ULUSLARARASI BORSA ENDEKSLERİNDE PORTFÖY OPTİMİZASYONU İLE RİSK YÖNETİMİ

Çalışmada, optimum portföy oluşturmak için literatürde yer alan birçok yöntem içerisinden yaygın olarak kullanılan Markowitz Ortalama Varyans yöntemi seçilmiş olup, Türkiye ile ticari ilişkileri kuvvetli ülkelerin endekslerinde yer alan paylar ile birliktebu hisse senetlerinin 2010-2019 yılları arasındaki aylık kapanış fiyatlarından yararlanılarak, minimum riske ya da maksimum kazanca sahip optimum portföyler oluşturulmuştur. Ortalama Varyans Modeli ile oluşturulan portföylerin, Sharpe oranları da modele dahil edilerek, oluşturulan portföyler hem getirileri hem de Sharpe performans ölçütü açısından karşılaştırılmıştır. Minimum risk düzeyine sahip olan portföyün %0,74 oranında getiri yarattığı, Sharpe oranının maksimize edildiği portföyün ise %2,1 oranında getiri yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Sharpe performans ölçütü yüksek olan portföyün riskinin de yüksek olduğu gözlemlenmiş ve bu doğrultuda, riskten kaçma eğiliminde olan yatırımcıya kazanç yaratacak portföy sunarken, yatırımcının katlanmayı göze aldığırisk düzeyini %62 oranında artırması durumunda kazancını üçe katlayabileceği çalışmanın sonucu olarak yatırımcılara ve araştırmacılara sunulmaktadır.

___

Abid, F., Leung, P. L., Mroua, M., &Wong, W. K. (2014). International Diversification Versus Domestic Diversification: Mean-Variance Portfolio OptimizationandStochasticDominanceApproaches. Journal of Risk and Financial Management, 7(2), 45-66.

Akdağ, S. (2019). Döviz Kurları ve Değerli Madenlerin Portföy Sürecine Dâhil Edilmesinin Optimizasyon Sonuçları Üzerine Etkisi: Bulanık Doğrusal Programlama ile Bir Uygulama. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (37), 217-234.

Akdağ, S., & Ekinci, M. A. (2018). Bulanık Mantık ve Uluslararası Çeşitlendirme ile Portföy Optimizasyonu: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Hisse Senedi Endeksleri ile Bir Uygulama. AcademicReview of Economics&AdministrativeSciences, 11(3), 26-41.

Ayayadın, H. (2014). Uluslararası Çeşitlendirme, Finansal Bulaşma ve Küresel Finansal Kriz İlişkisi Üzerine Bir Çalışma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 28(3), 43-67.

Bayramoğlu, M. F., &Başarır, Ç. (2019). International Diversified Portfolio OptimizationWithArtificialNeural Networks: An Application WithForeignCompaniesListed on NYSE. In Machine Learning TechniquesforImproved Business Analytics, 201-223, IGI Global.

Bessler, W., Opfer, H., &Wolff, D. (2017). Multi-Asset Portfolio OptimizationandOut-Of- SamplePerformance: An Evaluation of Black–Litterman, Mean-Variance, andNaïveDiversificationApproaches. TheEuropeanJournal of Finance, 23(1), 1-30.

Bolak, M. (ed.) (2004), Risk ve Yönetimi. İstanbul: Birsen Yayınevi. Eiling, E., Gerard, B., Hillion, P., &De Roon, F. A. (2012). International Portfolio Diversification:

Currency, Industryand Country EffectsRevisited. Journal of International Money and Finance, 31(5), 1249- 1278. Investing, https://www.investing.com/indices/indices-futures, Erişim 13/12/2019.

Jiang, C., Ma, Y., &Aa, Y. (2013). International DiversificationBenefits: An InvestigationFromThePerspective Of ChineseInvestors. China Finance Review International, 3(3), 225- 249.

Kabundi, A., &Mwamba, J. M. (2012). Applying A GeneticAlgorithmto InternationalDiversification of EquityPortfolios: A South AfricanInvestorPerspective. South AfricanJournal of Economics, 80(1), 91-105.

Mansourfar, G., Mohamad, S., &Hassan, T. (2010). TheBehavior of MenaOilandNon- OilProducingCountries in International Portfolio Optimization. TheQuarterlyReview of Economicsand Finance, 50(4), 415-423

Okuyan, H. A., &Deniz, D. (2017). Portföy Yönetiminde Uluslararası Çeşitlendirme Üzerine Uygulamalı Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(2), 71-93

Padmantyo, S., &Prasojo, P. (2019). Total Risk StockInvestment: Does International Portfolio DiversificationGiveMoreImpacttoInvestors?. Proceeding of The URECOL, 103-108.

TCMB, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, (t.y.), “Çevrimiçi”, https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Istatistikler/Piyasa+Ve rileri/ihale+Yontemi+ile+Satilan+Hazine+Bonolari+ve+Devlet+Tahvilleri/, Erişim 05/01/2020

Usta, Ö., &Demireli, E. (2012). Risk Bileşenleri Analizi: İMKB’de Bir Uygulama. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 6(12), 25-36.
Business and Management Studies: An International Journal-Cover
  • ISSN: 2148-2586
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ACC Publishing
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE KAMU VE ÖZEL KURUMLARIN BÜYÜK VERİ ALANINDA MEVCUT DURUM VE BEKLENTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Zeynep AYTAÇ, HASAN ŞAKİR BİLGE

SEÇİMLERDE OY VERME DAVRANIŞINI NE ETKİLER? Z KUŞAĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Hilal ÖZTÜRK KÜÇÜK, İsmail Tamer TOKLU

TÜRKİYE İÇİN GÜNEŞ ENERJİSİ KURULU GÜCÜNÜNYAPAY SİNİR AĞI VEİKİ YÖNLÜ UZUN- KISA VADELİ BELLEKKULLANILARAK TAHMİNİ

Murat İNCE, Batin Latif AYLAK, Mehmet Hakan ÖZDEMİR, Okan ORAL

TÜKETİCİ ÖZGÜVENİ VE HARCAMA ÖZDENETİMİ İLİŞKİSİNDE HİPEROPİNİN ROLÜ

DURSUN YENER

MODERATOR ROLE OF GENDER IN THE EFFECT OF ENVIRONMENTAL COMMITMENT ON ENVIRONMENTAL RESPONSIBILITY BEHAVIOUR IN HOTEL EMPLOYEES

Özgür YAYLA, HAKAN KENDİR, Emin ARSLAN

TÜRKİYE’DEKİ İSLAMİ VE KONVANSİYONEL HİSSE SENEDİ YATIRIM FONLARININ PERFORMANS ANALİZİ VE KARŞILAŞTIRILMASI

FATİH GÜÇLÜ, Feyzullah Esad ŞEKKELİ

PAYLAŞIM EKONOMİSİNE DAYALI OTOMOBİL PAYLAŞIM HİZMETLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR ÇALIŞMA

İbrahim KIRÇOVA, Mustafa ALARÇİN

THE INVESTIGATION OF ONLINE CUSTOMER COMPLAINTS IN THE BANKING SECTOR BY TEXT MINING

Gamze YILDIZ ERDURAN, Fatma LORCU

BORSA İSTANBUL PAY PİYASASINDA VOLATİLİTE MODELLEMESİ: BIST BANKA ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Gülşah AY, Musa GÜN

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN REFAHI İLE İLİŞKİLİ SOSYOEKONOMİK ÖZELLİKLER: SEKİZ AVRUPA ÜLKESİNDE BİR ANKET

Kutlu ERGÜN