Türkiye Muhasebe Standartlarının (TMS) Türk Sigortacılık Sektörü Üzerindeki Etkileri

Öz Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye Muhasebe Standartlarının (TMS) Türk sigorta sektörü üzerindeki etkilerinin analiz edilmesidir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, 2003-2017 yılları arasında hayat dışı branşlarda faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin sektöre özgü 20 adet temel finansal oranının ortalamaları alınarak, yıllar itibariyle karşılaştırılmalı olarak hesaplanmıştır. Daha sonra bu oranlarda, TMS öncesi (2003-2007) ve sonrası (2007-2017) dönemler istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiş ve anlamlılık düzeyleri test edilmiştir. Çalışmada istatistiksel veri analizi yöntemi olarak, finansal oran analizi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Veriler SPSS 20.0 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, sigorta sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin 13 adet finansal oranında TMS öncesi ve sonrası dönemler arasında ve sektörel bazda belirli anlamlılık düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.

___

Acar, O. (2005) “Avrupa Birliğinde Yükümlülük karşılama Yeterliliği: Solvency II”. Sigorta Araştırmaları Dergisi, (1): 5.

Akın, F. ve Ece, N. (2013). “İMKB’de İşlem Sigorta Şirketlerinin 2006-2010 Dönemi Finansal Performanslarının Analizi”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 57(1): 90-103.

Al-Shami, H. and Ahmed, A. (2008). “Determinants of Dnsurance Companies Profitability in UAE”.College of Business Universityi Utara. Master Thesis, Malaysia.

Çelik, T. (2017). Sigorta Şirketlerinde Finansal Analiz ve Bir Uygulama. T.C. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Doğan, M. (2013). “Sigorta Firmalarının Sermaye Yapısı İle Karlılık Arasındaki İlişki”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 57(1): 122-136.

Dönmez, E. (2008). Sigorta Şirketlerinde Muhasebe Uygulamaları ve Finansal Oranlarının Yıllar İtibariyle Karşılaştırmalı Analizi. T.C. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.

Ergin, E. (2015). Hisse Senedi Piyasalarında Temel Analiz: 2008-2013 Yılları Arasında BİST’te İşlem Gören Sigorta Şirketleri Üzerine Bir Uygulama. T.C. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, Osmaniye.

Green, S. B. and Salkind, N. J. (2008). Using SPSS for Windows and Macintosh: Analyzing and Un¬derstanding Data. Upper Saddle River: Pearson; Prentice Hall.

Güleç, C. (2015). Türkiye Sigorta Sektöründe Finansal ve Teknik Rasyo Analizi. T.C. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek lisans tezi, İstanbul.

Günkut, M. Ö. (2007). Türk Sigorta Şirketlerinde Mali Yeterlilik. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Hrechaniuk, B., Lutz, S. and Talavera, O. (2007). “Do the determinants of insurer's performance in EU and non-EU members differ?”. [Erişim Tarihi: 12 Aralık 2018, http://www.webmeets.com/files/papers/EARIE/2007/155/Ins-GLT-EARIE.pdf]

Leskay, M. T. (2010). Elementer Alanlarda Faaliyet Gösteren Sigorta Şirketlerinde Finansal Tablo Analizleri ve Bir Uygulama. T.C. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, İzmir.

Özuren, B. R. (2010). Temel Performans Göstergeleri ile Türkiye’deki Hayat Dışı Sigorta Şirketlerinin Karşılaştırılmalı Analizi. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Süt, S. (2014). Sigorta Sektörünün Finansal Yapısı ve Bu Yapıya Bağlı Olarak Gelecekteki Performansı. T.C. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Şenyiğit, Y. B. (2010). Sigortacılık Sektöründe Finansal Raporlama İle İlgili Uluslararası Gelişmeler ve Ülkemizde bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Doktora Tezi, İstanbul.

Şişmanoğlu, E. (2010). Sigorta Şirketlerinde Finansal Raporlama ve Türkiye finansal Raporlama Standartlarına Geçişin Etkilerine Yönelik Bir Araştırma. T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

The International Financial Reporting Group Of Ernst&Young (2010) International Gaap 2010 Generally Accepted Accounting Practice Under International Financial Reporting Standarts Volume 2. Büyük Britanya: Cpı Williams Clowes Ltd.

Yılmaz, T. (2010). Sigorta Sektöründe Rasyo Analizi Yöntemi İle Finansal Yapının Değerlendirilmesi ve İMKB’de İşlem Gören Sigorta Şirketleri Üzerine Bir Uygulama. T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, Isparta.