zun Durgunluk ya da Yapısal Kriz: Kriz İktidarının Krizine Dair Gözlemler

Türkiye Ekonomisi çok uzun bir süredir yapısal bir krizin içinde debelenmektedir. Bu yapısal kriz tekil makroiktisadi değişkenlerin oynaklığından ziyade Türkiye kapitalizminin dünya kapitalizmine eklemlenme tarzından kaynaklanmaktadır. Son bir yıldır yapısal krizin tüm eğilimleri açıkça ortaya çıkmış durumdadır. Yapısal krizin bir sermaye birikimi krizi olduğu bazı yapısal değişkenlerin gidişatından bellidir. K3ar sıkışması ve yükselen işsizlik bunlardan sadece birkaçıdır

Long Stagnation or a Structural Crisis? Observations on the Crisis of the Crisis Government

Economy of Turkey has long been struggling against a structural crisis. Instead of the volatility in some basic macroeconomic indicators, this structural crisis has been directly emanating from the mode of articulation of the Turkish economy into World Capitalism. For about a year, the inevitable tendencies of this structural crisis have revealed themselves. The adverse developments in some structural variables point to the fact that this structural crisis is also a crisis in capital accumulation. Profit squeeze and increasing structural unemployment are few of them.

___

  • Bahçe S. ve A.H. Köse (2011) “Fiyatı Toplumsal Olarak Yorumlamak: Kapitalizmden Sınıf ve Enflasyon Manzaraları”, Kriz ve Maliye Düşüncesinde Değişim: İzzettin Önder’e Armağan, İstanbul: SAV [Sosyal Araştırmalar Vakfı] Yayınları, 89-128.
  • Bahçe, S., F.Y. Günaydın ve A. H. Köse (2011) “Türkiye’de Toplumsal Sınıf Haritaları: Sınıf Oluşumları ve Sınıf Hareketliliği Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma”, Bilsay Kuruç’a Armağan (eds. S. Şahinkaya ve İ. Ertuğrul), Ankara: Mülkiyeliler Birliği Yayınları No. 2011/1, 359-392.
  • Bahçe S. ve A.H. Köse (2017) “Social Classes and the Neo-Liberal Poverty Regime in Turkey, 2002–2011”, Journal of Contemporary Asia, 47(4): 575-595.
  • Boratav, K. (2018) Türkiye İktisat Tarihi, 1908-2015, Ankara, İmge Kitapevi.
  • Wood, E. M. (2008) Kapitalizm Demokrasiye Karşı: Tarihsel Maddeciliğin Yeniden Yorumlanması, İstanbul, Yordam.