Türkiye’de Üstün Yetenekli Olmak

Üstün yetenekli birey, zekâ, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösterdiği uzmanlar tarafından belirlenen bireydir. Alan yazında toplumu oluşturan bireyler zekâ bölümü yönünden incelendiğinde %95’nin normal, %3’ünün alt, %2’sinin üstün düzeyde olduğu kabul edilmektedir. Ülkelerin gelişmesi ve ilerlemesi üstün yetenekli insan kaynağının etkin kullanımı ile mümkündür. Üstün yetenekli çocuklar için genel ve özel yetenek düzeyi, yaratıcılık ve motivasyon olmak üzere üç özellik kümesi tanımlamıştır. “Özel Yetenekliler Eğitimi’’ ne ilişkin Hedefler için Eylem Planı oluşturmak üzere 21-22 Ocak 2019 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştaya 76 alan uzmanı ve eğitimci katılmıştır. Bu bildiride çalıştayın sonunda yayımlanan raporda yer alan sanat alanına ilişkin görüşler tartışılacak ve Türkiye’deki durum ortaya konulacaktır. Tarama modelindeki betimsel çalışmanın verileri doküman inceleme ve gözleme dayalı olarak toplanmıştır.

___

  • Davaslıgil, Ü. (2009). Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların eğitimi. Yer aldığı eser G. Akçamete (Ed.). Genel eğitim okullarında özel gereksinimi olan öğrenciler ve özel eğitim (ss. 545-592). Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu 2018-2019. https://orgm.meb. gov.tr/www/
  • Bilim ve Sanat Merkezleri Süreci İç Denetim Raporu Haziran 2010).https://www.trthaber.com/haber/egitim/bilsem-taramasina-800-bin-ogrenci-katildi-412366.html.
  • https://www.hurriyet.com.tr/egitim/bilsem-yerlestirme-sonuclari-aciklandi-41308272
  • Millî Eğitim Bakanlığı Özel Yetenekliler Eğitimi Çalıştayı (21-22 Ocak 2019 / Ankara)
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi.Üstün Yetenekli Çocukların Keşfi, Eğitimleriyle İlgili Sorunların Tespiti ve Ülkemizin Gelişimine Katkı Sağlayacak Etkin İstihdamlarının Sağlanması Amacıyla Kurulan. MECLİS ARAŞTIRMASI KOMİSYONU RAPORU. Kasım 2012. S. Sayısı: 427