YUNAN ADALARINDAKİ ESKİ TÜRK VARLIĞININ EDEBÎ İZLERİ I: MİDİLLİ

Bu makalede, Osmanlı İmparatorluğu idaresinde yaklaşık 450 yıl boyunca Türk hakimiyetinde kalmış Midilli adasında bulunan ve Türk varlığının birer izi olarak varlığını devam ettiren filoloji, tarih, edebiyat, halk bilimi, mimarî vs. açısından ortaya çıkarılıp incelenmeye muhtaç kültür yadigarları hakkında bir inceleme yapılmış; birçoğu 2013 ve 2014 yıllarında yapılan seyahat notlarına dayanan çalışmada, günümüzde Midilli’de halen ayakta durarak Türklüğün millî mirasını, adadaki kültür izlerini örnekleyen değerlere resimler ve belgeler sunularak dikkat çekilmiştir. Bu noktada, bir araştırma projesi olarak seri makaleler halinde neşredilecek olan çalışmaların birincisi olan makalede, Doğu Ege’deki Yunan adalarından en büyüğü olan ve Türk varlığının edebi izlerinden önemli örnekleri kültür mirası içinde korumaya devam etmesi itibariyle Midilli adası çeşitli yönlerden mercek altına alınmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Midilli, Türkler, Dil, Edebiyat, Tarih

LITERATURE TRACES OF OLD TURKISH EXISTENCE IN GREEK ISLANDS I: MIDILLI

In this article, a research is made on the traces of cultural values of Turkish existence are in need of searching out and analysing from the point of philology, history, literature, folklore, architecture etc. in the island Lesvos which was dominated by Turks of Ottoman Empire for 450 years. Presently standing cultural values exemplifying the traces of Turkish culture and national heritage of Turks of Lesvos are pointed out with the enclosed pictures and documents in this article which is basically based on the notes taken during the research travels in the years 2013 and 2014. On this point, as a research project, series of articles will be published and as first article of the series in this article, Lesvos the biggest island of East Agean region is examined from various angles in respect of reserving important examples of literal traces of Turkish existence in cultural heritage of the island.

___

  • Akün, Ö. F. (2006). “Namık Kemal”, TDV İslam Ansiklopedisi, C. 32, s. 361-378.
  • Ali Fuad (1338). Adalarımız Türkiye’den, Anadolu’dan Ayrılamaz. Kastamonu.
  • Arıkan, Z. (2006). “Midilli-İstanbul Arasında Zeytinyağı Ticareti”, AÜ Dil- Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih Araştırmaları Dergisi, C. 25, S. 40, s. 1-28.
  • Darkot, M. B. (1971). “Midilli”, MEB İslam Ansiklopedisi, C. VIII, s. 282- 284.
  • Kabaağaçlı, C. Ş. (1997). Merhaba Anadolu. İstanbul: Bilgi Yayınevi.
  • Konuk, N. (2008). Midilli, Rodos, Sakız ve İstanköy’de Osmanlı Mimarisi. Ankara: SAM Stratejik Araştırmalar Merkezi.
  • Mansel A. M. (1963). Ege ve Yunan Tarihi. Ankara: TTK Yayınları.
  • Pîrî Reis (1973). Kitâb-ı Bahriyye, Denizcilik Kitabı I-II. Tercüman 1001 Temel Eser: 19, İstanbul.
  • Tansel, F. A. (1955). “Namık Kemal’in Midilli’de Yazdığı Manzum ve Mensur Eserler”, İÜ Türkiyat Mecmuası, C. XII, s. 57-90.
  • Yeneroğlu Kutbay, E. (2005). Doğu Ege Adaları’nın Osmanlı Hakimiyetinden Çıkışı ve Bunun Aydın Vilayeti’ne Etkileri. DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • Yetiş, K. (1989). Namık Kemal’in Türk Dili ve Edebiyatı Üzerine Görüşleri. İstanbul: İÜ Edebiyat Fakültesi Yayınları.