Yenilenen Kırsal Yerleşkeler: Erzurum İli Aziziye İlçesi Başçakmak Yerleşkesi Örneği

Bu araştırma, 2004 yılında yaşanan deprem sonrasında işletme binalarının oturulamaz duruma geldiği ve yerleşkenin başka bir alana taşınarak yeniden düzenlendiği Erzurum ili Aziziye ilçesi Başçakmak köyünde gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla basit şansa bağlı örnekleme yöntemi ile seçilen işletmelerle yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Kırsal yerleşkelerin oluşturulmasında dikkate alınması gereken etkenler, saha ve kaynak araştırmasından elde edilen veriler ile birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmada yenilenen Başçakmak yerleşkesinin gereksinimlere ne ölçüde cevap verdiği konusunda durum analizi yapılmıştır. Yapılan Kullanım Sonrası Değerlendirme (KSD) sonucunda yaşam ve çalışma koşulları, yerleşke içi trafiği ve alt yapı tesislerine ilişkin hedeflerin gerçekleşme oranı s ırasıyla %73, 75 ve 75 olarak belirlenmiştir. Yeni yerleşkeye ilişkin estetik unsurların değerlendirildiği hedeflerin (konutlar, yeşil alanlar ve dinlenme alanları) gerçekleşme oranı sırasıyla %15, 31 ve 18 olarak belirlenmiştir. Yerleşkenin işlevi ve ortak katılım hedefleri ise sırasıyla %42 ve 76 olarak gerçekleşmiştir.  

___

  • Acar, B. ve A. Bekleyen. 2008. Köye dönüş ve rehabilitasyon projesi kapsamında üretilen konutların kullanıcı memnuniyeti açısından incelenmesi: İslamköy ve Tur mezrası örneği, Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 9(2) : 241-259.
  • Anonim. 2004. 25 Mart ve 28 Mart 2004 Aşkale (Erzurum) Depremleri Değerlendirme Raporu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müd. Jeoloji Etütleri Dairesi Başk., Ankara.
  • Anonim. 2010. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kırsal Kalkınma Planı 2010-2013, Ankara.
  • Anonim. 2014. Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi 2014-2020, Ankara.
  • Anonim. 2015. http://www.mgm.gov.tr
  • Arıcı, İ. 1981. Erzurum İlinde Kurulan Bazı Afet Köylerinin Yerleşme ve İşletme Binalarına İlişkin Sorunları ve Çözüm Olanakları Üzerine Bir Araştırma. (Doçentlik Tezi). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kültürteknik Bölümü, Erzurum.
  • Bender, F. E., L. W. Douglass, A. Kramer. 1982. Statistical Methods for Food and Agriculture. ISBN: 0-87055-476-X, The Sybrook Press, Inc, USA.
  • Çiçek, A., ve O. Erkan. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. No: 12, Ders notları Serisi No: 6, Tokat.
  • Demirel, Z. ve A. Işık. 2000. Ülkemiz koşulları için köy yenileme-canlandırma ve Bergama Kadıköy Örneği. Kırsal Alan Düzenlemesi, Arazi Toplulaştırma Sempozyumu, 13-14 Aralık, TMMOB, Ankara.
  • Doğanay, H. 1994. Türkiye Beşeri Coğrafyası, Gazi Büro Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • Gök, Y., N. T. Altaş ve S. Zaman. 2007. Aşkale Depremleri ve Etkileri, Doğu Coğrafya Dergisi 17: 161-184.
  • Gür, M. 2001. Türkiye Koşullarında Kırsal Toprak ve Yerleşim Düzenlemelerine Genel Yaklaşım, (Yüksek Lisans Tezi), Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Kızıloğlu, F. M., M. Okuroğlu ve İ. Örüng. 2006. Kırsal yerleşkeler ve doğal afetler, GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2), 53-58.
  • Kirk, S. J. 1988. Creative Design Decision, A Systematic Approach to Problem Solving in Architecture, Van Nostrand Reinhold, New York.
  • Kuşlu Y. 2008. Effects of an irrigation project in prevention of migration from rural areas. Water Resources Management, DOI 10.1007/s11269-007-9181-0.
  • Okuroğlu, M., A. V. Yağanoğlu ve İ. Örüng. 1994. Kırsal Yerleşim Tekniği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Yay. No: 165, Erzurum.
  • Rapoport, A. 2004. Kültür Mimarlık Tasarım. Çev. S. Batur, Yapı Endüstrisi Merkezi, İstanbul.
  • Takka, S. 1998. Kırsal alan Geliştirilmesinde Arazi toplulaştırmasının Önemi ve İzmir-BergamaKadıköy Köy ve Arazi Gelişim Projesi, Köy Hizmetleri Vakfı Yay. No:1, Ankara.
  • Viscer, J. 2001. Post –Occupancy Evaluation: A Multifaceted Tool for Building Improvement, Federal Facilities Council Technical Report, Learning from Our Buildings: A Stateof-thePractice Summary of Post-Occupancy Evaluation, ss.23–34, National Academy Press, Washington, DC.
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

A Sınıfı Buharlaşma Kabından Olan Anlık Buharlaşma Miktarının Ultrasonik Derinlik Ölçer ile Belirlenmesi

Çağlar Özkan SEZER, Tekin ÖZTEKİN, Mehmet Murat CÖMERT

Golden Sel B Elma Çeşidinde Fertigasyonla ve Yapraktan Azotlu Gübrelemenin Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Erdinç UYSAL

Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi

Demet ALTINDAL, İlknur AKGÜN

Damla Sulama ile Sulanan Bazı Yarı Bodur Elma Ağaçlarında Gölgelenen Alan Yüzdesinin Belirlenmesi

Hüseyin ŞİMŞEK, İnci PETEKKAYA

Sıvı Gübre Dağıtma Makinasının Farklı Çalışma Hızlarındaki İşletme Özelliklerinin Belirlenmesi

Halil ÜNAL, Hilal ERDOĞAN, Sinem GÜRCAN, Seda SATIOĞLU, Feridan ÖZGÜR

Farklı Sıcaklıklarda Kurutma İşleminin Çeltik (Oryza sativa L.) Tohumunun Çimlenme, Fiziksel ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi

Hilal ERDOĞAN, Eşref IŞIK

Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Isıtma Sisteminin Diyarbakır İlinde Örnek Bir Sera Uygulaması İçin Tekno-Ekonomik Analizi

Bilsay PASTAKKAYA

Yenilenen Kırsal Yerleşkeler: Erzurum İli Aziziye İlçesi Başçakmak Yerleşkesi Örneği

Yasemin KUŞLU, Üstün ŞAHİN, Fatih Mehmet KIZILOĞLU, Mustafa OKUROĞLU

Bursa İlinin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin Belirlenmesine ve Türkiye Ortalama Değerleriyle Karşılaştırılmasına Yönelik Bir Çalışma

Eşref IŞIK

Harran Ovası İkinci Ürün Koşullarına Uygun Bazı Susam (Sesamum indicum L.) Genotiplerinin Belirlenmesi

Halil HATİPOĞLU, Hüseyin ARSLAN, Mehmet KARAKUŞ, Servet ABRAK