Büyüme Gelişme Geriliği Olan Vaka- Pozitif Ter Testinin Ötesinde Bir Araştırma

Büyüme gelişme geriliği tanımlanması zor bir kavramdır ve bir çok hastalıkla ilişkili olabilir. Bu nedenle, tüm verilerin (aile öyküsü, perinatal ve süt çocukluğuna ait bilgiler) fizik muayene ve laboratuvar bulguları ile birleştirilmesi doğru tanıya ulaşmak için temel basamaktır. Kistik fibroz, doğumsal metabolik hastalıklar veya malabsorpsiyon sendromları gibi olası nedenler arasında doğru tanıya ulaşmak için kapsamlı ve yapılandırılmış bir tanı yaklaşımı gereklidir. Kistik fibroz tanısında ter testi altın standart tanı yöntemdir fakat testin bazı sınırlamaları olduğu yaygın olarak kabul görmektedir. Bu nedenle, beklenmedik sonuçları mümkün olduğunda tekrarlamak ve daha önce yapılan muayeneleri yeniden değerlendirmek tanı için önemlidir. Yazarlar burada büyüme gelişme geriliği ile ilişkili minor dismorfik bulguları olan ve ter testi pozitif olan bir hastada Bartter sendromu kesin tanısına ulaşmak için yapılan sonraki incelemeler bildirilmiştir.

A Case of Failure to Thrive- Investigation Beyond a Positive Sweat Test

Failure to thrive represents a difficult entity to define and can be associated with several diseases. Therefore, combining all the data (family history, perinatal and infancy information) with the physical examination and laboratory findings is a fundamental step to reach the correct diagnosis. A comprehensive and structured diagnostic approach is required in order to select between cystic fibrosis, innate errors of the metabolism or malabsorption syndromes as possible causes. The sweat test is the goldstandard method to diagnose cystic fibrosis although it is widely recognized that there are some inherent limitations to the test. For that reason, it is important to discuss unexpected results and to reassess, when possible, the exams previously performed, which can be crucial to make the diagnosis. Here, the authors report a patient with minor dysmorphic features associated with failure to thrive and a positive result for the sweat test and its following investigation to achieve the definite diagnosis of Bartter syndrome.

___

  • 1. Jaffe AC. Failure to Thrive: Current Clinical Concepts. Pediatr Rev 2011, 32(3):100–8.
  • 2. Lazzara A, Daymont C, Ladda R, Lull J, Ficicioglu C, Cohen JL, et al. Failure to Thrive: An Expanded Differential Diagnosis. J Pediatr Genet 2019, 8(1):027–32.
  • 3. Marcdante KJ, Nelson Essentials of Pediatrics, 8th ed, Vol. 1, Elsevier, 2018.p.244-252.
  • 4. Larson-Nath C, Biank VF. Clinical Review of Failure to Thrive in Pediatric Patients. Pediatr Ann 2016, 45(2):e46–9.
  • 5. Maia C, Garrido A, Carvalho I, Pinto H, Vaz L, Ferreira G. Pseudo-Bartter syndrome as an initial presentation of cystic fibrosis. Port J Nephrol Hypertens 2014, 28(4):348–51.
  • 6. Kiran Bv, Barman H, Iyengar A. Clinical profile and outcome of renal tubular disorders in children: A single center experience. Indian J Nephrol 2014, 24(6):362.
  • 7. Adde FV. Teste de suor para o diagnóstico de fibrose cística. Recomendações - Atualização de Condutas em Pediatria (serial online) 2015, 73:3–7. Available from: URL: https://www.spsp.org.br/site/asp/recomendacoes/Rec_73_Pneumo.pdf
  • 8. Cunha TS, Heilberg IP. Bartter syndrome: Causes, diagnosis, and treatment. Int J Nephrol Renovasc Dis 2018, 11:291–301.
  • 9. Gajendragadkar A, Bhamkar R. Antenatal Bartter′s syndrome with sensorineural deafness. Indian J Nephrol 2009, 19(1):23.
  • 10. Calò LA, Ravarotto V. Bartter and Gitelman Syndromes. Encyclopedia of Endocrine Diseases, 2nd ed, Vol. 3, Elsevier, 2019, 3:713–21. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-801238-3.65335-7
  • 11. Colussi G. Bartter syndrome. Orphanet Encycl 2005, Available from: URL: http://www.orpha.net/data/patho/GB/uk-Bartter.pdf. Accessed 28 November 2019
Çocuk Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-9940
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çocukluk Çağı Astımında Obezite ve İnsülin Direncinin Astım Kontrolüne Etkisi

Esra ÖZEK, Haluk ÇOKUĞRAŞ, Yıldız CAMCIOĞLU, Necla AKÇAKAYA

COVID-19 Salgınında Ergenlerin Sağlığının Korunması ve Sürdürülmesi: Annelerin Perspektifinden

Eyşan Hanzade UMAÇ, Ayfer AYDIN

Korkulu Rüya Anafilaksi: Tek Merkez Deneyimi

Pınar YILMAZBAŞ, Deniz ÖZÇEKER, Onur ADIGÜZEL, Özlem TERZİ

Özofagogastroduodenoskopi Uygulanan Adolesanlarda İşlem Öncesi Eğitim Uyum ve Kaygı Düzeylerini Nasıl Etkiler?

Fatma DUMANDAĞ, Selmin KÖSE, Güzide DOĞAN

Olgu Sunumu: Kistik Fibrosisi Taklit Eden Çölyak Hastalığı

Tuba KOÇKAR, Mustafa ÇİFTÇİ, Fırat ERDOĞAN, Tufan KUTLU, Sedat OKTEM

Yenidoğanda Pulmoner Hipertansiyon ve Galen Ven Anevrizması Birlikteliği

Muhammet BULUT, Dilek KÜÇÜK ALEMDAR, Kıvanç ÇELİKKALKAN, Emine TEKİN, Özge EREN, Handan AYHAN AKOĞLU, Azime BULUT, İlknur OKUR AKŞAN, Seyyit Bahaettin ÖNCÜ

“Çocuk Sağlığı ve Hastalık Profili-CHIP-AE” Yaşam Kalitesi Ölçüm Aracının 12-17 Yaş Arası Ergenler için Geçerlik ve Güvenilirliği

Nilüfer DEMİRSOY, Omur SAYLİGİL

Yedi-24 Aylık Bebeği Olan Annelerin Tamamlayıcı Beslenmeye İlişkin Bilgi ve Uygulamaları: Hastane Tabanlı Bir Araştırma

Beyza UÇAR, Özlem ÖZTÜRK ŞAHİN

Büyüme Gelişme Geriliği Olan Vaka- Pozitif Ter Testinin Ötesinde Bir Araştırma

Sara Maria MOSCA FERREİRA DA SİLVA, Telma BARBOSA, Ana TEİXEİRA, Céu R. MOTA, Teresa COSTA, Liane CORREİA-COSTA

Çocuk Yoğun Bakımda Diyare İlişkili Hemolitik Üremik Sendrom: Tek Merkez Deneyimi

Caner ALPARSLAN, Mehmet Nur TALAY, Aysel TAKTAK, Murat KANĞIN