Koruyucu Güvenlik Önlemlerine Yönelik Okul Yöneticilerinin Ve Öğretmenlerin Görüşleri

Bu çalışmada ilköğretim okullarında görev yapan okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin koruyucu güvenlik önlemleri hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın verileri “açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme formu” ile elde edilmiştir. Görüşme formundaki açık uçlu sorular, çalışmanın problemi hakkında bilgi toplamak için hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 öğretim yılında ilköğretim okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticiler oluşturmaktadır. Örneklem, temsil ettiği düşünülen öğretmen ve yöneticilerden oluşan 83 kişidir. Anketlerden ve belgelere ait ham veriler “İçerik analizi tekniği” kullanılarak analiz edilmekte ve yorumlanmaktadır. Ayrıca, araştırma bulgularının iç güvenilirliğini ve geçerliliğini artırmak için öğretmen ve yöneticilerin görüşlerinden alıntılanmıştır. Öğretmen ve yöneticilerin görüşleri beş kategoride değerlendirilmiştir (tema); fiziksel boyut, psikolojik boyut, sosyal boyut ve akademik boyut. Araştırma, ilköğretim okullarında koruyucu güvenlik önlemlerine yönelik uygulamaların yeterli olmadığı ve sivil savunma bilincinin çok düşük olduğu sonucuna varabilir. Yöneticiler ve öğretmenlerin görüşleri arasında da bir fark yoktur.

___

  • Wei, L. T. (2003). Organizational climate and effectiveness in junior-middle school in P. R. China (Unpublished masters’ thesis). University of Regina, China.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Yüksel, S.(2012) Eğitim Bilimlerinde Paradigmatik Dönüşüm: Yeni Arayış ve Yönelimler, Öğretmen Eğitimi ve Eğitimcileri Dergisi, Cilt 1, Sayı 1,35-58.