Edebî Tür Olarak Mektup, Hatıra ve Günlüklere Yansıyanlar: Çanakkale'de Savaşan Askerlerin Mektup Hatıra ve Günlüklerinde Yer Alan Motivasyon Unsurları

Edebiyat bilimi mektup, hatıra ve günlük gibi edebi türleri hem edebi tür olarak hem de araştırma kaynağı olarak kullanır. Bu türler/kaynaklar, aynı zamanda psikolojik araştırmalarda da kullanılır. Mektup, hatıra veya günlük gibi edebi türler, onu yazanın bilinçaltını görmek, hayata, olaylara ve problemlere ne tür açılardan baktığını fark etmek için kullanılır. Mektup, günlük ve hatıralara davranış-tepki ilişkisi açısından bakıldığı vakit pek çok detaya rastlanabilir. Bu çalışmada Çanakkale Savaşlarına katılan askerlerimizin ne tür motivasyonlarla hareket ettiği üzerinde durulacaktır.

Echoes in Letters, Memoirs and Diaries as Literary Genres: Motivational Aspects in Letters, Memoirs and Diaries of the Soldiers Who Fought at the Gallipoli Battle

Science of literature uses different genres such as diaries, memories and letters as both literary genres and a resource of research. These genres/resources are also used for psychological researches. Letters, memories and diaries are used to analyze the writer s subconscious and to understand from which angle the writer looks at the problems, events and life. When analyzed in terms of relationship between behavior-reaction, many details may be found in letters, memories and diaries. In this paper, we will use letters, memories and diaries of our soldiers in the Battle of Canakkale in order to reveal the motivation behind their behavior.

___

  • Baymur, Feriha Balkış, , Genel Psikoloji, İnkılâp Kitabevi, (20. b.), İstanbul 2010.
  • Çakır, Ömer, Türk Harp Edebiyatında Çanakkale Mektupları, Akçağ Yayınları, Ankara 2009.
  • Gürtürk, Sami, Psikoloji, Ulusal Basımevi, Ankara 1971.
  • İbrahim Naci, Allahaısmarladık-Çanakkale Savaşı’nda Bir Şehidin Günlüğü, (Haz.Lokman Erdemir; Seyit Ahmet Sılay), Yeditepe Yayınevi, Çanakkale 2013. Kur’ân-ı Kerim, Bakara 2/54.
  • Masaroğlulları, Güncel; Muhammet Koçakgöl, Psikoloji Sözlüğü, Nobel Yayıncılık, Ankara 2011.
  • Mehmet Fasih Bey, Kanlısırt Günlüğü-Mehmed Fasih Bey’in Çanakkale Anıları, (haz. Murat Çulcu), Arba Yayınları, İstanbul 1997.
  • Ömer Onbaşı’nın Mektubu, Yeni Mecmua-Çanakkale Özel Sayısı, (haz. Muzaffer Albayrak; Ayhan Özyurt), Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2008.
  • Sayılır, Burhan, Çanakkale Kara Savaşları Öncesi ve Sırasında Psikolojik Harekât Faaliyetleri, Askerlerin Psikolojileri ve İçinde Bulundukları Koşullar (Mart-1915 Ocak 1916) (Basılma- mış Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Ankara 2005.
  • Selahaddin Adil Paşa, Çanakkale Cephesinden Mektuplar-Hatıralar, Yeditepe Yayınevi, İstan- bul 2007.
  • Ünaydın, Ruşen Eşref, vd Çanakkale-Savaşanlar Anlatıyor, Örgün Yayınevi, İstanbul 2006.