ULUSLARARASI BORSA ENDEKSLERİNDE PORTFÖY OPTİMİZASYONU İLE RİSK YÖNETİMİ

Çalışmada, optimum portföy oluşturmak için literatürde yer alan birçok yöntem içerisinden yaygın olarak kullanılan Markowitz Ortalama Varyans yöntemi seçilmiş olup, Türkiye ile ticari ilişkileri kuvvetli ülkelerin endekslerinde yer alan paylar ile birliktebu hisse senetlerinin 2010-2019 yılları arasındaki aylık kapanış fiyatlarından yararlanılarak, minimum riske ya da maksimum kazanca sahip optimum portföyler oluşturulmuştur. Ortalama Varyans Modeli ile oluşturulan portföylerin, Sharpe oranları da modele dahil edilerek, oluşturulan portföyler hem getirileri hem de Sharpe performans ölçütü açısından karşılaştırılmıştır. Minimum risk düzeyine sahip olan portföyün %0,74 oranında getiri yarattığı, Sharpe oranının maksimize edildiği portföyün ise %2,1 oranında getiri yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Sharpe performans ölçütü yüksek olan portföyün riskinin de yüksek olduğu gözlemlenmiş ve bu doğrultuda, riskten kaçma eğiliminde olan yatırımcıya kazanç yaratacak portföy sunarken, yatırımcının katlanmayı göze aldığırisk düzeyini %62 oranında artırması durumunda kazancını üçe katlayabileceği çalışmanın sonucu olarak yatırımcılara ve araştırmacılara sunulmaktadır.

___

Abid, F., Leung, P. L., Mroua, M., &Wong, W. K. (2014). International Diversification Versus Domestic Diversification: Mean-Variance Portfolio OptimizationandStochasticDominanceApproaches. Journal of Risk and Financial Management, 7(2), 45-66.

Akdağ, S. (2019). Döviz Kurları ve Değerli Madenlerin Portföy Sürecine Dâhil Edilmesinin Optimizasyon Sonuçları Üzerine Etkisi: Bulanık Doğrusal Programlama ile Bir Uygulama. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (37), 217-234.

Akdağ, S., & Ekinci, M. A. (2018). Bulanık Mantık ve Uluslararası Çeşitlendirme ile Portföy Optimizasyonu: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Hisse Senedi Endeksleri ile Bir Uygulama. AcademicReview of Economics&AdministrativeSciences, 11(3), 26-41.

Ayayadın, H. (2014). Uluslararası Çeşitlendirme, Finansal Bulaşma ve Küresel Finansal Kriz İlişkisi Üzerine Bir Çalışma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 28(3), 43-67.

Bayramoğlu, M. F., &Başarır, Ç. (2019). International Diversified Portfolio OptimizationWithArtificialNeural Networks: An Application WithForeignCompaniesListed on NYSE. In Machine Learning TechniquesforImproved Business Analytics, 201-223, IGI Global.

Bessler, W., Opfer, H., &Wolff, D. (2017). Multi-Asset Portfolio OptimizationandOut-Of- SamplePerformance: An Evaluation of Black–Litterman, Mean-Variance, andNaïveDiversificationApproaches. TheEuropeanJournal of Finance, 23(1), 1-30.

Bolak, M. (ed.) (2004), Risk ve Yönetimi. İstanbul: Birsen Yayınevi. Eiling, E., Gerard, B., Hillion, P., &De Roon, F. A. (2012). International Portfolio Diversification:

Currency, Industryand Country EffectsRevisited. Journal of International Money and Finance, 31(5), 1249- 1278. Investing, https://www.investing.com/indices/indices-futures, Erişim 13/12/2019.

Jiang, C., Ma, Y., &Aa, Y. (2013). International DiversificationBenefits: An InvestigationFromThePerspective Of ChineseInvestors. China Finance Review International, 3(3), 225- 249.

Kabundi, A., &Mwamba, J. M. (2012). Applying A GeneticAlgorithmto InternationalDiversification of EquityPortfolios: A South AfricanInvestorPerspective. South AfricanJournal of Economics, 80(1), 91-105.

Mansourfar, G., Mohamad, S., &Hassan, T. (2010). TheBehavior of MenaOilandNon- OilProducingCountries in International Portfolio Optimization. TheQuarterlyReview of Economicsand Finance, 50(4), 415-423

Okuyan, H. A., &Deniz, D. (2017). Portföy Yönetiminde Uluslararası Çeşitlendirme Üzerine Uygulamalı Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(2), 71-93

Padmantyo, S., &Prasojo, P. (2019). Total Risk StockInvestment: Does International Portfolio DiversificationGiveMoreImpacttoInvestors?. Proceeding of The URECOL, 103-108.

TCMB, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, (t.y.), “Çevrimiçi”, https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Istatistikler/Piyasa+Ve rileri/ihale+Yontemi+ile+Satilan+Hazine+Bonolari+ve+Devlet+Tahvilleri/, Erişim 05/01/2020

Usta, Ö., &Demireli, E. (2012). Risk Bileşenleri Analizi: İMKB’de Bir Uygulama. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 6(12), 25-36.
Business and Management Studies: An International Journal-Cover
  • ISSN: 2148-2586
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ACC Publishing
Sayıdaki Diğer Makaleler

ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEK İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİNDE İŞ-YAŞAM DENGESİNİN ARACILIK ROLÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Burcu ÖZGÜL, Turhan ERKMEN, Elvan KARAARSLAN

A MODEL PROPOSAL REGARDING ANTECEDENTS AND OUTCOMES OF UNLEARNING: CASE STUDY OF AN R&D FIRM FROM TURKEY

Özlem YAŞAR UĞURLU, DUYGU KIZILDAĞ, Cenk TUFAN

PANIC BUYING AND IN-STORE HOARDING IN THE COVID-19 PERIOD: AN ASSESSMENT BASED ON THE SCARCITY PRINCIPLE

Dilaysu ÇINAR

X, Y VE Z KUŞAKLARININ KARİYER ALGILARINA YÖNELİK METAFOR ALGILARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Rabia Seda ÖZEN, Seda ERKEKLİ, Ercan YAVUZ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN REFAHI İLE İLİŞKİLİ SOSYOEKONOMİK ÖZELLİKLER: SEKİZ AVRUPA ÜLKESİNDE BİR ANKET

Kutlu ERGÜN

BÜTÜNCÜL PERAKENDECİLİKTE TÜKETİCİLERİN DAVRANIŞSAL NİYETİ ÜZERİNDE TEKNOLOJİ KABUL VE KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Erkan ÖZDEMİR, Mine SÖNMEZAY

BİREYSEL EMEKLİLİK FONLARININ PORTFÖY VE KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTÜ GETİRİSİ: TÜRKİYE İÇİN MUKAYESELİ ANALİ

Fatih KAYHAN, Mehmet APAN, Mehmet İSLAMOĞLU

SAĞLIK HİZMETLERİNDE MÜŞTERİ ODAKLILIĞIN MARKA GÜVENİ, MARKA PRESTİJİ VE MARKA SAVUNUCULUĞUNA ETKİSİ

İbrahim BOZKURT, Emre ÇOLAKOĞLU

COVID-19 SÜRECİNDE PANİK ALIM VE MAĞAZA İÇİ İSTİFÇİLİĞİ: KITLIK PRENSİBİ TEMELİNDE BİR DEĞERLENDİRME

Dilaysu ÇINAR

ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNE ETKİSİ: ALGILANAN DEĞERİN ARACI ROLÜ

Şimal ÇELİKKOL