kırdan kente olan göçlerin çeşitli aşamalar geçirerek, tip ve şekiller kazanarak günümüze kadar ulaştığı bilinen bir gerçektir. Bu süreçte sürekli nüfus kaybeden kırsal alanda göçlerin çeşitli sonuçları ortaya çıkmaya başlamıştır. Arazi kullanım deseni ve tarımsal yapıdaki değişmeler bunların başında gelmektedir. Araştırmanın amacı gerek yurtdışına gerekse yurtiçine çok fazla göç vermiş olan Emirdağ ilçesi örneğinde yaşanan göç sürecinin tarımsal faaliyetler üzerinde arazi kullanımı açısından etkilerinin neler olduğunu belirlemektir. Diğer bir ifadeyle ilçede bugünkü mevcut arazi kullanımı ve tarımsal yapının oluşmasında göçlerin etkisini ortaya çıkarmaktır. İlçe kırsal alanında 1960’lı yıllara kadar artan nüfus daha sonra göçlerle azalmaya başlamış ve günümüzde köyler büyük ölçüde boşalmıştır. Geride kalan nüfusun yaşlılardan oluşması tarımsal üretimin devamlılığını engellediği gibi hiçbir üretimin yapılmadığı terkedilmiş tarım alanları da ortaya çıkmaya başlamıştır. Yine göçe bağlı olarak arazi mülkiyet dağılımında da bazı değişimler yaşanmıştır. Göç edenlerin arazilerini satın alma veya kiracıortakçı uygulamalarıyla köyde kalan çiftçi başına düşen işlenen tarım alanında artışlar görülmeye başlanmıştır. Kırsal kesimde azalan nüfus yoğunluğu ve kişi başına düşen arazi miktarındaki artışa rağmen tarımsal üretim henüz az sayıda büyük ve modern işletmelere dönüştürülememiştir

Migration effects on agricultural lands in Emirdağ district

Migration from rural to urban which appeared after industrialization and urbanization in Turkey, increased after 1950’s years. Migration from rural to urban which is a knowm reality by transition from various stages, has come up till now by obtaining types and forms. The consequences of migration in rural area where population decreases exist, started to appeare in this process. Land use pattern and changes in farming structure are two essential ones of the other consequences. The aim of this study is to determine the effects of migration process on agricultural activities which are common in Emirdağ case where emmigration and internal migration occur, in terms of land use. In other words, it is to determine existing land use and effect of migrations on the formation of agricultural structure. The population which had increased up till 1960’s in district rural area started to decrease by out migrations and exodus has been occuring in the villages of Emirdağ after 1960’s. Nonmigrated population which consists of old people, has prevented the continuity of agricultural production thus farming area in which no production activities occur, started to appear. Some changes have been occuring in distribution of land ownership depend on outmigration effects, too. The increases in farming areas which are used as buying or hiring by the people who live in village , started to see increases. Although decreasing population density in rural areas and the increases in land size per person, agricultural production coud not be turned into a few of big and modern farming enterprises

___

  • Abadan-Unat N./Keleş, R. ve diğ., (1975) Göç ve Gelişme, Uluslararası İş Gücü Göçünün Boğazlıyan İlçesi Üzerindeki Etkilerine İlişkin Bir Araştırma, A.Ü. S.B.F İskan ve Şehircilik Enst., Ankara.
  • Afyonkarahisar İl Tarım Müdürlüğü (2005) Afyonkarahisar Statip Projesi, Afyonkarahisar.
  • Çağlayan, Ş. (2006) "Göç Kuramları, Göç ve Göçmen İlişkisi" Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE), Sa: 17, s. 67-91.
  • DİE (2002) 1997 Köy Envanteri: Afyon, DİE Yay., No: 2577, Ankara.
  • DİE (2002) 2000 Genel Nüfus Sayımı Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri: Afyon, DİE Yay., No: 2580, Ankara.
  • DİE Genel Nüfus Sayımları (1927-1935-1940-1945-1950-1955-1960-1965-1970-1975-1980-1985-1990-2000) DİE Yay., Ankara.
  • DİE (2003) 2001 Genel Tarım Sayımı (Köy Genel Bilgileri), DİE Yay., No: 2898, Ankara.
  • DİE (2004) 1997 Köy Envanteri: Türkiye, DİE Yay., No: 2888, Ankara.
  • Gitmez, A. S. (1983) Yurtdışına İşçi Göçü ve Geri Dönüşler (Beklentiler, Gerçekleşenler), Alan Yayıncılık, İstanbul.
  • Güven, S. (1994) Uluslararası İşçi Göçü Bağlamında Dönüş Göçünün Sosyal Politika Sorunları, Uludağ Üniv. Yay., No: 1-015-0253, Bursa.
  • Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, (1991) Afyon İli Verimlilik Envanteri ve Gübre İhtiyaç Raporu, TOVEP Yay., No: 63, Ankara.
  • Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, (1994) Afyon İli Arazi Varlığı, İl Rapor No; 03, Ankara.
  • Köy İşleri Bakanlığı (1969) Köy Envanter Etütlerine Göre Afyon. Köy İşleri Bakanlığı Yay., No: 120, Ankara.
  • Köy İşleri Bakanlığı (1972) Afyon İli Toprak Kaynağı Envanter Raporu, Köy İşleri Bakanlık Yay., No: 173, Toprak Su Genel Müdürlüğü Yay., No: 257, Ankara.
  • Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı, (1983) 1981 Köy Envanter Etüdü: Afyon.
  • Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı, Toprak-İskan Genel Müdürlüğü Yay., Ankara.
  • Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı, (1985) 35.074 Köyümüzün Köy Envanter Etüdleri, Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı, Toprak-İskan Genel Müdürlüğü Yay., Ankara.
  • Martin, P.L. (1991) Bitmeyen Öykü: Batı Avrupa’ya Türk İşçi Göçü (Özellikle Federal Alman Cumhuriyeti’ne), Uluslararası Çalışma Bürosu, Ankara.
  • Mutluer, M. (1996) "Büyük Menderes Bölgesinde Yurt Dışından Dönen İşçilerin Sosyo-Ekonomik Özellikleri ve Yatırım Seçimleri", Ege Coğrafya Dergisi, 8, 187-205.
  • Mutluer, M. (2003) Uluslararası Göçler ve Türkiye. Çantay Kitabevi, İstanbul.
  • Toksöz, G. (2006) Uluslararası Emek Göçü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay., İstanbul.
  • Yalçın, C. (2004) Göç Sosyolojisi, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Yasa, İ. (1979) Yurda Dönen İşçiler ve Toplumsal Değişme, TODAİE Yay., Ankara.
  • Yılmaz, C. (1992) Batı Avrupa Ülkelerinde Çalışan Türk İşçilerinin Türkiye’de Kırsal Kesim ve Şehirleşme Üzerine Etkileri, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniv. Sos. Bil. Enst., İstanbul.