Celal Bayar’ın Kayseri Cezaevi’nden Tahliyelerinin Basına Yansımaları

Demokrat Parti iktidarı 27 Mayıs 1960 askeri darbesi ile son buldu. Parti mensupları Yassıada’da yargılandılar. Mahkeme kararıyla birçok isim mahkûm oldu. Bu isimlerden biri de 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar idi. Aldığı idam cezası yaşının 65’in üstünde olmasından dolayı müebbet hapse çevrilen Bayar, mahkûmiyetini 1961 yılında Kayseri Cezaevi’nde çekmeye başladı. Fakat yaşının da ilerlemiş olmasından dolayı bir takım sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Bundan dolayı, 1963 yılında altı aylığına tahliye olmuştur. Ancak, tahliyeden sonra Bayar’ın siyasi içerikli bir takım sözleri gerilime yol açmıştır. Ülke içinde de bazı olaylar meydana gelmiştir. Bunun üzerine de tahliye kararı kalkmış ve Bayar tedavisinin ardından tekrar Kayseri Cezaevi’ne gönderilmiştir. 1964 yılında sağlık sorunları nükseden 3. Cumhurbaşkanı bir kez daha tahliye oldu. 1966 yılında da cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından affedilmiştir. Bu çalışmada, Celal Bayar’ın ilk tahliyesi ve sonrasında yaşanan yeniden tutuklanması ile daha sonra bir kez daha serbest kalışı hakkında bilgi verilecektir

Evacuation of Celal Bayar from Kayseri Prison in Press

Democrat Party power ended up with 27 May 1960 coup. Party members was judged in Yassıada. A lot of people was condemned by courtdecision. One of those was Third President Celal Bayar. Becase of upon his age 65, Bayar’s capital punishment was commuted to life imprisonment, he began to attract the convition in 1961 in Kayseri Prison. However, owing to the passage of age he exposed some healthy problems. For that reason, in 1963 he was released for six month. Nevertheless,after evacuation Bayar’s some political words tension caused. In the country, certain events happened. Then evacuation decision revoked a decision and Bayar after treatment again he was sent Kayseri Prison. In 1964, Third President whore current healthy problem, once again was evacuated. In 1966, he was forgiven by President Cevdet Sunay. In this study, first evacuation of Celal Bayar and after again arrest of suspect with then about break free is given information

___

  • BAŞGİL, Ali Fuad, 27 Mayıs İhtilali ve Sebepleri, Yağmur Yayınları, İstanbul, 2008.
  • BAYAR, Celal, Kayseri Cezaevi Günlüğü, Haz. Yüksel A. Demirel, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul, 1999.
  • DEMİR, Şerif, Düello Menderes ve İnönü, Demokrat Parti’den 27 Mayıs Darbesi’ne Olaylar, Timaş Yayınları, İstanbul, 2011.
  • İNÖNÜ, İsmet, Defterler (1919-1973) Cilt: 2, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2001.
  • MENDERES Aydın, Babam ve Ben, Ufuk Yayınları, İstanbul, 2012.
  • MENDERES Aydın- AKYOL, Taha, Demokrasiden Darbeye Babam Adnan Menderes, Doğan Kitap, İstanbul, 2011.
  • ÖYMEN, Altan, Ve İhtilal, Doğan Kitap, İstanbul, 2013.
  • TOKER, Metin, Demokrasimizin İsmet Paşalı Yılları (1944-1973): İnönü’nün Son Başbakanlığı 1961-1965, Bilgi Yayınları, Ankara, 1992.
  • TURGUT, Hulusi, Yassıada’da Yaptırılmayan Savunmalar Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın Kendi El yazılarından Savunmaları, Doğan Kitap, İstanbul, 2007.