Çocuk Kültürü Bağlamında Çocuklarla Felsefe

Felsefe ileri ve özellikleri olan bir düşünme biçimidir. Çocuk ve felsefe kavramları ilk çağrışımı ile uyum göstermeyebilir; nitekim konuya ilişkin yazılan makalelerde bu tereddüt açık şekilde açığa çıkar. Ancak buradaki felsefe, çocuğa felsefî bilgilerin yüklenmesi olarak değil de daha çok soru sorma, cevap verme, kendi fikrini söyleme, başkalarının görüşlerine saygı duyma, düşünceleri eleştirebilme, takdir edebilme, bilgiye ve bilgi kaynaklarına merak duyma, öğrendiği bilgiler ve kendi deneyimleri üzerinde düşünebilme olarak görülebilir. İşte “çocuklarla felsefe” 1960’lı yıllardan beri sesini duyurmaktadır. Günümüzde çocukluk, çocuk doğası, çocuk gelişimi, çocuk modernleşmesi, çocuk edebiyatı gibi kavram ve araştırma alanlarının ortaya çıkardığı sonuçlar, çocukluğun ve felsefenin bir noktada

Çocuk Kültürü Bağlamında Çocuklarla Felsefe

___

  • Kant, I. (2002). Groundwork for The Metaphysics of Morals. Tr. Allen W. Wood. New Haven- London: Yale University Press.
  • Mevlânâ, (1985). Fîhi Mâfih. Çev. M. Ülker Tarıkâhya. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Onur, B. (2009). Türk Modernleşmesinde Çocuk. Ankara: İmge Yayınları.
  • Pascal, B. (1966). Düşünceler. Çev. İ. Zeki Eyüboğlu. İstanbul: Oluş Yayınları.
  • Yusuf Has Hacib (1959). Kutadgu Bilig II. Haz. Reşit Rahmeti Arat. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. Metin için KB harfleriyle kısaltıldı.