6-7 Yaş İlkokul Dönemi Çocuklarının Spora İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi

Bireylerin erken yaşlarda spor ile tanışması, gelecek yaşamlarında spora ilişkin tutum ve davranışlarının önemli bir belirleyicisidir. İlköğretim dönemi ise çocukların gelişimlerinin desteklenmesi ve bazı alışkanlıkların kazanılmasında önemli bir zaman dilimidir. Yapılan araştırma da 6-7 yaş ilkokul çocuklarının spora ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Örneklem grubunu, Bartın ve İstanbul illerinde ilköğretim düzeyinde eğitim gören toplam 52 çocuk oluşturmaktadır. Nitel olarak yapılan çalışmada verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcılar ile gerçekleştirilen görüşmeler, katılımcıların kendilerini rahat ifade edebilecekleri ortamlar da uygulanmıştır. Veriler üzerinde içerik analizi yapılmıştır. Sonuç olarak; çocukların spor ve sporcu terimlerini tam olarak kavrayamadığı, sporun kimler tarafından nasıl ve nerede yapıldığına ilişkin sınırlı sayıda görüşe sahip oldukları, futbol, voleybol, atletizm ve basketbol gibi spor dallarını bildikleri belirlenmiştir. Sonuçlar literatür bilgileri ışığında tartışılmış ve çocukların spora ilişkin bilgi ve aktivitelerinin arttırılması önerilmiştir.                                                                   
Anahtar Kelimeler:

İlköğretim, Spor, Bilgi Düzeyi

Examining Views of Primary School Children Aged 6-7 on Sports

Individuals getting involved in sports at an early age is an important determinant on their future attitude and behaviors regarding sports. Besides, primary education is an important period in supporting children’s development and adopting certain habits. The present study aimed to identify primary school children’s views on sports. The study group consisted of 52 schoolchildren who study at primary school in İstanbul and Bartın. The qualitative study used semi-structured interview form to collect data. The interviews were conducted in comfortable places where the participants could easily express themselves and content analysis was done on the data. The results revealed that children could not exactly grasp sports terms and that they had limited idea about how, by whom and where sports are done. On the other hand, the children knew about sports branches such as football, volleyball, athletics and basketball. The results were discussed in the light of literature and suggestions were made on increasing children’s knowledge and activity of sports. 

___

  • Amman, M.T. (1999). Modernlik ve modernleşme ekseninde günümüz sporuma makrasosyolojik bir bakış. Spor Araştırmaları Dergisi, 3(1), 47-57.
  • Aydoğan, Y., Özyürek, A. ve Akduman, G. (2015). Okul öncesi dönem çocuklarının spora ilişkin görüşlerinin incelenmesi. International Journal of Science Culture and Sport, 3(4), 597-569.
  • Cox, R.H. (1998). Sport Psychology: Concept and applications. p.30, 263-265, Boston: Mcgraw-Hill.
  • Çelik, A. ve Şahin, M. (2013). Spor ve çocuk gelişimi. The Journal of Academic Social Science Studies JASSS-International Journal of Social Science, 6(1), 467-468.
  • Erkal, M. (1992). Sosyolojik açıdan spor. İstanbul: Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı, Kutsun Matbaa ve Reklamcılık Merkezi, 86-90.
  • Gürbüz, S. ve Tank, F. (2006). Ankara üniversite öğrencilerinin, ankara üniversitesi tarafından sunulan spor olanaklarından yararlanma düzeyi, 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi bildiri kitabı içinde (ss. 971-973) Muğla Üniversitesi.
  • Güven, Ö. ve Öncü, E. (2006). Beden eğitimi ve spor katılımda aile faktörü. Aile ve Toplum, Eğitim ve Araştırma Dergisi, 3(10), 82-88.
  • Karahüseyinoğlu, M.F. (1998). Elazığ kamuoyunun spora karşı ilgi ve tutumları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Kazak, H. (2010). İlköğretim öğrencilerinin spora başlamasında sosyal faktörlerin rolü: Muş İli örneği. Yüksek lisans tezi. Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Kotan, Ç., Hergüner, H. ve Yaman, Ç. (2009). İlköğretim okullarında okuyan sporcu öğrencilerin spor yapmalarında okul ve aile faktörünün etkisi: Sakarya İli örneği. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 49-58.
  • Muratlı, S. (2013). Çocuk ve spor. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Sadık, F. (2014). Çocuk ve çevre sorunları: çocukların algıladıkları çevre sorunlarıyla ilgili görüşlerin incelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(8), 114-133.
  • Stephen, W.S. (1999). Physical education methods for classroom teacher, Med Wirgia Technology Unıversity, Human Kinetics Publishers, Champing, 1-6.
  • Şentürk, Ü. (2007). Popüler bir kültür örneği olarak futbol. C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 31(1), 39.
  • Şimşek, Y. K. (2005). Çocukların spora yönlendirilmesinde ailenin görüşlerinin değerlendirilmesi: Eskişehir İli örneği. Yüksek lisans tezi. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Tepeli, K. (2010). Motor (hareket) gelişim, erken çocukluk döneminde gelişim (2.baskı), Ankara: Maya Akademi.
  • Yalçınkaya, M., Saracaloğlu, A. ve Varol R. (1993). Üniversite öğrencilerinin spora ilişkin görüşleri ve beklentileri. Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 12-26.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
  • Yüksel, M. (2014). Cinsiyet ve spor. Tarih Okulu Dergisi, Sayı:19, 663-684.
  • Zorba, E. (2015). Herkes için yaşam boyu spor. Ankara: Fırat Matbaacılık, 5. Baskı, 16-41.
CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sporun Kamu Diplomasisi Açısından Türkiye’nin İmajına Etkisi

Halil Erdem AKOĞLU, Tonguç Osman MUTLU

Spor Bilimleri Alanında Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Sportmenlik Davranışları ile Saygı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Yakup KOÇ, Emrah SEÇER

Mobbing Davranışlarının Amatör Futbolcuların Tükenmişliğine Etkisi

Süleyman Murat Yıldız, Bekir S. Yıldız, Abdurrahman Kepoğlu

Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyonel Eğilimleri ve Rekreasyonel Etkinliklere Katılımlarına Engel Olan Faktörlerin İncelenmesi (Üsküdar Üniversitesi Örneği)

Orhan Şükrü BOSNA, Betül BAYAZIT, Ozan YILMAZ

Türkiye Futbol 2.Liginde Oynanan Müsabakaların Ev Sahibi Olma Avantajı Değişkeni Açısından Analizi

Oğuz GÜRKAN, Kemal GÖRAL, Özcan SAYGIN

6-7 Yaş İlkokul Dönemi Çocuklarının Spora İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi

Murat SARIKABAK, Ali Asker RECEP, Mert AYRANCI

Foam Roller Kullanılarak Gerçekleştirilen Kendi Kendine Miyofasiyal Gevşetme Egzersizlerinin Esneklik ve Alt Ekstremite Gücü Üzerine Akut Etkisi

Bahar ATEŞ, Ramazan YİTİK

Serbest Zaman Engelleri ile Engellerle Baş Etme Stratejileri arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Keşifsel Bir Çalışma

Tennur YERLİSU LAPA, Elif KÖSE

Üniversite Öğrencilerinde, Rekreasyon Faaliyetlerine Katılım ile Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Gulsum BASTUG, ERCAN ZORBA, ŞAHALİ ÖZKARA, Uğur ALTINCİT

Elit ve Subelit Genç Karatecilerin Reaktif Çeviklik ve Planlı Yön Değiştirme Becerilerinin Karşılaştırılması

Mehmet Yıldız, Rabia Çiğirdik