ÇORUMLU HALKEVİ DERGİSİNDE YER ALAN YAZILARIN TEMATİK BİBLİYOGRAFYASI

Halkevi dergileri bugünkü bilimsel kitaplar başta olmak üzere Türk kültürü ve tarihinin anlatıldığı temel kaynaklar arasında yerini almaktadır. Bugün derleme kütüphaneleri ve kişisel kütüphanelerde nüshaları bulunan bu dergilerin tematik bibliyografyalarının yapılması bu konuda çalışma yapacak araştırmacılar için bir rehber işlevi görecektir. Bu çalışmada Çorum Halkevi’nin yayın organı olan, 1938-1946 seneleri arasında 58 sayı olarak faaliyetini sürdürmüş Çorumlu Halkevi dergisi hakkında detaylı bilgi verilecek ve burada yayımlanan yazılar üzerine değerlendirme yapılacaktır. Çorum Belediyesi tarafından tıpkıbasımı yapılan dergi, birçok disipline kaynaklık etmesi açısından önemlidir. Ele alınacak bu çalışmada başta halkbilimciler olmak üzere diğer disiplinlerde çalışma yapan araştırmacıların bu kaynaklardan nasıl yararlanabileceği hakkında bilgi verilecek ve bu dergilerin kültür hayatımıza nasıl kazandırılabileceği konusunda yapılması gerekenler Çorumlu Halkevi Dergisi örneği üzerinden açıklanacaktır. Dergide yayımlanan yazılar incelendiği zaman bu yazıların ağırlıklı olarak derleme yazılarından oluştuğu görülmektedir. Derleme faaliyetleri Türk kültür tarihi açısından son derece önemlidir. Bu derlemeler vasıtasıyla Türk milletinin değerleri bir araya getirilip gelecek kuşaklara aktarımı düzenli ve istikrarlı bir şekilde sürdürülmekte ve kültürel değerlerinin kaybolması önlenmektedir. Çalışmanın sonunda ise sözü edilen dergideki halk kültürüyle ilişkili seçilmiş 282 yazının tematik bibliyografyasına yer verilecektir. Bibliyografya verilirken öncelikli olarak Halk Edebiyatı, Sosyal Hayat, Çeşitli Pratik ve Uygulamalar ve Folklor ile İlgili Araştırma ve İncelemeler ve Folklor Dışı Konulular olmak üzere beş ana başlıkta değerlendirilmiş, bunun yanında başlıklar daha da özelleştirilerek her bir ana başlık kendi içerisinde alt başlıklara ayrılmıştır. Bu tematik bibliyografya araştırmacılara hangi alanda çalışma yapacaklarsa kolayca kaynaklara ulaşmasını sağlamaktadır. Yazıların künye bilgileri verilirken dergideki orijinal yazıma uyulmuş ve yazarlarının soyadlarının alfabetik sıralaması yapılmıştır. Çalışmanın araştırma yapacaklara ele alacakları konuyla ilgili kaynak bulma konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Thematic Bibliography of Articles in Çorumlu Folk Society Review

Halkevleri (Folk Society) magazines are among the main sources of Turkish culture and history. Making thematic bibliographies of these journals, which have copies in compilation libraries and personal libraries today, will serve as a guide for researchers who will work on this subject. In this study, information will be given about the “Çorumlu” folk society magazine, which was the publication by means of Çorum Folk Society and continued this activity as 58 issues between 1938-1946, and an evaluation will be made on the articles published in this magazine. The journal, which was also facsimiled by Çorum Municipality, is important in terms of being a source for many disciplines. In this study, that will be discussed, information will be given about how researchers working in other disciplines, especially folklorists, can benefit from these resources and what needs to be done about how these journals can be brought into our cultural life will be explained through the example of Çorumlu Folk Society. While the articles published in the journal are examined, it is seen these, articles mainly consist of compilation articles are extremely important in terms of Turkish cultural history. Through these compilations, the values of the Turkish nation are brought together and transferred to the next generations in a regular and stable manner, preventing the loss of cultural values. In conclusion, a thematic bibliography of 281 selected articles related to folk culture in the mentioned journal will be included. While the bibliography was given, it was primarily evaluated under four main headings as "Folk Literature", "Social Life, Various Practices and Practices", "Research and Studies on Folklore" and "Non-Folklore Topics" divided into subheadings. This thematic bibliography will enable researchers to easily access to the resources in which they will study. In addition, while giving the information about the articles, the original article in the journal was followed and the surnames of the authors were listed in alphabetical order. It is thought that the study will also help those who will do research to find resources on the subject they will discuss.

___

  • Akçam, H. (2012). Halk Kültürünün Yeniden İnşasında Denizli Halkevleri ve İnanç Dergisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Altınova, M. (2018a). Eminönü Halkevi’nin Çıkardığı Halk Bilgisi Haberleri Dergisi ve Sistematikal İndeksi. Beyterek Uluslararası Akademik Araştırmalar Dergisi (1) 2, 117-148.
  • Altınova, M. (2018b). İstanbul ve Bursa Halkevlerinin Çıkardığı Dergilerdeki Dil İle İlgili Yazıların Tematik Dizini. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi (2) 3, 314-321.
  • Cenik, T. (1999). Çorumlu Halkevi Dergisinin Açıklamalı Bibliyografyası ve Folklor Açısından Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Çeçen, A. (2000). Atatürk’ün Kültür Kurumu Halkevi. Cumhuriyet Kitapları.
  • Gündoğar, M. (2009). “Çorum Halkevi Yayın Organı Çorumlu Dergisi”. Çorumlu Dergisi Tıpkıbasımı. Çorum: Çorum Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Kara, A. (2006). Cumhuriyet Döneminde Kalkınmanın Mihenk Taşı Halkevleri 1932-1951. 24 Saat Yayınları.
  • Korkmaz, D. (2008). Çorumlu Üzerine Bir İnceleme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.
  • Malkoç, E. (2009). Devrimin Kültür Fidanlığı Halkevleri ve Kadıköy Halkevi. Derleme Yayınları.
  • Ong, W. J. (2018). Sözlü ve Yazılı Kültür. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Oral, Y. (2021). Yeni Türk Mecmuası’nda Edebiyat ile İlgili Yazılar. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa.
  • Özkaya, H. (2016). Aksu Dergisi Üzerinde Bir İnceleme. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Giresun Üniversitesi, Giresun.
  • Sular, U. Ö. (2006). Halk Bilgisi Haberleri ve Çorumlu Dergilerinin Konu ve Eğitim Açısından Karşılaştırılarak İncelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Şapolyo, E. B. (1974). “Atatürk ve Halkevleri”, Atatürk ve Halkevleri: Atatürkçü Düşünce Üzerine Denemeler. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Yanık, M. (2023). Hitit Uygarlığının İzinde Bir Kültür Yolculuğu Çorum Halkevi ve Çorumlu Dergisi. Çanakkale: Hars Akademi Yayınları.