Ankara İli Atıksu Arıtma Tesisleri İşletme Problemleri ve İyileştirme Önerileri

Günümüzde nüfusun artması, kentleşme, sanayileşme ve iklim değişikliği gibi nedenlerle su kaynaklarının tükenmesi ve kirlenmesi her geçen gün artmakta ve su yönetimi dikkat çeken bir konu hâline gelmektedir. Su yönetiminin en temel bileşenlerinden biri atıksuların arıtılmasıdır. Bu nedenle, atıksu yönetimi hakkında daha sıkı politikalar geliştirilmekte ve AAT’lerin uyması gereken yasal hususlar artmaktadır. Dolayısıyla AAT’lerin işletme maliyeti artmakta ve işletilmesi daha zor hale gelmektedir. AAT’ler atıksu karakterizasyonuna, alan ihtiyacına veya yasal yükümlülüklere göre farklı türde proseslere sahip olabilmektedir. Bu nedenle her AAT’nin tasarım ve işletme aşamasında oluşabilecek problemler farklılık göstermektedir. Çıkış suyu kalitesinin sağlanması ve tesis işletme maliyetlerinin azaltılması için planlama, tasarım, inşaat ve işletme aşamalarında dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Bu hususlar göz ardı edildiğinde mekanik, elektrik ve betonarme problemleri meydana gelmekte ve tesisin işletilmesini güçleştirmektedir. Bu çalışmada ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılı itibariyle Ankara’da işletilmekte olan 19 adet AAT’nin problemleri tespit edilmiş, bu problemler için kısa ve orta vadede iyileştirme önerileri sunulmuştur.

___

  • Ankara İli İçmesuyu, Atıksu ve Yağmursuyu Yönetimi Master Planı (2022). GR-12 Atıksu Arıtma Görev Raporu kapsamında hazırlanan Mevcut Atıksu Arıtma Tesisleri Raporu.
  • Bixio, D., Thoeye, C., Wintgens, T., Ravazzini, A., Miska, V., Muston, M., Chikurel, H., Aharoni, A., Joksimovic D., and Melin, T. (2008). Water reclamation and reuse: implementation and management issues, Desalination, (218), pp. 13-23.
  • Bixio, D., Deheyder, B., Cikurel, H., Muston, M., Miska, V., Joksimovic, D., Schäfer, A., Ravazzini, A., Aharoni, A., Savic D., and Thoeye, C. (2005) Municipal wastewater reclamation: where do we stand? An overview of treatment technology and management practice, Water Science and Technology: Water Supply, (5)1, pp. 77-85.
  • Giorgis Z. Teklehaimanot, I. Kamika, M. A. A. Coetzee & M. Momba, N. B. (2015) Population Growth and Its Impact on the Design Capacity and Performance of the Wastewater Treatment Plants in Sedibeng and Soshanguve, South Africa, Environmental Management, (56), pp. 984-997.
  • Maryam, B. & Buyukgungor, H. (2017). Wastewater reclamation and reuse trends in Turkey: Opportunities and challenges, Journal of Water Process Engineering, 2017.
  • Morera, S., Corominas, L., Rigola, M. Poch, M., and, Comas, J. (2017). Using a detailed inventory of a large wastewater treatment plant to estimate the relative importance of construction to the overall environmental impacts, Water Research (122), pp. 614-623.
  • Salgot, M. (2008). Water reclamation, recycling and reuse: implementation issues, Desalination, no. 218, pp. 190-197.
  • Pintilie, L., Torres, C. Teodosiu, C., and Castells, F. (2016). Urban wastewater reclamation for industrial reuse: An LCA case study, Jounral of Cleaner Production, (139), pp. 1-14.
  • T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, (31.12.2004), Resmî Gazete (Sayı: 25687).
  • T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, (26.03.2010), Resmî Gazete (Sayı: 27533).
  • Zhang, J., Shao, Y., Wang, H., Liu, G., Qi, L., Xu, X., Liu, S. (2021) Current operation state of wastewater treatment plants in urban China, Environmental Research, Volume 195, 110843